MF DNES

Fakta Otcové a synové na ledě

-

Ta je spíš u bráchů, kteří hrají od mládí spolu. U nás ještě ne.

Máme za sebou teprve pár zápasů. Na ledě ho vnímám, jenže hokej se zrychluje, než když jsem před 20 lety začínal. To bylo na ledě plno hákování, kotev, teď je to svižnější. Takže já se hlavně musím zaměřit na to, aby mi v lajně všichni neujeli.

Lukáš: Už loni kouč Venera tvrdil, že Jakub vás hokejově přeroste. Lukáš:

Byl bych rád, kdyby mě Kuba předehnal. Udělal nějaký krůček, že začal hrát extraligu. Ale záleží jen na něm, jak chce pokračovat dál. Nebo jestli se uspokojí a výkonnostn­í křivka, která by měla pořád stoupat, zůstane v rovině. A pak už to bude špatné. Je mu osmnáct a přístup k tréninkům i hokeji jako celku je v jeho rukou.

Potěšilo mě, co trenér řekl. Nic to ale neznamená. Jsem

Jakub:

Jako Jágr, co? Ale kluci si mě už dobírali, když byl nedávno Tomáš za námi v kabině. Hej, ten za chvíli bude hrát s námi, pokřikoval­i. Říkám: Jo, taky v beku. Budeme tři beci v lajně! Teď vážněji – soustředím se na tuto sezonu a co bude potom, neřeším. Hokej je rychlejší a je potřeba, aby mladí nás pardály vytlačili. Ať hraje mladší generace. V extralize už se otec se synem na ledě potkali, šlo však jen o jedno symbolické střídání. V roce 2005 se čtyřicetil­etý obránce Alexej Jaškin loučil s kariérou, a tak si v posledním kole s ním na chvíli zahrál 13letý syn Michail. Lukáš a Jakub Galvasové jsou tak vůbec první, kteří si v lize zahráli proti sobě i spolu. Nejznámějš­í byl rodinný klan Howeů v NHL. Otec Gordie hrál ve 52 letech za Hartford Whalers společně se syny Markem a Martym. Ve slovenské extralize si proti sobě zahráli Róbert Pukalovič starší a jeho syn Róbert. Ve finském Kuopiu se zase v sezoně 2013/14 sešli tehdy 40letý Sami Kapanen, někdejší borec z NHL, se 17letým synem Kasperim.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia