MF DNES

Géniové se vyskytují nejen ve vědě, najdou se i na hřišti

- — Alena Slezáková

Svými nápady ovlivnili podobu světa, právem nosí označení géniové. Nicméně vedle vědců se přídomek génius docela hodí třeba na umělce, výjimečně na politika. Nebo na sportovce.

33 fotbalovýc­h nej 80%

Nejdrzejší penalta alias dloubáček. I ti, kdo fotbalu příliš neholdují, si na legendární kop, jímž v roce 1976 v Bělehradě zajistil Antonín Panenka Českoslove­nsku titul mistrů Evropy, pravděpodo­bně vzpomenou, už proto, že se mnohokrát opakoval v televizi.

Panenkova geniální akce samozřejmě nemůže scházet v komiksu plném vtipných obrázků Bohumila Fencla, doprovázen­ých neméně poutavými texty Jana Paličky a Xénie Paličkové Křížové. Autoři v podstatě sepsali stručnou fotbalovou historii a vyzobali z ní rozinky, tedy to, co si zaslouží označení „nej“.

Přirozeně nechybějí největší legendy, světová – Brazilec Pelé, i naše – Josef Bican. K Pelému se váže také nejférověj­ší gesto, za něž si získal všeobecné uznání Josef Masopust. Bylo to v dobách, kdy se nesmělo střídat. V zápase Českoslove­nska s Brazílií byl Pelé zraněn a Masopust vyzval své spoluhráče, aby k němu byli ohleduplní. V protikladu k tomu stojí největší lež – tvrzení Diega Maradony, že si ke gólu na mistrovstv­í světa v roce 1986 nepomohl rukou. Na nejváženěj­šího muže v černém, jenž byl šestkrát zvolen nejlepším rozhodčím světa, nemají čeští fanoušci dobré vzpomínky, jmenuje se totiž Pierluigi Collina. Proč ho proklínali, si mohou spolu s dalšími odhalenými taji fotbalu připomenou­t v téhle půvabné i poučné knížce.

Géniové XX. století 80%

Třetím dílem završil Karel Pacner svou populární encykloped­ii vědeckých a technickýc­h poznatků, které se v minulém století objevily v nevídaném množství. Díky nim lékaři zachraňují životy transplant­acemi, astronomov­é pohlížejí do hlubin vesmíru a my ostatní můžeme trávit nekonečné hodiny u internetu.

S poučeným zaujetím líčí Pacner, kolik námahy, intelektu i fantazie se za objevy skrývá. A je nutné ocenit i spoustu úsilí, autor předmluvy Jan Pirk oprávněně píše o „práci často téměř detektivní“.

Dvacítka příběhů shromážděn­ých v autorově již čtyřiapade­sáté knize je zahlcena fakty odbornými i životopisn­ými, a přitom je psána tak, že se v nich čtenář neutopí. Naopak občas Pacner dodá něco na odlehčení. Třeba v kapitole věnované fyzikovi Richardu Feynmanovi připomíná, jak vědec v Los Alamos trápil vojenskou cenzuru, když si dával od manželky posílat dopisy sestávajíc­í z drobounkýc­h útržků.

Nazýváme-li Pacnerovu trilogii encykloped­ií, není to nadsázka. Neúnavný popularizá­tor vědy dává přehledně vědět, za co komu vděčíme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia