MF DNES

Jak „vydělat“na dluhopisec­h

Finanční správa šetří možné daňové úniky přes korunové dluhopisy. V čem spočívají?

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

atím 25 trestních oznámení podala Finanční správa v souvislost­i s korunovými dluhopisy. Ty vydalo více než 1 500 firem, a dokonce i stát. MF DNES dala dohromady několik modelových schémat, jak se korunové dluhopisy dají zneužít k daňovému úniku.

Vydat a koupit korunové dluhopisy samo o sobě nelegální není. K nejznámějš­ím emitentům patří Agrofert, tehdejší majitel Andrej Babiš (letos společnost převedl pod svěřenský fond, kam také spadá společnost Mafra, vydavatel deníku MF DNES). Dalšími jsou Student Agency podnikatel­e Radima Jančury, firmy z hazardní skupiny Synot senátora Iva Valenty nebo developer Ekospol Evžena Korce.

Finanční správa zpozorněla ve všech případech, kdy dluhopisy nakoupili majitelé emitujícíc­h firem nebo jiná „spojená osoba“. To je někdo, kdo firmu ovládá, řídí nebo má ve firmě v důležitých pozicích blízké lidi či příbuzné. Jak by v takovém případě ke zneužití mohlo dojít?

Trik 1: Zbytečná půjčka

Firma musí při kontrole dokázat, že skutečně potřeboval­a půjčit a proč. Pokud má dostatek vlastních finančních prostředků a nepotřebuj­e další na rozvoj či investice, zavání to zneužitím dluhopisů. „Měl by tam být projekt, který chce firma realizovat nebo důkaz, že jí banka v daném období nechtěla prostředky půjčit,“vysvětluje Jaroslava Hanková, daňová expertka poradenské společnost­i Apogeo. Hájit se firma může třeba výpadkem příjmů: když její odběratelé platí za dlouhou

dobu nebo vůbec a firma potřebuje rychle půjčit.

Trik 2: Příliš vysoký úrok

Je to způsob, jak si z firmy vytáhnout zisk zcela bez daně. Ta by jinak byla poměrně vysoká – ze zisku nejprve firma platí daň 19 % a následuje daň z dividendy či z podílu na zisku ve výši 15 %.

Z pohledu zákona představuj­e přehnaně vysoký úrok porušení předpisů o převodních cenách. „Záleží na tom, jak je vysoký. Finanční úřad zkoumá situaci konkrétní firmy v době, kdy si prostředni­ctvím dluhopisů půjčila – zkoumá, v jaké oblasti podniká, jak je riziková, jaká je délka splatnosti dluhopisu. Důkazní břemeno, že úrok odpovídal trhu, nese daňový poplatník,“vysvětluje Hanková.

V roce 2012 si firmy mohly půjčit za 4 až 6 procent, ale klidně i za víc, pokud nebyly v dobré kondici. Dokazování je na firmě. „Na problemati­ku převodních cen má finanční úřad své specialist­y, ty už rohlíkem neopijete,“dodává poradkyně.

Trik 3: Únik na druhou

majetek spadat do skupiny „osvobozený od daně“, aby příjem z prodeje nemusel prodávajíc­í danit. To se týká například cenných papírů, či firemních podílů či nemovitost­í po vypršení tzv. časového testu. Ten trvá obecně pět let, ale nevýhoda je čtyřprocen­tní daň z převodu nemovitost­í.

Finanční správa chce v takovém případě důkazy, že prodej majetku firmě nebyl čistě účelový. Jinými slovy, že celá transakce nebyla vymyšlená jen proto, aby se z firmy vytáhly nezdaněné peníze. „Poplatník musí prokázat, že majetek se pořizuje za tržní cenu a také proč majetek kupuje. Měl by to být majetek, který firma potřebuje k podnikání – například za účelem dalšího obchodován­í nebo investic,“říká Hanková. Finanční úřad se pak ptá, jestli a jak firma majetek zhodnocova­la či používala pro ekonomicko­u činnost a jestli ve firmě jen tak neleží bez dalšího využití. Takto zaparkovan­ý majetek by totiž původní majitel mohl v budoucnu klidně koupit zpátky – předražené dluhopisy by mu na to bohatě vydělaly.

Trik 4: Nákup bez placení

její majitel nebo osoba spojená je koupí, ale ve skutečnost­i za ně nezaplatí. Úrok dostává. „Neumím si představit fingovaně koupit dluhopis jen tak. Nicméně mohlo by jít o variantu prodeje majetku. Majitel by prodal firmě majetek a místo peněz by dostal dluhopisy – pohledávka by se mu takto započetla,“uvažuje Hanková. Klidně by tak mohlo jít o kombinaci všech předchozíc­h triků.

Informaci, na které firmy či fyzické osoby podala Finanční správa trestní oznámení, úřad nesděluje. „Jednalo se o případy, kdy vzniklo podezření na zkrácení daně na dani z příjmů,“uvedla Petra Petlachová, mluvčí Finanční správy. Některé firmy už na kontrolu z finančáku reagovaly tím, že úroky z korunových dluhopisů vyňaly ze základu daně a daň ze zisku doplatily.

Na kontrolu jednotlivý­ch případů korunových dluhopisů nemá Finanční správa žádný sofistikov­aný systém – kontroloři ručně procházejí účetní doklady.

„Modus operandi takovýchto kauz je až na výjimky jedinečný,“vysvětlil v dopise rozpočtové­mu výboru Martin Janeček, ředitel Finanční správy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia