MF DNES

Z Blue Effectu je Vanua 2, kapela bavící mimo žánry

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Na tuzemské hudební scéně se zjevilo nové jméno, které má našlápnuto mezi špičky zdejší klubové scény. Říká si Vanua 2 a po létě na festivalec­h potvrdilo své kvality i minulý týden prvním vlastním koncertem v pražské Malostrans­ké besedě.

Když loni v prosinci zemřel Radim Hladík, bylo jasné a logické, že jeho Blue Effect končí. Legendární­ho kytaristu by šlo nahradit jen těžko a bylo by to i neuctivé, a tak se o generaci mladší hudebníci, kteří v Blue Effectu hráli od obnovení v roce 2004, museli poohlédnou­t po jiných štacích.

Zpěvák Honza Křížek ohlásil návrat své skupiny Walk Choc Ice. Bubeník Václav Zima, baskytaris­ta Wojttech Říha a klávesista Vít Beneš založili novou kapelu. Po spojení se zpěvákem Yannickem Tevim, který pochází z tichomořsk­ého ostrova Vanuatu, a kytaristou Honzou Ponocným vznikla silná sestava, která si říká Vanua 2 a jejíž tvorba se poněkud příčí jednoduché­mu žánrovému zařazení.

Hlas jako Seal

Skupina nazkoušela vlastní repertoár sestavený nyní především z Teviho skladeb, jeho jedinečný hlas „sealovskéh­o“typu ostatně hudbě dominuje. „Má takovou zvláštní vadu, že za žádných okolností nic nezazpívá falešně,“sklání svému spoluhráči poklonu Honza Ponocný známý z projektu Circus Ponorka nebo třeba z doprovodné skupiny Mira Žbirky.

„Jsme nová kapela, takže zatím neplánujem­e desku. Spíše se vydáme cestou nahrávání živých snímků, ve kterých lidé uvidí, jak hrajeme a vypadáme. Zdarma je budeme umisťovat na náš Facebook. Hlavně chceme koncertova­t,“říká baskytaris­ta Říha.

Skupina ve studiu Sono pořídila živé klipy ke skladbám Sing It All Out a Bridge Me Out, ještě předtím, než do sestavy přibyl Ponocný, který jí svou kytaru sám nabídl, podobně natočila písničku Don’t Stop, tehdy v divadle v Nymburce.

Léto strávili Vanua 2 na festivalov­ých pódiích, muzikanti ladili formu na první vlastní klubový koncert. Kromě Teviho skladeb, které zatím tvoří těžiště repertoáru mladé kapely, na premiérové­m vystoupení zazněla i vzpomínka na Blue Effect.

Reakce publika v plném klubu prokázala, že spojením autora a zpěváka Yannicka Teviho s rytmikou Blue Effectu a umnou kytarou Honzy Ponocného dává ten správný mix. Z pódia Vanua 2 valí trochu blues, špetku reggae, nádechy popu a rockové postupy. A celé se to dobře poslouchá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia