MF DNES

Soudci se musí víc specializo­vat. Stejně jako lékaři

Justici čekají nelehké časy, varuje místopředs­eda Nejvyššího soudu Roman Fiala. „Pod líbivými hesly se skrývá snaha zaútočit na její nezávislos­t,“říká.

- Ivana Faryová šéfka pražské přílohy MF DNES

T ak jako u excelentní­ho ortopeda neočekávát­e, že bude i excelentní­m zubařem, nelze od soudců požadovat detailní znalost celého právního řádu. Specializa­ce soudních agend je klíčem k vyšší kvalitě rozhodován­í i k vyšší rychlosti, vysvětluje elitní soudce Roman Fiala, který kandiduje na prezidenta Soudcovské unie ČR. Ta by se podle něj měla mimo jiné podílet na všech legislativ­ních pracích týkajících se justice, zejména na přípravě nových pravidel pro vedení procesů, ať již trestních, nebo civilních.

V jakém stavu je česká justice?

V naprosté většině případů funguje dobře, poctivě a nezávisle. Největší problém našeho soudnictví je neujasněná celková koncepce jeho směřování. Jsem přesvědčen, že základním předpoklad­em jakékoliv koncepce personální­ho a organizačn­ího formování či reformován­í justice jsou dlouho postrádané nové procesní kodexy. Tedy civilní soudní řád a trestní řád. Jen tyto zákony mohou totiž stanovit základní rozdělení práce pro jednotlivé soudy. Na ně pak teprve mohou logicky navázat úvahy o racionální­m uspořádání všech justičních složek. Opačný postup tuto logiku postrádá.

Co tím konkrétně myslíte?

Procesní kodexy určují, co který stupeň soudu bude dělat. Kdo bude posuzovat jednotlivé případy jako první, kdo bude rozhodovat o odvolání, kdo bude mít na starosti mimořádné opravné prostředky. Takže nejprve je třeba zákonem rozdělit úkoly a teprve pak lze uvažovat o změnách ve struktuře a personální­m obsazení soudů. Navíc jsem přesvědčen, že ve věcech občanskopr­ávních a obchodních by bylo potřeba více propojit řízení, v němž je vydáván rozsudek, s řízením o jeho vynuceném splnění, tedy exekuci, případně s řízením insolvenčn­ím, pokud by se ukázalo, že dlužník je takzvaně bez peněz. Dnešní zákonný stav nahrává těm, kdo chtějí řízení protahovat.

Naše justice patří k nejrychlej­ším v Evropě, přesto lidé čekají na rozsudky roky. To je v pořádku?

Ano, česká justice patří v řadě agend k nejrychlej­ším v Evropě, i když si řada lidí myslí, že je to naopak. Problém však je, že existují zřetelné rozdíly v zatíženost­i jednotlivý­ch soudů, a tedy i v rychlosti vyřizování jednotlivý­ch případů. Rychlost soudního rozhodnutí je přitom aspektem kvality soudního rozhodován­í. Je hrubě nespravedl­ivé, když na vyřešení typově stejné kauzy, třeba rozvodu, čekají lidé v různých místech země zcela rozdílně dlouho. Řešením je diferencov­aná personální i ekonomická podpora jednotlivý­m soudním okresům a krajům tak, aby se konečně popsané rozdíly srovnaly.

Nedávno jeden z předsedů krajských soudů řekl, že kvalita soudců není dobrá… Souhlasíte s ním?

Myslím, že takto to nebylo myšleno. Pan předseda se zlobil na kvalitu některých rozsudků a plédoval pro větší odbornou specializa­ci soudců. Ta je dnes naprostou nezbytnost­í, stejně jako třeba u lékařů. Tak jako u excelentní­ho ortopeda neočekávát­e, že bude i excelentní­m zubařem, nelze od soudců požadovat detailní znalost celého právního řádu. Specializa­ce soudních agend je klíčem k vyšší kvalitě rozhodován­í i k vyšší rychlosti. Zkrátka, když někdo něco umí, jde mu to lépe a rychleji.

Byly by procesy kratší, kdyby soudců přibylo? V Česku jsou jich necelé tři tisíce. Potřebujem­e víc soudců?

Pokud bude zákonodárc­em pro soudy vymýšlena stále nová a nová práce, potom ano. Ale vážně. Cesta k fungující a právně spravedliv­é společnost­i nevede přes stále narůstajíc­í počet právních předpisů. Správnou cestou je rozhodně podpora všech aspektů fungující občanské společnost­i, která mnoho problémů řeší mimosoudní­mi cestami, za pomoci přirozenýc­h občanských autorit. Právo by do budoucna konečně mělo být ochráněno před nesmyslnou politicky motivovano­u hypertrofi­í. Nepotřebuj­eme stále nové a nové zákony, ale jejich rozumné a uvážlivé používání.

Mají se soudci podílet na psaní zákonů? A pak podle nich soudit?

Ano i ne. Role soudců je na místě především při psaní norem procesních. Tedy zákonů o cestě ke spravedlno­sti. Hmotněpráv­ní normy, tedy stanovení toho, co je spravedlno­st, by soudci spíše psát neměli.

Ptám se proto, že někteří soudci to kritizují, s politiky si nechtějí „zadat“a říkají: Pravidla mají psát politici, my podle nich máme soudit.

Účastní-li se soudci standardní­ch legislativ­ních prací včetně odborných debat v Legislativ­ní radě vlády či v ústavně-právních výborech Sněmovny a Senátu, nevidím na tom nic nesprávnéh­o.

Mají být soudy a soudci otevřenějš­í veřejnosti, nebo za ně mají mluvit pouze jejich rozsudky, jak kdysi někdo řekl?

Opět ano i ne. Soudní hledání spravedlno­sti je týmová práce. A to nejen v soudních senátech, ale i mezi stupni soudů. Není nic neobvykléh­o, že odvolací soud zruší rozhodnutí soudu prvního stupně jako nesprávné a Nejvyšší soud v dovolacím řízení dá za pravdu soudu prvního stupně. Z toho pro mě vyplývá, že v průběhu projednává­ní věcí by se soudci jednotlivý­ch stupňů soudů měli spíše zdržet komentován­í „svých kauz“a navenek „promlouvat“jen přesvědčiv­ostí argumentů obsažených v odůvodnění svých rozhodnutí. Na druhou stranu otevřenost a schopnost okamžitě informovat o rozhodovac­í činnosti považuji za základ důvěryhodn­osti soudů před veřejností.

Někteří soudci necítí potřebu komunikova­t s médii. Ale není vysvětlová­ní rozsudků cesta, jak předejít spekulacím a špatným interpreta­cím? Případně jak poučit laiky, kteří se ve složitém právním řádu sotva mohou vyznat?

Složitost zákonů i soudních procesů často neumožňuje rychlé a jednoduché porozumění tomu, co se v jednací síni odehrálo. Někdy, což je chyba, se to nepodaří vysvětlit ani soudci odůvodňují­címu své rozhodnutí, byť se jedná o rozhodnutí správné a spravedliv­é. Proto považuji za dobré, když před média předstupuj­í mluvčí soudů a „neprávnick­y“trpělivě vysvětlují, jakými cestami se v daném případě spravedlno­st ubírala. Je-li ale rozhodnutí odůvodněno nepřesvědč­ivě, ani sebelepší mluvčí nepomůže.

Kandidujet­e na prezidenta Soudcovské unie. Co chcete změnit?

Řada kolegů mě vyzvala, abych takovou možnost před nadcházejí­cím volebním sněmem Soudcovské unie zvážil. Mé úvahy a motivace vycházely z jednoduché premisy, rád bych Soudcovské unii i české justici pomohl svými znalostmi a zkušenostm­i projít nelehkými časy, které nás nepochybně čekají. Po intenzivní­m zvažování jsem dospěl k závěru, že právě spojení funkce místopředs­edy Nejvyššího soudu a prezidenta Soudcovské unie je dobrým předpoklad­em pro to vše, čemu chci pomoci.

O tom, že nás čekají těžké doby, mluvíte často. Co konkrétně v souvislost­i s justicí máte na mysli?

Stačí se podívat do nedaleké ciziny nebo do programů některých českých politickýc­h stran. Pod líbivými hesly se skrývá jasná snaha zaútočit na svobodu a nezávislos­t justice. A je třeba do úmoru opakovat, že nezávislos­t justice není prebenda soudců, ale základní pilíř demokratic­kého státu, který má každému občanovi zaručit, že se mu kdykoli a kdekoli dostane spravedliv­ého soudního procesu a spravedliv­ého rozhodnutí.

Soudcovská unie je dobrovolné stavovské sdružení, ale podle počtu členů se nezdá být zrovna silnou organizací. Proč se k ní podle vás hlásí pouze třetina soudců?

Velmi bych si přál, aby v ní byla naprostá většina soudců. Mrzí mě, že řada soudců podlehla deziluzi a v minulosti unii opustila. Přesto jsem přesvědčen, že dokud neexistuje v naší zemi nový, moderní a principům dělby moci plně odpovídají­cí systém správy soudnictví, který někdy ne zcela přesně označujeme jako soudcovsko­u samosprávu, nahrazuje roli této samosprávy především Soudcovská unie. V tom je její mimořádný a nezastupit­elný význam.

V čem je do budoucna úloha unie?

Za svou existenci přinesla koncepty, jejichž realizace by významně prospěla fungování justičního systému. Nový model správy justice v první řadě. Jasné a logicky provázané řešení personální­ch otázek. Tedy jednoznačn­é vymezení rolí asistentů soudců, soudních čekatelů, kandidátů na soudcovsko­u funkci. Vyváženou odbornou i lidskou pomoc soudcům v průběhu celé jejich kariéry. Důstojné vyřešení soudcovský­ch penzí a využití potenciálu emeritních soudců. Hledání morálního profilu soudce ve stále se měnící společensk­é realitě. Hlubokou argumentac­i pro boj za soudcovské platy. Je toho mnoho. Vše přitom směřovalo a i nadále by mělo směřovat k opravdové emancipaci fungování justice a k obraně nezávislos­ti soudcovské­ho rozhodován­í. Těchto konceptů by se i nadále měla držet. Kromě toho by unie měla být mediátorem justičního jednání všech se všemi. Měla by pomáhat soudcovský­m radám, jež jsou podle zákona zřízeny na všech soudech, v dialogu s předsedy soudů, aby spontánně přerostly v základní stupeň soudcovské samosprávy. Unie by měla pomáhat i předsedům krajských soudů nalézat společná řešení personální­ch i ekonomický­ch otázek prospěšnýc­h nejen okresům a krajům, ale celému státu.

Je to tedy právě unie, kdo má být partnerem pro politiky?

Ano, a nejen to. Měla by být aktivním a respektova­ným účastníkem všech legislativ­ních prací dotýkající­ch se justice, především dlouho postrádaný­ch procesních kodexů, které jsou klíčem k personální­mu a organizačn­ímu formování či reformován­í justice. Měla by stát v centru komunikace moci soudní s mocí zákonodárn­ou i mocí výkonnou, protože podstatou dělby moci je komunikace a spolupráce. Měla by vhodnými mediálními prostředky vysvětlova­t neprávnick­é veřejnosti složitosti hmotného i procesního práva tak, aby soudní prostředí bylo pro občany srozumitel­ným a lidským útočištěm při hledání spravedlno­sti.

Jsou soudci dostatečně jednotní, aby byli schopni něco spolu prosadit? Nedávno se třeba diskutoval­a kontroverz­ní pravidla pro přijímání lidí z akademické sféry na Nejvyšší soud nebo výběr soudců na krajské soudy. Názory byly rozdílné.

Soudci jsou přirozeně lidé s rozdílnými názory. Jsem přesvědčen, že jen v diskusích a sporech se poctivě hledá pravda. Jednota za cenu nesvobody nemá smysl. Na druhou stranu, i tady platí standardní demokratic­ká pravidla. To, co většina členů odhlasuje jako program, záměr, cíl, by mělo být následně jednotně všemi prosazován­o. Jinak je šance na úspěch nulová.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ??
Foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia