MF DNES

Barva lesů naznačuje tuhou zimu

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Opočasí platí, že všechno souvisí se vším. A tak když experti mají odhadnout podobu blížící se zimy, opatrně vysloví hypotézu: Na rozdíl od několika předešlých by mohla být letos tuhá. Proč? Prý to může mít na svědomí i letošní množství hurikánů nad Atlantikem.

Loni udeřily například jen dva, zato letošní hurikánová sezona byla hodně intenzivní, byť některé hurikány zůstaly jen ve stadiu tropické bouře.

„Někteří klimatolog­ové soudí, že při větším množství hurikánů se víc promíchává atmosféra, a to vede k tomu, že zima může být studenější,“říká Petr Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Podle něj je letošní situace neobvyklá i tím, že hurikány přicházely brzy po sobě, a některé se dokonce překrývaly. Sotva skončil v texaském Houstonu Harvey, už se formovaly tři další, byť některé tolik neškodily.

A hurikánová sezona navíc ještě nekončí, trvá až do listopadu, byť v září má své maximum. Na letošním podzimu shledává meteorolog ještě jednu zvláštnost. „Neobyčejně rychle se zbarvily lesy. Běžně se to děje až v druhé polovině října a kolikrát listí spadlo ještě později a teprve v listopadu stromy zůstaly holé,“podotýká Petr Dvořák s tím, že i tato okolnost může být předzvěstí chladnější zimy. V obou případech ale jde zatím pouze o hypotézy.

Mrazivý říjen

Experti čekají chladný říjen, napovídají to četné hurikány i rychle se barvící listy stromů

Jisté je, že babí léto rychle zamávalo na rozloučeno­u a v říjnu se můžeme na chlad připravit.

Zřejmě totiž bude studenější než obvykle, koncem měsíce mohou teploty klesnout dokonce až k nule. V prvních dvou týdnech meteorolog­ové očekávají průměrné a podprůměrn­é teploty. Přes den se budou pohybovat nejčastěji kolem 15 stupňů Celsia, v druhé polovině měsíce nepřekročí deset stupňů.

V první půli měsíce se budou hodit deštníky. Pršet bude více.

Průměrná teplota pro následujíc­í čtyři týdny bude 8,8 stupně.

Nejtepleji bylo v roce 1966, kdy průměr činil 13 stupňů Celsia. Nejnižší průměr za posledních více než 60 let meteorolog­ové zaznamenal­i v roce 1974, kdy naměřili pouhých 5,3 stupně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia