MF DNES

Přišel, viděl, prohrál, zůstává

Martin Schulz měl zachránit sociální demokracii (SPD) před volební porážkou. Po raketovém startu však v závěru kampaně pohořel a chce SPD odvést do opozice.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Post v Evropském parlamentu je i na poměry západní Evropy dobře placené místo. Je to ale tak trochu politický výměnek, z něhož většinou není do národní politiky návratu. Jedenašede­sátiletý Martin Schulz se po pěti letech v čele europarlam­entu od letošního jara pokoušel dokázat, že existují výjimky.

Z europarlam­entu, kde jako evropský poslanec za SPD strávil celkem dvacet tři let, Schulz na jaře přeskočil rovnou do křesla šéfa sociální demokracie a stal se jejím volebním lídrem.

Pár týdnů to vypadalo, že energický, výřečný Schulz dokáže stáhnout ztrátu na konzervati­vní unii (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové, ale už během prázdnin začal docházet bývalému fotbalisto­vi Schulzovi dech. Ani pod jeho vedením nenašla SPD téma, kterým by se vymezila vůči Merkelové, s níž byla čtyři roky ve vládě. Jediný televizní duel s kancléřkou na počátku září, poslední šanci, jak stáhnout ztrátu na CDU/CSU, Schulz prohrál. A možná ani nemohl vyhrát, jak se ukázalo na otázce zaváděného dálničního mýta, které se pokusil proti Merkelové vytáhnout. „Vždyť jste za něj ve vládě jako SPD hlasovali?“odvětila mu kancléřka a bylo. Marně pak usiloval o druhou televizní debatu, kde by se pokusil zvrátit svůj neúspěch, ale kancléřka ho slušně, avšak jednoznačn­ě odmítla.

„Dostaneme tolik, abych byl kancléřem,“doufal přesto ještě pár dnů před volbami Schulz. A skutečně měl o něco lépe „rozdané karty“než Merkelová. Ta, pokud chtěla zůstat kancléřkou, musela ve včerejších volbách jednoznačn­ě vyhrát.

Stačilo slušné druhé místo

Schulze by ale do kancléřské­ho křesla zřejmě dostalo i druhé místo, pokud by ve volbách dosáhl výsledku ke 30 procentům. Stačilo, aby by mu početně vycházela parlamentn­í většina se Zelenými a postkomuni­stickou Levicí, s nimiž byla SPD připravena vytvořit levicovou vládní koalici.

Jenže všem těmto úvahám vypálila rybník protiimigr­ační Alternativ­a pro Německo (AfD) se svými 12,6 procenta, a hlavně mizerný výsledek SPD, jež s volebním ziskem necelých 21 procent hlasů spadla na úroveň před Schulzovým nástupem do čela strany. Ani slušný zisk možných koaličních partnerů, Zelených a Levice, proto nestačí na to, aby mohli spolu se sociálními demokraty vytvořit plánovanou levicovou vládu – ve své podstatě mnohem přirozeněj­ší než „jamajská koalice“CDU/CSU, liberálů a Zelených, jež v Berlíně nyní vzniká.

„Dnešek je těžkým a hořkým dnem pro německou sociální demokracii,“musel v nedělní volební večer přiznat Schulz, ale sám nevypadal, že by mu drtivá porážka sebrala energii.

Vůdce opozice?

Historicky nejhorší výsledek SPD využil k tomu, že zavelel k odchodu strany do opozice, kde by měla po čtyřech letech pozice menšího vládního partnera znovu nabrat svoji sílu. „Dnešním večerem končí naše spolupráce s CDU/CSU. Je naprosto jasné, že naším volebním zadáním je, abychom šli do opozice,“uvedl Schulz. A bleskově se vžil do nové role, když už včera zaútočil na vítězku voleb, že je odpovědná za šokující vstup AfD do parlamentu v pozici třetí nejsilnějš­í strany. „Merkelová je špatnou kancléřkou,“prohlásil Schulz.

Zatímco jiní lídři by po tak katastrofá­lní porážce odstoupili, Schulz se k ničemu takovému nechystá. Pouze prohlásil, že nebude šéfem stranické frakce v Bundestagu, protože se chce zaměřit na obnovu SPD. I ve straně, která ho do svého čela postavila teprve před půl rokem, není zatím viditelná snaha se Schulze zbavit. „Nikdo ho ve funkci šéfa nezpochybň­uje,“uvádí místopředs­edkyně SPD Manuela Schwesigov­á. „Chci dostát svému závazku vést dále svoji stranu,“říká sám Schulz.

 ?? Foto: Reuters ?? Už je po všem Pracovníci odvážejí z centra Berlína volební billboard sociálních demokratů s jejich lídrem Martinem Schulzem. Pod jeho vedením SPD v nedělních parlamentn­ích volbách získala nejnižší počet hlasů v dějinách Spolkové republiky.
Foto: Reuters Už je po všem Pracovníci odvážejí z centra Berlína volební billboard sociálních demokratů s jejich lídrem Martinem Schulzem. Pod jeho vedením SPD v nedělních parlamentn­ích volbách získala nejnižší počet hlasů v dějinách Spolkové republiky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia