MF DNES

Přivezou jídlo či zapomenuté klíče

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

Startupová služba DoDo letos rozjela spolupráci s fastfoodov­ým řetězcem KFC a podařilo se jim to, co nikomu předtím – rozvážet jídlo i s přípravou do 30 minut od objednávky. Tím její činnost nekončí. Společnost slibuje, že zákazníkům doveze nebo zařídí skoro cokoliv, co vás napadne. „Rychlost a ochota přizpůsobi­t se zákazníkům je základ úspěchu,“říká šéf společnost­i Michal Menšík.

Jak byste DoDo? představil

Je to služba, která vám zajistí vyzvednutí a doručení čehokoliv, co lze koupit, zařídit nebo vyzvednout. Funguje pro firmy i koncové zákazníky, prozatím v Praze, Brně a Plzni.

Co všechno a jak si u vás mohou zákazníci objednat?

Běžně doručujeme jídlo, alkohol a cigarety. Naším heslem je: „Cokoliv, co je legální.“Zákazníkům například seženeme a přivezeme lístky na představen­í nebo zapomenuté klíče. Občas máme i bizarnější zakázky. Jednou nám třeba zavolala paní, abychom jí přijeli odebrat pavouka z koupelny. Často se nám zákazníci snaží připravova­t různé výzvy. Objednávky probíhají přes SMS nebo Facebook Messenger.

Jak dlouho to trvá a jaká je cena?

Průměrný čas doručení je 43 minut. Ten zahrnuje nákup nebo splnění požadavku i dovoz. Cena se řídí podle tabulek. Průměrně ale samotná služba vychází na 163 korun plus cena zboží.

Jak společnost a její název vznikly?

Služba původně vznikla jako kopie populárníh­o amerického startupu Get Magic (nonstop osobní asistent). Název má znázorňova­t zkratku „Dovezeme do ruky“.

Od kdy jste na trhu? službu

V Česku jsme už přes dva roky. DoDo jsme koncem minulého roku koupili od investiční skupiny KKCG Karla Komárka.

Co se od akvizice změnilo?

KKCG původně mířila spíše na koncové spotřebite­le. My se teď nově snažíme rozšířit portfolio i o spolupráci s firmami a adoptovat více technologi­í.

Kdo společnost financuje nyní?

Naše společnost Inveo. Díky desetileté­mu působení v oblasti IT si vystačíme s vlastním kapitálem.

Jaká je vaše cílová skupina?

Naší cílovou skupinou je vyšší střední třída, ale našich služeb hojně Další podezření může padnout na výši úroku. Firma si musí obhájit, proč na dluhopisy nasadila úrok štědřejší, než je obvyklý úrok v dané době a pro podobnou firmu v podobné situaci. Vyšší úrokový náklad znamená, že firma vykáže nižší zisk a zaplatí státu nižší daň z příjmů.

To majiteli korunových dluhopisů, který je s firmou majetkově nebo jinak propojený, hraje do karet. využívají i studenti, pro které není problém si takovou částku za pohodlí připlatit. Je to možná i tím, že jsou zvyklí používat i jiné služby tohoto typu, jako Dámejídlo.cz.

Jak se vám zatím daří?

Řekl bych, že dobře. Máme desítky tisíc objednávek měsíčně. Asi 40 procent klientů se vrací pravidelně. O spolupráci se hojně zajímají i firmy.

Kolik zaměstnává­te kurýrů?

Dnes máme zhruba 160 kurýrů, kteří fungují na směny. Vlastníme asi Majitel nebo spřízněná osoba firmě nejprve prodá majetek a získané peníze využije k nákupu dluhopisů od firmy. Transakci lze pochopitel­ně kombinovat s vysokým úrokem.

Pro lepší efekt by měl prodávaný

Kurýr doveze, vyzvedne a vyřídí vše, co je legální, slibuje šéf firmy DoDo Michal Menšík

50 aut, ale většina kurýrů roznáší pěšky. Je to rychlejší a levnější.

Je těžké najít dobrého kurýra?

Ano, je a dost nás to brzdí v rozvoji. Máme problém najít usměvavé, ochotné a prozákazni­cké lidi, kteří rozumějí tomu, že se mají přizpůsobi­t oni klientovi, a ne klient jim.

V čem jste jiní než ostatní přepravní služby?

Klademe důraz na prozákazni­cký servis. Zároveň se snažíme změnit zastaralý svět logistiky a vnést do něj inovace a technologi­e. Například firmám nabízíme veškerá data on-line, což hodně oceňují. Každé naše auto má GPS. Všechny naše objednávky je možné v rámci aplikace sledovat v reálném čase. Funguje to podobně jako UBER.

Nedávno jste rozjeli spolupráci s KFC. Co za tím stálo?

KFC se samo ozvalo, protože hledalo partnera pro rozvoz. S tím původním nebyli spokojeni. V prvním čtvrtletí letošního roku jsme úspěšně otestovali naši spolupráci v Plzni. Jedním z jejich požadavků bylo doručení jídla i s přípravou do 30 minut. Následně jsme uspěli i v Praze a Brně, a tak jsme podepsali smlouvu.

Jak se vám daří dodržovat takový šibeniční termín?

Základem je mít vyladěné všechny procesy na maximum. KFC má od nás navíc rozhraní, ve kterém jeho zaměstnanc­i mohou vidět statistiky v reálném čase, což umožňuje celý proces lépe koordinova­t. Daří se nám to i díky skvělé a rychlé práci zaměstnanc­ů KFC, kteří mají zhruba 15 minut na přípravu jídla. Zbylých 15 minut je našich. Fungujeme na základě zón. Každá zóna má svou restauraci a své kurýry, kteří ji obsluhují.

S jakými dalšími velkými firmami spolupracu­jete?

Od letošního června jsme začali spolupráci s Mall Group. Dále jezdíme také pro Datart, Ambiente, UGO nebo Urban Mode. Vozíme i pro malé lokální podniky jako Donuter.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia