MF DNES

Lékaři Koutecký, Pirk a Pafko zasadili v Troji své stromy

-

Zlatá ulička u Daliborky, jak zní oficiální název tohoto místa, právoplatn­ě patří mezi nejmalebně­jší ulice Pražského hradu a zároveň celé Prahy. Vznikla v posledních letech 16. století za vlády císaře Rudolfa II.

Velké přízni císaře se v té době těšili Červení střelci, jak se tehdy Rudolfově stráži díky výrazným červeným kabátům říkalo. Když strážní požádali v roce 1597 císaře o povolení vystavět příbytky u severní obranné zdi, Rudolf 16. jim září bez váhání udělil povolovací dekret. Vznikly tak malé domky vestavěné přímo do oblouků zdi. Dnešní podoba Zlaté uličky je samozřejmě lehce jiná.

Tvrdí se, že jméno ulička dostala po alchymiste­ch z rudolfinsk­é doby, kteří zde měli vyrábět zlato, ale žádní takoví v uličce nikdy nebydleli. Zlatá se uličce říkalo přibližně od 17. století díky zlatníkům, kteří domky odkoupili od zaniklých Červených střelců.

Domky Zlaté uličky byly po celou dobu své existence obydleny. Během 19. století zde žila chudina. V uličce byly dřevěné přístavky pro domácí zvířata a byla tak ještě daleko užší, než je tomu dnes.

„Ve Zlaté uličce žili obyvatelé až do padesátých let minulého století, kdy Kancelář prezidenta republiky domečky koupila a dala jim současnou podobu,“říká mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek. Pohádkově barevné fasády vtiskl domkům návrh filmaře Jiřího Trnky.

Zatím poslední změnou prošla Zlatá ulička v roce 2011. Celková rekonstruk­ce zavedla novou kanalizaci, opravena byla dlažba v ulici i samotné domky s jejich barevnou fasádou. Zároveň vznikla expozice o životě v uličce napříč historií.

Pohled do minulosti

„Do jednotlivý­ch domečků byly umístěny stálé expozice, které evokují život místních obyvatel po období jednotlivý­ch staletí. Návštěvníc­i zde mohou najít krásně zařízené domácnosti. Snažili jsme se, aby vypadaly tak, jako by obyvatelé právě odešli,“řekl Šebek.

Expozice je v každém z domků trošku jiná. Domek číslo 13, údajně nejmenší z celé Prahy, je zařízený pro zmiňovanou hradní stráž. Prosté vybavení domku je doplněné

V botanické zahradě v Troji se rozrostla sbírka vzácných dřevin a rostlin, které zde vysadili významní představit­elé českého, ale také světového kulturního, sportovníh­o, vědeckého či politickéh­o života. Svůj strom na Stezce osobností v rámci projektu Kořeny osobností včera zasadili dětský onkolog Josef Koutecký, kardiochir­urg Jan Pirk a chirurg Pavel Pafko.

Stezka osobností vzniká už od roku 2009, dřevinu či rostlinu v rámci projektu Kořeny osobností o pověšený červený úbor stráže. V domku číslo 15 naleznou návštěvníc­i dílnu zlatníků, kde kromě tavicí pícky a trezoru jsou i klece s kanárky, kteří sloužili jako identifiká­tor jedovatých výparů.

Přestože byly zvěsti o alchymiste­ch ve Zlaté uličce vyvráceny, připravili organizáto­ři jako součást expozice i dvě patra působivě zařízené alchymisti­cké dílny.

Ve Zlaté uličce minulých dob nechyběla ani hospoda. Domek číslo 16 je zařízený jako prostor pro hosty s masivními stoly, cínovým i hliněným nádobím a autenticky zasadilo již 77 lidí. Pro veřejnost se Stezka osobností poprvé otevřela letos v červnu.

„Projekt má připomínat budoucím generacím nejen jedinečné dědictví přírody, ale také to nejlepší, co vytvořil člověk, ať již v oblasti kulturní, sportovní, či vědecké,“uvedl letos v červnu při otevření Stezky Bohumil Černý, který je pověřený řízením botanické zahrady.

Svůj strom v zahradě má například prezident Václav Havel, bývalá ministryně zahraniční­ch věcí zařízenou kuchyní. O krčmě ve Zlaté uličce existují skutečné historické zmínky. Abatyše kláštera sv. Jiří, ctihodná Žofie, si v roce 1612 stěžovala, že se z krčmy line zápach a hluk.

Domek číslo 14 nabízí pohled do domu pravděpodo­bně nejslavněj­ší obyvatelky Zlaté uličky v meziválečn­ém období. Žila zde Matylda Průšová neboli Madame de Théb, známá jasnovidka věštící budoucnost, která předpovída­la mimo jiné i pád Třetí říše, za což byla nakonec také gestapem popravena.

V čísle 12 je pak expozice amatérskéh­o USA Madeleine Albrightov­á, režisér Miloš Forman, olympionič­ka Věra Čáslavská, světově uznávaný český lékař Bohdan Pomahač či španělský módní návrhář s českými kořeny Manolo Blahnik.

Všechny vysazené exempláře patří ke vzácným dřevinám či rostlinám, některé z nich k trvale ohroženým. Raritou je strom zachránce židovských dětí sira Nicholase Wintona, který věnoval trojské botanické zahradě vzácný roub ze svého vlastního morušovník­u černého. (ČTK) filmového historika Josefa Kazdy, který zde v polovině minulého století pořádal projekce filmů. V domku se nacházejí nejrůznějš­í filmové pásky a cívky. Na zdi je pověšeno plátno na promítání historický­ch záběrů Hradu. Ulička byla inspirací i pro Franze Kafku, který v domku číslo 22 sepsal většinu povídek sbírky Venkovský lékař.

 ??  ??
 ??  ?? Domov Červených střelců Císař Rudolf II. vydal v roce 1597 dekret, kterým dovolil své stráži vystavět příbytky v obloucích hradní zdi. Vznikla tak Zlatá ulička, Červení střelci, jak se strážným podle výrazných kabátců přezdívalo, byli jejími prvními...
Domov Červených střelců Císař Rudolf II. vydal v roce 1597 dekret, kterým dovolil své stráži vystavět příbytky v obloucích hradní zdi. Vznikla tak Zlatá ulička, Červení střelci, jak se strážným podle výrazných kabátců přezdívalo, byli jejími prvními...
 ??  ?? Filmový domek číslo 12 Milovník filmů Josef Kazda pořádal v polovině minulého století ve svém příbytku ve Zlaté uličce filmové projekce.
Filmový domek číslo 12 Milovník filmů Josef Kazda pořádal v polovině minulého století ve svém příbytku ve Zlaté uličce filmové projekce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia