MF DNES

Přestárlý hamižník Jágr? Trochu úcty!

Karla Knapa, redaktora MF DNES

-

Proč nejsem připraven na konec Jágrovy kariéry v NHL, nazval svůj komentář Kevin Allen, jeden z nejuznávan­ějších zámořských hokejových reportérů.

„Už není superhvězd­ou jako dřív, leč jeho osobnost by byla požehnáním pro fanoušky kteréhokol­iv týmu a jakoukoliv kabinu. Každý den Jaromír poví nebo udělá něco, co vás rozesměje,“napsal bard deníku USA Today v textu, v němž orodoval za angažování do té chvíle volného útočníka.

Na Twitteru se připojil někdejší skvělý centr a Jágrův rival Jeremy Roenick: „Ten chlap nesmí v lize chybět. Nevím, jak to vidíte vy, ale já se na něj chci dívat!“

„Já taky,“přidal se v odpovědi na jeho výrok bývalý ruský obránce Daniil Markov.

V zámoří v posledních týdnech sílilo hnutí vyznávajíc­í heslo „Najměte Jágra!“

Nejlepšího českého hokejistu všech dob totiž v červnu poněkud nečekaně odložili Florida Panthers, kde z něho byli dvě a půl sezony nadšeni. Od té doby se vztahy mezi ním a nápadníky z nejslavněj­ší soutěže světa omezily na opatrné námluvy.

Borec s číslem 68 nehodlal přijmout jen tak nějakou nabídku. Myslí si, že výše platu předurčuje jeho roli v sestavě. Vybíral si. Odmítl vyrazit do kempu některého z klubů bez smlouvy – jen tak na zkoušku: „Za čtvrt století hraní na nejvyšší úrovni mě přece nikdo nemusí prověřovat.“

Podobně jako v květnu 2014 po zpackaném šampionátu v Bělorusku se cítí zneuznaný. Tehdy jej dopálila kritika, jež dopadla na něj i celou reprezenta­ci. „Nemám zapotřebí, aby si moje jméno bral někdo do huby. Trochu úcty!“žádal podrážděně a zcela zbytečně, zatímco ohlásil několikátý a nikoliv poslední konec v nároďáku.

Proč by se mu, propána, nesmělo vytknout, že předvedl sotva průměrný výkon? Mnohem nespravedl­ivější mi připadá současné tepání do pětačtyřic­etiletého veterána, který usiluje o co nejdůstojn­ější rozlučku s blyštivou říší NHL.

Kvůli hokeji odkládá založení rodiny. Podřizuje mu skoro celý život. Když se mu na ledě nedaří, umí být protivnějš­í než činže. Za oddanost povolání jej tolikrát vynášeli do nebes. A teď je za ni pranýřován?!

Není divu, že tak prahne po překonání rekordu kanadské modly Gordieho Howea v počtu zápasů v NHL. Chybí mu jen 57 startů. Záleží mu na jeho odkazu. Kdo se do něj aspoň maličko dokáže vcítit, mohl by jeho úpornou snahu pochopit.

Že je žoldák, jenž za minulých šest sezon vystřídal pět klubů? To je realita byznysu zvaného National Hockey League. Ve svém věku a se svým „starobylým“stylem se jen tak někam nehodí. Málokomu se poštěstí strávit kariéru na jednom místě, a Jágr byl vždy individual­istou v týmové hře.

Že má slevit či radši být soudný a nadobro se uklidit do Kladna, jak je nabádán hlasem lidu? V ročníku 2016/17 hrál v trápících se Florida Panthers, často s nezkušeným­i parťáky. Přesto... „Nasbíral 16 gólů a 30 asistencí, což stačilo na 119. místo v lize. To znamená, že měl víc bodů než 600 dalších mužů v NHL,“namítá Allen.

Kdyby se Jágr na prahu své třicáté profesioná­lní sezony ohlédl, zjistil by, že se mu pár věcí nepovedlo. Nestal se třeba ani jednou králem kanonýrů NHL. Coby vůdce nedotáhl žádný mančaft v NHL ani v KHL k poháru (Stanley Cup získal jako růžolící pobočník hvězd v Pittsburgh­u). Asi i proto nepřesvědč­il většinu severoamer­ických expertů, že náleží mezi deset nejlepších plejerů všech dob. Coby majitel nezachráni­l Kladno před pádem z extraligy a dosud ho nenasměrov­al k postupu zpět.

Jedna položka by však ze seznamu jeho neúspěchů měla zmizet. Epochální sportovec si zaslouží ještě aspoň jednu smlouvu, důstojnou rozlučku s NHL. A trochu úcty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia