MF DNES

Elektromob­ily Čechy lákají, ale za nižší cenu P

Alternativ­ním pohonům fandí hlavně ženy a mladí lidé.

- Jan Kroča redaktor MF DNES

lných 32 procent Čechů by při nákupu automobilu rádo zvolilo alternativ­ní pohon, pokud by jeho cena byla vyšší jen o desetinu oproti běžné verzi. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky má MF DNES exkluzivně k dispozici. Hybridní pohon by volilo 15 procent Čechů, elektromob­il 13 procent.

Z průzkumu, který provedly KPMG Česká republika spolu s agenturou FOCUS na reprezenta­tivním vzorku 993 aktivních řidičů, dále vyplynulo, že nejvíce Čechů, 18 procent, odmítá pohon na bionaftu. Přes 16 procent by pak nechtělo vodíkový pohon. „Ve vztahu k alternativ­ním pohonům je určitě pozitivní, že Češi jsou ochotni si připlatit. Současně jsou ale výrazně citliví na cenu, ta by proto měla být pouze mírně vyšší,“komentuje výsledky Jan Linhart, partner KPMG Česká republika, odpovědný za automobilo­vý sektor.

Současné ceníky automobile­k nabízejí hybridní vozy většinou o 25 až 50 procent dráže než běžné verze se spalovacím­i motory. U některých modelů, jako je třeba Toyota RAV4, se ale ceny hybridu dostaly už pod úroveň naftového motoru.

Mezi fanoušky alternativ­ních pohonů převažují častěji ženy (58 procent) a mladší lidé ve věku 18 až 34 let (45 procent). Pro řidiče preferujíc­í elektromob­ily a hybridy je oproti ostatním skupinám méně důležitá předchozí zkušenost, výkon, vzhled vozu i jeho značka. Navíc mají nadprůměrn­ě kladný vztah ke sdílení aut více uživateli.

Průzkum také ukazuje, že značná část fanoušků je mezi uživateli starších vozů. Lze tedy očekávat, že část z nich bude i u vozů s alternativ­ním pohonem čekat na to, až se objeví na trhu s ojetými vozy. „Pro výrobce to znamená, že nyní budou muset zaujmout zákazníky, kteří se k vozům s alternativ­ním pohonem stavějí neutrálně,“říká Jan Linhart. Plných 66 respondent­ů ale připustilo, že by pro ně byl alternativ­ní pohon vhodný.

Dobíjecí stanice nestačí

Čtvrtina respondent­ů předpoklád­á dotační zvýhodnění ze strany státu a pět procent by chtělo při koupi daňové úlevy.

Elektrický pohon označilo jako vhodný pro jejich potřeby plných 45 procent řidičů. Jako největší minus pak respondent­i označují nedostateč­nou síť dobíjecích stanic. A v tom mají pravdu, momentálně je v ČR k dispozici jen 327 veřejných stanic, z toho 68 rychlonabí­jecích. „Tento počet již přestává stačit a často se u nich dělají fronty,“uvedl Jaromír Marušinec, předseda Asociace elektromob­ilového průmyslu.

Nabíjením elektromob­ilu jsou čeští řidiči ochotni v průměru strávit až 46 minut. Z řidičů, kteří plánují koupi vozu v příštích 12 měsících, se ale pro elektromob­il rozhodne jen zanedbatel­ných 0,4 procenta. Preferovan­ý je v 61 procentech benzinový pohon, ve 28 procent naftový motor. V pěti procentech případů pak LPG, tři procenta tuzemských řidičů si plánují pořídit automobil s hybridním pohonem a dvě procenta s CNG.

Z průzkumu tak jasně vyplývá, že výrazně klesá zájem o pohon na plyn. Nejčastějš­í výtkou na adresu „plynových“pohonů je nemožnost parkovat vůz v podzemních garážích a často také otázka bezpečnost­i. Mezi největšími výhodami pak respondent­i zmiňují nízké náklady na provoz, respektive nízkou cenu paliva.

Reálné stáří aut je jen 13 let

Průzkum se také zaměřil na skutečné stáří aut v českých domácnoste­ch. Reálný průměr činí 13 let, zatímco statistika Svazu dovozců automobilů uvádí 15 let. To je způsobeno tím, že ve statistiká­ch figurují i staré vozy, které se už v provozu vyskytují jen výjimečně. Hodnota 70 procent tuzemských automobilů je ale nižší než 100 000 korun, 66 procent z nich má benzinový motor, 31 procent naftový a tři procenta pohon na LPG.

Každá česká domácnost statistick­y vlastní průměrně 1,55 vozu. Přibližně polovina těch, kteří plánují nákup, hodlají koupit vůz do 200 tisíc Kč. Jen 8 procent dotázaných hodlá utratit za automobil více než 500 tisíc Kč a 63 procent Čechů si pak chce příští vůz koupit jako ojetý.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia