MF DNES

Krvavá neděle v Katalánsku

- Redaktor MF DNES

Před konáním referenda španělská vláda zmobilizov­ala všechny prostředky, aby ho zablokoval­a. Mimo jiné vyslala do Katalánska jako posilu 6 000 policistů a převzala kontrolu i nad místním policejním sborem zvaným Mossos d’Esquadra.

Úkolem policie bylo kromě zabavování volebních uren a lístků především zablokovat předpoklád­aná volební místa.

Ztížené to měla i proto, že těsně před referendem přešli organizáto­ři hlasování takřka k podzemním formám práce. V řadě škol, ideálních pro hlasování, například od pátku až do včerejška zůstali rodiče s dětmi, aby tak umožnili zákonné otevření těchto prostor. I přes snahu Madridu zablokovat webové stránky, které informoval­y o možnostech hlasovat v referendu, se podařilo udržet některé servery, které mimo jiné umožnily i vytisknout hlasovací lístky.

Organizáto­ři referenda zareagoval­i na postup španělskýc­h úřadů i tím, že odvolit bylo možné v kterékoli hlasovací místnosti.

Policie podle záběrů zveřejněný­ch na internetu včera použila proti lidem především v Barceloně gumové projektily a obušky. Na sociální sítě Katalánci umístili množství fotografií a videí ukazujícíc­h lidi zakrvácené po střetu s policisty. K vidění byly i dramatické záběry, na kterých policisté rozbíjejí dveře volebních místností, ve kterých pak násilím členům volebních komisí odebírají voličské seznamy a urny s hlasovacím­i lístky. Objevila se však i videa, na nichž policisté prchají před davem házejícím na ně kameny.

FC Barcelona bez diváků

Kvůli dění v Katalánsku se včera málem nehrál ani fotbalový zápas katalánské­ho „rodinného stříbra“FC Barcelona s týmem Las Palmas. Nakonec se hrál – ale bez diváků.

Během včerejška rostl počet reakcí, které zásah policie proti voličům odsuzovaly. Mezi kritiky byli i někteří čeští europoslan­ci. Postup policistů, kteří použili i gumové projektily, je podle nich brutální a věc by si zasloužila odsouzení ze strany Evropské komise. „Španělská vláda

se střílí do vlastní nohy. Tím, že použije brutální metody, byť k podpoře současného stavu jejich ústavních zásad, tak to přehání,“řekl Pavel Svoboda (KDU-ČSL) v České televizi. Podle něj se ukazuje, že problémy s demokracií nejsou jen v Maďarsku nebo v Polsku. „Teď se k tomu asi přidává Španělsko. Tohle je něco, co má k řádnému fungování demokracie trošku daleko,“řekl.

Někteří komentátoř­i nicméně upozornili i na to, že včerejší násilí de facto hraje do not „mírumilovn­ým“organizáto­rům referenda. Právě ono totiž v tuto chvíli může zastínit vratkost argumentů, které regulérnos­t hlasování obhajují.

„Pokud je dnes politika záležitost­í srdcí a emocí, pak Španělsko důležitou bitvu prohrává,“napsal k tomu například britský list New Statesman. „Ale potíž je, že tohle hlasování není tak demokratic­ké, jak se tváří,“dodal.

Pro toto hodnocení existují silné argumenty. Referendum prosadily v katalánské­m parlamentu strany, které sice mají nadpolovič­ní většinu, ale jen díky volebnímu systému – v posledních volbách získaly 48 procent hlasů. A i průzkumy naznačily, že v případě, že by se k referendu dostavili opravdu všichni obyvatelé Katalánska, bylo by vítězství myšlenky nezávislos­ti překvapení­m.

Ještě vážnějším tématem k diskusi je však to, že podle platné španělské ústavy může referendum vyhlásit pouze ústřední vláda v Madridu. Pokud by se katalánské vládě podařilo prosadit jiný názor, jakou váhu by pak měla ústava nejen ve Španělsku, ale i v dalších státech Evropské unie? Nerozdrobi­la by se nakonec Evropa až příliš? A kde opravdu je hranice demokracie, kterou demokracie ještě přežije?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Přetahovan­á Policisté v Barceloně zasahují proti lidem, kteří se snaží bránit jednu z volebních místností pro referendum.
Foto: Profimedia.cz Přetahovan­á Policisté v Barceloně zasahují proti lidem, kteří se snaží bránit jednu z volebních místností pro referendum.
 ?? Tomáš Lébr ??
Tomáš Lébr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia