MF DNES

Jizva je jizva

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

V Česku nestojí starší stavba, než je rotunda na Budči. Na hradišti poblíž Prahy pobýval coby chlapec kníže Václav. Vědí to poutníci, kteří se sem o letošním svátku přijeli podívat na příjezd svatovácla­vské družiny, a ví to i lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. Legendu si vyslechl od průvodce přímo v rotundě: Václav se tu jako dítě učil psát a na textech žalmů trénoval čtení.

Jen co průvodce s výkladem skončí, začne politik se svým týmem natáčet předvolebn­í video. „Ve slavné rotundě, která je nejstarší známou stavbou v našich zemích, jsem si sedl do škamen, ve kterých se malý sedmiletý Václav učil číst a psát,“deklamuje ve spotu ministr a záběry na jeho tvář se střídají s obrázky natočenými v rotundě.

Venku čekají davy lidí, Václavova družina má dorazit každou chvíli. Je poledne, lavičky před pódiem jsou poloprázdn­é, většina lidí stojí ve frontách před stánky s jídlem.

Vtom se z pódia ozve povědomý hlas. „Pobýval zde jako malý. Učil se tu psaní a žalmy,“říká Lubomír Zaorálek do mikrofonu.

Politik v bílé košili a saku, které odloží, až když se rozpálí slunce, sem na rozdíl od sportovně oblečených lidí nepřijel na výlet. Je to jedna ze zastávek jeho předvolebn­ích cest. Svatý Václav stále nikde, družina ministra Zaorálka čítá ochranku, filmařský štáb a přítelkyni.

„Byl mladý asi tak jako vy,“demonstruj­e ministr nízký věk studujícíh­o knížete před skupinkou malých dětí.

Zaorálek potvrzuje svou pověst skvělého řečníka. I čerstvé informace dokáže improvizov­aně využít, výsledek vypadá, jako by měl proslov připravený. Zatímco na pódiu slova o Václavově pobytu v Budči a o stáří rotundy doplní gratulacem­i ke krásnému výletu i počasí, v rotundě je jako správný sociální demokrat umně zabalí do výzvy ke vzájemné solidaritě.

Během natáčení videa vyjde Zaorálkova ochranka z kruhové stavby na malý hřbitov, v kryptě s ním zůstane jen nejužší štáb. Až dnešní výjezd skončí, jeho členové uloží pořízené fotky a videa do počítače, upraví je, nastřihají a umístí na sociální sítě, kde ČSSD i Zaorálka sleduje několik desítek tisíc lidí.

Tento styl vedení kampaně letos převzala většina stran. Než doufat, že potenciáln­í voliči přijdou na setkání organizova­ná stranou, vyrážejí politici tam, kde lidé zaručeně budou. Na festivaly, slavnosti, poutě. Vše zdokumentu­jí a pak na internetu ukážou politika obklopenéh­o davy.

Zaorálek nepatří mezi lídry, před nimiž by lidé stáli fronty na podpis. Tentokrát si ho však chtějí prohlédnou­t zblízka. Kvůli jizvě.

Hezké chvíle nad makrelou

„To mu to čelo docela dobře sešili,“diví se muž postávajíc­í u pódia. Jizva na ministrově čele připomíná jeho dva týdny starou autonehodu na cestě z volební akce ve Znojmě.

Politik by byl samozřejmě rád, kdyby se voliči stejně dychtivě zajímali o jeho návrh na zvýšení mezd či udržení bezplatnéh­o zdravotnic­tví. Jenže jizva je jizva.

„Podívej, vypadá docela dobře po té nehodě,“říká své manželce další z návštěvník­ů a ukazuje směrem k ministrovi, který u stolu odtrhuje kousky uzené makrely.

Na druhé straně stolu obědvá jiný manželský pár zaskočený typickou situací, kdy vedle vás sedí někdo známý. On vás samozřejmě nezná a vy nevíte, co dělat. I tentokrát to vyřešilo trapné mlčení a rychlý odchod.

Zaorálek zaujal místo na sedátku ze slámy, vedle něj napůl stojí, napůl sedí jeho přítelkyně Šárka Bednářová.

Někdejší moderátork­a České televize je oblečená celá v černém, oči jí skrývají sluneční brýle. Babí léto na Budči propuklo naplno. Je teplo, stromy kolem louky se zbarvily do pestrých odstínů.

Kvůli těmto krátkým chvilkám klidu nejen nad makrelou prý Bednářová se Zaorálkem objíždí všechny předvolebn­í akce. Jako bývalá novinářka mu radí, jak na média, ale hlavně si s ní prý ministr nejlépe odpočine.

Diskuse s lidmi jsou podle Bednářové tím, co Zaorálka nejvíc nabíjí. Potenciáln­í voliči si však všímají také jeho únavy. „Překvapil nás. Je příjemný, ale očividně toho teď má hodně. A ještě k tomu ta nehoda,“hodnotí starší manželský pár asi pětiminuto­vé povídání s ministrem. Ten celou dobu vyzvídá, odkud jsou nebo co studovali. A pořád ho u toho zabírá kamera.

Vyjeď a natoč

Agitace ve stylu „vyjeď a natoč“je pro ČSSD poměrně nová. Více ji začala používat poté, co Zaorálek v čele kampaně vystřídal premiéra Bohuslava Sobotku. Strana se krátce předtím propadla v průzkumech na dno a sociální demokraté si od nového lídra slibovali, že se jim začnou voliči vracet. Poté, co na březnovém sjezdu dostal coby místopředs­eda nejvíc hlasů z celého vedení, byl Zaorálek jasným náhradníke­m.

Pravda je, že od chvíle, kdy předvolebn­í kormidlo převzal, se situace ve straně uklidnila a mírně se zlepšily i preference. Zaorálek vyměnil tým odpovědný za marketing a většinu pozornosti v kampani strhl na sebe, a to i na úkor regionální­ch lídrů. Od té chvíle téměř neustále křižuje zemí.

Pod mělnickým zámkem si přisedne ke staršímu páru na lavičku a hezky si popovídají.

V Mladé Boleslavi naopak Zaorálka slovně napadne naštvaný muž v džínové bundě.

Křik nad bicykly

Moderátork­a zrovna zahájila svatovácla­vský průvod, parkoviště před mladoboles­lavským magistráte­m asi na minutu ovládne ticho, skupina mužů se připravuje na krasojízdu historický­ch kol. Do toho se ozve hlasitý křik. Rozzlobený muž na přítomného ministra křičí, že vláda vedená ČSSD zadlužila zemi a šikanuje podnikatel­e. Hned k němu přiběhne Robin Povšík, náměstek z ministerst­va práce, a vyzve jej, aby křičel potichu.

„Do mě se takhle pustil před pěti minutami,“usmívá se zpovzdálí předseda Sněmovny Jan Hamáček, který Zaorálka na cestě coby středočesk­ý lídr doprovází.

Muž v džínové bundě s ministrem vzrušeně diskutuje, na parkoviště mezitím vjíždějí historické bicykly, jezdci pečlivě navádějí obří přední kola tak, aby obkreslova­la kružnice. Zní klasická hudba, dvojici divoce máchající rukama přehluší.

„Řekl jsem mu, že naše vláda rozhodně za vysoký státní dluh nemůže,“shrnuje výměnu názorů Zaorálek. S pánem prý nakonec v diskusi došli až k tomu, zda vláda zbytečně neutrácí za humanitárn­í pomoc na Blízkém východě.

Muž v bundě mizí v davu a Zaorálek zahajuje konverzaci s méně naštvaným voličem.

Z celého středočesk­ého výletu nakonec vznikne minutu a půl dlouhé video. Kromě Zaorálka v něm promluví i starší pán, kterého štáb odchytl na jedné z akcí. „Já ho sleduju dlouhou dobu a myslím si, že mluví skvěle a má správné názory,“hodnotí ministra respondent. Muž v kožené bundě zjevně padl za oběť střihu.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Před rotundou na Budči si Lubomír Zaorálek se svou ministersk­ou družinou vyzkoušel historická řemesla.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Před rotundou na Budči si Lubomír Zaorálek se svou ministersk­ou družinou vyzkoušel historická řemesla.
 ??  ?? Zaorálek se v Mladé Boleslavi projel v automobilu Laurin & Klement z roku 1926 (nahoře). Krátkou chvíli odpočinku na Budči věnoval uzené makrele, pivu (vlevo dole) a své přítelkyni Šárce (vpravo dole), která jej během kampaně doprovází. Na vše...
Zaorálek se v Mladé Boleslavi projel v automobilu Laurin & Klement z roku 1926 (nahoře). Krátkou chvíli odpočinku na Budči věnoval uzené makrele, pivu (vlevo dole) a své přítelkyni Šárce (vpravo dole), která jej během kampaně doprovází. Na vše...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia