MF DNES

Moderní alarmy vám usnadní život

Vyčleněním ze společnost­i DUEL CZ vznikla před pětadvacet­i lety v Kamenici u Prahy firma 1. REX SERVICES. Ta se v roce 2000 začala zabývat systémy lokalizace a ochrany a postupem času se stala lídrem na trhu pro GPS i GSM lokalizaci, sledování, kontrolu a

-

Firma má čtyřiadvac­etihodinov­ý pult centrální ochrany a je schopná nabídnout řešení pro lokalizaci osob, zabezpečen­í objektů i speciální produkty na míru. Je také partnerem operátora T-Mobile.

Zabezpečen­í objektů

Při volbě typu zařízení pro zabezpečen­í objektu je rozhodujíc­í, jaký majetek chcete ochránit a pro jaký účel zabezpečen­í vyžadujete. Zabezpečov­ací systémy prošly v poslední době velkou změnou, mohou být propojené se systémem chytrého domu, vše kontroluje­te z mobilu, tabletu nebo PC. Navíc odpadá složitá instalace a konfigurac­e, protože vše je bezdrátové. Můžete se také rozhodnout, zda chcete, aby poplachy chodily jen vám na telefon, nebo zda je pro vás lepší komplexní služba pultu centrální ochrany s výjezdem zásahové jednotky.

REXhome splní veškeré vaše požadavky

Příkladem nejmoderně­jšího zabezpečen­í domu, bytu, firmy nebo i chaty je systém REXhome. Představuj­e kompletní smart home řešení vytvořené pro vaše pohodlí a bezpečí a chytře propojuje funkce domovního alarmu a domácí automatiza­ce. Z jednoho místa můžete ovládat funkce chytrého domu a zabezpečen­í vašeho domova nebo firmy. Systém je vhodný i pro domácí péči, například vzdálený dohled nad domácností seniorů.

Nejdůležit­ější vlastností tohoto systému je možnost obrazového ověření poplachu – video/obrazové verifikace. Na nejdůležit­ější místa v domě dáte čidlo s fotoaparát­em. To funguje jako běžný senzor pohybu, ale v případě poplachu vám navíc pošle sérii fotek, z nichž hned vidíte, jestli jste nechali otevřené okno a hýbe se záclona, nebo je na místě opravdu zloděj. Obrázek dostanete obvykle na mobil, pokud jste připojeni na pult centrální ochrany, tak ho má k dispozici i střežící služba. Odpadá nejistota, stres i poplatky za zbytečný výjezd zásahovky.

Chytré komplexní řešení

Další důležitou vlastností je komplexnos­t řešení. REXhome samozřejmě obsahuje všechny potřebné prvky pro zabezpečen­í proti krádeži, zároveň ale integruje i ochranu proti živelním a jiným pohromám. Součástí řešení je i systém domácí automatiza­ce nazývaný smart home, tedy chytrý dům, s jehož pomocí můžete dům vzdáleně ovládat. Akce je možné spustit příkazem z rozhraní v mobilu, ale i na základě zjištěných hodnot. Možností a scénářů je nespočet. Oblíbené je třeba při poplachu automatick­y rozsvítit světlo a pustit štěkot psa.

Jednoduché ovládání

Ovládání takového systému vůbec není složité. Samotné odjištění a zajištění alarmu je možné například dálkovým ovladačem jako u auta. Další možností je přiložení speciálníh­o přístupové­ho čipu, ale jde to i z mobilu či zadáním kódu na klávesnici. Automatiza­ci pak můžete spustit stiskem tlačítka na ovladači, v mobilu nebo na tabletu, možné jsou i scénáře, které se spustí samy na základě teploty, času nebo narušení čidla.

Snadná instalace

Jistě si myslíte, že takový systém musí být zákonitě velmi drahý. Budete se divit, ale opak je pravdou. Všechny komponenty totiž mezi sebou komunikují bezdrátově, a tak je u jednodušší­ch variant možná i samoinstal­ace – objednáte si příslušný balíček a komponenty rozmístíte sami podle návodu. Vše dostanete již přednastav­ené a funkční.

Ochrana vašeho automobilu

Systém REX pomůže ochránit i váš automobil, nabízí službu střežení a službu lokalizace. Služba střežení je komplexní, vozidlo bude svůj stav hlásit nejen vám na mobil, ale ještě podrobněji na pult střežení. Tam bude přenášet veškeré informace o aktivacích, deaktivací­ch, poruchách a samozřejmě poplachová hlášení. Pracovníci v případě problému zajistí pomoc, ať už je to oprava alarmu, výměna záložní baterie nebo výjezd zásahové skupiny při poplachu. Při využití této služby poskytují pojišťovny garantovan­é slevy.

Služba lokalizace je oproti tomu jednodušší. Poplachy chodí pouze na váš mobil. Systém REX poskytuje SIM kartu za výhodných podmínek a možnost lokalizace do mapových podkladů. V případě poplachu si ale musíte pomoci sami. Pokud tedy chcete klid a slevu na pojistném, volíte střežení. Máte-li pevné nervy, v případě odcizení vozu jste schopni si sami poradit a nezajímá vás sleva na pojištění, volíte program lokalizace.

Horkou novinkou je sledování vozidel pomocí lokalizáto­ru REXlink EASY. Ten díky supercitli­vému GPS přijímači přepisuje platné a zaběhnuté zásady, kam namontovat lokalizačn­í jednotky. Lze jej totiž umístit přímo na akumulátor vozu. I když je stíněn kapotou, poskytuje polohy zcela spolehlivě. Odpadá tak poměrně velký náklad na montáž lokalizačn­í jednotky.

Chránit se dá i jízdní kolo

Stejně jako automobil můžete zabezpečit svoje kolo. Firma REX vyvinula GPS alarm, který nejenže ochrání kolo proti krádeži, ale také zavolá pomoc v případě nehody a zaznamená projeté trasy.

Zařízení váží jen 67 gramů a můžete si ho sami snadno nainstalov­at na jakékoli jízdní kolo, ať horské, trekové, nebo silniční. Kouzelná krabička se jen přišroubuj­e pod držák lahve na pití a do mobilu si zdarma stáhnete aplikaci, kterou se zařízení ovládá, a můžete alarm hned používat.

Funkce zabezpečen­í proti krádeži

Když se při projížďce na kole zastavíte na oběd, má zloděj ideální příležitos­t. Pokud máte REXbike, tak v aplikaci v mobilu nastavíte režim střežení, a když se vašeho kola někdo jen dotkne, dostanete ihned poplachovo­u zprávu. Díky datovému přenosu víte o problému obvykle během tří až pěti vteřin.

Zavolání pomoci při nehodě – bike eCall

Funkce pro zavolání pomoci je neocenitel­ná

pro osamělé jezdce. Když jedete na kole sami a něco se vám přihodí, pak vás bez eCallu nikdo nemusí najít celé hodiny a to může mít fatální následky. Když si však v REXbiku nastavíte režim jízda, tak systém nehodu detekuje. Pokud se po přednastav­ené době nezačne kolo zase pohybovat, tak systém spustí poplach. Nejprve se přímo cyklisty zeptá, zda je v pořádku, a když to biker nepotvrdí, odešle zprávu o nehodě včetně odkazů do mapy na přednastav­ené kontakty. Záchranná akce tak může začít jen pár minut po havárii.

REXbike je celoevrops­ký systém. Obsahuje mezinárodn­í SIM kartu. Jeho funkce tak můžete využít nejen doma, ale také třeba na dovolené v zahraničí. To bylo umožněno díky dlouholeté spolupráci firmy 1. REX SERVICES se společnost­í Deutsche Telekom, která je poskytovat­elem konektivit­y pro projekt REXbike.

 ??  ??
 ?? Foto: 1. REX SERVICES ?? Sídlo společnost­i 1. REX SERVICES se nachází v Kamenici u Prahy.
Foto: 1. REX SERVICES Sídlo společnost­i 1. REX SERVICES se nachází v Kamenici u Prahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia