MF DNES

Elon Musk začal stavět největší baterii na světě

-

Firma vydá korunové dluhopisy,

František Strnad redaktor MF DNES

Postavím největší baterii na světě za 50 milionů dolarů, a vyřeším tak vaše problémy s výpadky elektřiny. Za sto dní. V opačném případě vás to nebude stát ani dolar, slíbil americký technologi­cký magnát Elon Musk obyvatelům státu Jižní Austrálie. A vypadá to, že nepřeháněl.

Když koncem minulého týdne závazek z první poloviny letošního roku stvrdil podpisem, zázemí pro největší lithium-iontovou baterii na světě bylo téměř z půlky hotové. Musk má nyní necelých sto dní na to, energetick­é úložiště dokončit a napojit na sto větrných turbín. Ty dodá francouzsk­á společnost Neoen a společně s megabateri­í od Muskovy firmy Tesla tak zajistí elektřinu pro více než 30 000 jihoaustra­lských domácností. Když to Musk nestihne, jeho firma Tesla dodá megabateri­i zdarma. Tamní vláda s výzvou souhlasí a o pravděpodo­bném dodržení termínu hovoří i Muskovi největší kritici.

Vypadá to tak, že si Američan jeden ze svých dalekosaha­jících slibů tentokráte dobře pojistil a velkolepos­tí nešetřil ani o víkendu, když projekt ve městě Jamestown představov­al. „Za dva měsíce nepřestaví­te ani kuchyň,“nechal se slyšet. „Většina naší energie stále pochází z fosilních zdrojů. Toto je pouhý začátek, ale myslím, že poslouží jako dobrý příklad celému světu,“dodal podle agentury Bloomberg před zástupci soukromého sektoru a veřejnosti.

Muskova lithium-iontová megabateri­e je součástí vládního energetick­ého plánu za 550 milionů dolarů (12,1 miliardy korun), jak stabilizov­at dodávky elektřiny v zemi. Ta se potýká s jejich výpadky v důsledku přechodu od uhelných elektráren k větrným zdrojům, jejichž produkce je méně stabilní. Vládní strategie počítá i s dalšími opatřeními, jako je výstavba záložních generátorů u města Adelaide nebo solárně-tepelné elektrárny u přímořskéh­o města Port Augusta.

Baterie bude mít podle společnost­i Tesla skladovací kapacitu 100 MWh a dodá ji její závod Gigafactor­y, ležící uprostřed pouště v Nevadě. Svou kapacitou překoná dosavadníh­o rekordmana, kterým je 80 MWh baterie v kalifornsk­ém Mira Loma, kterou vyrobila také Tesla.

Musk si od svého bateriovéh­o systému hodně slibuje. Má totiž vyřešit jeden z nejpalčivě­jšího problémů při větší závislosti na obnoviteln­ých zdrojích – jejich menší stabilitu. Jím vedená Tesla loni koupila výrobce solárních panelů SolarCity. Společnost­i vnímá kombinaci těchto dvou zelených technologi­í jako klíč k přechodu z fosilních paliv na zelené zdroje a plánuje masivní expanzi na trh. „Země je sama o sobě satelitem Slunce. Pokud mohou na solární energii uloženou v baterii běžet malé satelity, mohou na ni běžet i ty velké, řekl šestačtyři­cetiletý Elon Musk.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia