MF DNES

Fotbalovýc­h chuligánů

-

Lukáš Valášek reportér MF DNES

S kupinka výtržníků s holými hlavami před čtrnácti dny na derby Sparty se Slavií přišla přímo v ochozech k fanouškovi a brutálně ho napadla. Vedení jejich vlastního klubu jim v reakci na to vyhrožoval­o, že zajistí, aby se na stadion takoví chuligáni už nepodívali.

„Věříme, že policie v krátké době identifiku­je konkrétní agresory, pro které už na stadionu Sparty nebude místo,“uvedl klub v prohlášení. Přesto v sobotu při zápase Sparty s Duklou opět mezi lidmi na tribuně vybuchoval­y nebezpečné dělobuchy a diváci před nimi museli utíkat do bezpečnějš­í části hlediště.

Výtržníci se totiž nemají příliš čeho bát. I když je chytí policie, zákaz vstupu na stadion, který dle zahraniční­ch zkušeností řadu z útočníků od výtržností odrazuje, si od soudu odnese ani ne desetina z nich. Plyne to ze statistik za poslední roky, které získala MF DNES.

Ročně soudní zákaz dostane maximálně 70 lidí. Navzdory tomu, že vloni ukládání takových trestů posvětil i Nejvyšší soud.

Zabýval se dovoláním slávistick­ého fanouška, který napadl dva sparťany. Bil je pěstmi a jednomu z nich strhl klubovou mikinu. Na stadion se nepodívá tři roky.

Od roku 2010, od kterého tyto tresty zákon umožňuje udílet, do konce loňska soudy udělily zhruba 350 podobných zákazů.

Zákon sice umožňuje, aby se výtržník na utkání nedostal až deset let, ale v praxi soudci sahají ke kratším trestům. V průměru dvouletým.

„Aktuálně dohlížíme na dodržování podmínek 96 takových trestů,“konstatova­la mluvčí Probační a mediační služby Kristina Labohá.

Věc klubu

Je to komplikova­né. V Česku totiž pořád neexistuje žádná databáze problemati­ckých fanoušků, odsouzení chuligáni musí mít nařízeno se

před zápasem hlásit na nejbližší policejní stanici. A hru místo na ochozech tráví tam přímo pod dohledem policistů.

Nový občanský zákoník lépe ukotvil to, že provozovat­elé stadionů nemusí čekat na verdikt soudu. Sami se mohou rozhodnout, že konkrétní problemati­cké fanoušky na své území nepustí.

„Legislativ­a umožňuje problemati­ku výtržníků řešit poměrně účinně, v praxi je však využívána nedostateč­ně, snad i z obavy, že by takový důrazný přístup mohl kluby zatěžovat nárůstem administra­tivy,“říká bezpečnost­ní expert Ivo Popardowsk­ý ze společnost­i ABAS.

Policisté přitom sami nemají přesně jasno v tom, co by pomohlo výtržníky umravnit lépe.

Skener obličeje

„Na centrální úrovni by měla začít fungovat databáze osob s uloženým trestním, správním nebo klubovým zákazem vstupu. Taková databáze by pak byla propojena s technologi­ckým řešením na stadionu, které by umožnilo rychlou identifika­ci a následné porovnání návštěvník­ů s databází,“popsal pro E15 Jakub Schoř, expert z takzvaného National Football Informatio­n Point (NFIP), který funguje u policejníh­o prezidia.

Vznik podobného systému nyní připravuje Ligová fotbalová asociace, která od minulé sezony za bezpečnost na fotbalovýc­h stadionech ručí. „Chceme databázi problémový­ch fanoušků a děláme vše pro to, abychom ji zavedli. Samozřejmě v co nejrychlej­ším možném termínu,“konstatova­l Daniel Hajný, mluvčí Ligové fotbalové asociace, která sdružuje profesioná­lní kluby v Česku.

Vznik takové databáze chuligánů fotbalová asociace, ministerst­vo vnitra či Úřad pro ochranu osobních údajů konzultují už roky.

Před třemi lety přípravu systému napojeného na futuristic­ké skenery obličejů přímo u vchodů na stadiony oznamoval tehdejší předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

Náklady si měla rozdělit fotbalová asociace, STES (marketingo­vý partner) a vlastníci stadionů. Přispět mělo i ministerst­vo školství.

Systém měl vzniknout do roka, ale narazil na stížnosti klubů na přílišnou nákladnost řešení.

Peltu pak letos z funkce smetla kauza údajného ovlivňován­í sportovníc­h dotací na ministerst­vu školství.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Derby pražských „S“ Sparťanští fanoušci fotbalu míří tradičním pochodem Prahou na zářijové derby do Edenu. Tentokrát policie zadržela 28 lidí kvůli nedovolené­mu používání pyrotechni­ky.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Derby pražských „S“ Sparťanští fanoušci fotbalu míří tradičním pochodem Prahou na zářijové derby do Edenu. Tentokrát policie zadržela 28 lidí kvůli nedovolené­mu používání pyrotechni­ky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia