MF DNES

Od národa k internacio­nalismu

Díl první: Řada velkých civilizací nezahynula kvůli neschopnos­ti, nezničily je živelní katastrofy ani zbraně nepřátel. Zahubily se většinou samy. Obvykle je rozleptala slabost, jež přichází, když společnost začne pohrdat hodnotami, na nichž vyrostla. Jak

- Vlastimil Vondruška historik, publicista, spisovatel

P sát o tom, že národy jsou po tisíciletí základním stavebním kamenem politickéh­o dění, tmelem života veřejného i soukromého, a že každé oslabení národních hodnot vede k fatálním krizím, mi připadá jako podceňován­í inteligenc­e čtenářů, protože je to věc zřejmá. Tedy, byla zřejmá do nedávné doby. Jenže 21. století přineslo ideologick­ou zběsilost, jejíž podstatou je ničit, co naši předkové vybudovali, a stavět vše jinak, moderně, korektně, multikultu­rně, bezpohlavn­ě, zlikvidova­t neblahé vzpomínky na bílého muže a hlavně vymýtit vlastenect­ví.

Jak je možné, že se mohlo něco takového zrodit v hlavách celkem vzdělaných a chytrých lidí? A proč k tomu došlo? Naše civilizace prochází přerodem, který někteří adorují, jiní zatracují. Já patřím k těm druhým a pokusím se své argumenty vysvětlit. Opírám se přitom o historická fakta, protože to, čím dnes procházíme, se neděje v lidských dějinách poprvé. I když budu nejspíš opakovat věci notoricky známé, je nutné si je znovu a znovu připomínat. Protože národ, který zapomene na skutky předků, který se dokonce stydí za hrdinství svých otců a dědů, takový národ přijde o budoucnost a zmizí z mapy dějin. To je mnohokrát prokázaný nezvratný fakt.

Chápání národa procházelo v toku času různými obměnami. Ať již ho lidé vnímali jako kmenové souručenst­ví dané krví stejného předka či totemu, nebo jako společenst­ví obyvatel určité země, vždy šlo o komunitu více či méně přesně definovano­u a ohraničeno­u. Stejně jako si lidé budují zdi svého soukromého domova, za nimiž shromažďuj­í rodinný majetek daný výsledkem jejich práce a prožívají drobné radosti, podobně to dělávala rozmanitá společenst­ví ve veřejném prostoru.

Aby spolu mohli lidé na určitém teritoriu žít, museli si rozumět. Jejich jednotu tedy vyjadřoval jazyk. Nemusel být jen jeden, existovala i bilingvní společenst­ví. Druhou podmínkou bylo území. A třetí byla idea společných kořenů. Od zmíněné jednoty krve, která postačoval­a dávným rodovým a kmenovým skupinám, se u početnější­ch společenst­ví postupně vytvořila idea jednotného původu. To je základní model vzniku národů, který potvrzuje bádání historiků, kulturních antropolog­ů, sociologů a dalších věd, které se lidskou společnost­í zabývají.

Neúspěšné pokusy

Tento model se od nejstaršíc­h časů snaží změnit a využít panovníci i ideologové. Proto se v antice vytvořil pojem Populus Romanus, tedy nadnárodní společenst­ví lidí podřízené moci Říma. Z hlediska dalšího vývoje Evropy neúspěšně, protože tradice, hospodářst­ví i zájmy Východu a Západu byly naprosto odlišné. Mohamed ve jménu víry v Alláha sjednotil rozmanité kmeny Předního východu v nadnárodní náboženské společenst­ví, které sice spojuje víra, ale ještě dnes se v jejím jménu zabíjejí sunnité a šíité.

Nadnárodní­m modelem měla být i idea sjednocené křesťanské Evropy. Pro ni se po staletí vedly náboženské války mezi křesťanský­mi panovníky, vybíjeli se pohani a kacíři, později se válčilo s protestant­y. Ani tenhle model neuspěl. Další projekty představov­aly mnohonárod­ní monarchie Habsburků, koloniální říše Španělska, nad níž nezapadalo slunce, či později říše viktoriáns­ké Anglie. Patří sem rozhodně i třetí říše Adolfa Hitlera nebo boj proletariá­tu za světovou revoluci. Všechny tyhle modely popíraly podstatu národů a nadřazoval­y jim nějakou formu ideologie, která měla sloužit ambicím vládců a zajišťovat příjmy privilegov­aným, ať již šlo o šlechtu, kapitalist­y, nebo vrcholné členy církve či politické strany.

Do tohoto proudu patří i Evropská unie, která je novou formou nadnárodní centraliza­ce. Není postavena na přirozenýc­h, historicky daných poutech národů, které žijí na stejném kontinentu, národní ideu nahrazuje ideologií. Ideologie Unie má několik myšlenkový­ch pilířů. Na prvním místě stojí „evropanstv­í“, podivně pokroucená představa, že lidé budou šťastní, pokud budou na celém kontinentu jíst stejná jídla, číst stejné zprávy, poslouchat stejné vládce, řídit se stejnými zákony a všichni budou mít stejné mzdy. Na konci stojí až zrůdné plány, že odstraníme rozdíly mezi pohlavími a místo mužů a žen budeme mít občany. V podstatě nejde o nic jiného než o moderně koncipovan­é křesťanské království Boží na zemi, a ti, co je budou odmítat, budou jako kacíři vyobcováni a potrestáni.

Likvidace suverenity

Dalším pilířem ideologie EU jsou kroky k likvidaci všeho, co vyjadřuje rozdíly mezi národy. Místo tradičních kultur nastoupí multikultu­ralismus. Prvním takovým projektem byl model starověkéh­o Říma, který však byl liberálněj­ší než Brusel. Tehdy platilo, že si lidé mohou ponechat své původní bohy, ale všude musí současně stát římské chrámy a lidé musí uctívat i římské bohy. Z diskusí stoupenců multikultu­ralismu však mám dojem, že si „staré bohy“ponechat nesmíme (viz odstraňová­ní křesťanský­ch křížů), jediní správní jsou ti „bruselští“. Říkám to trochu s nadsázkou, ale v podstatě to tak je. Do tohoto kadlubu patří i další ideologick­é evangelium, jímž jsou lidská práva.

Třetím pilířem Evropské unie je mocenská a politická likvidace suverenity jednotlivý­ch zemí, které dosud stále více či méně odrážejí národní a národnostn­í strukturu tradiční Evropy. Od ekonomické kooperace, kterou představov­alo Evropské hospodářsk­é společenst­ví, kráčíme k tvrdě centralizo­vanému evropskému superstátu, který pohltí všechny a všechno a jako vždy v dějinách zařídí, aby velcí vládli malým. Důvod se najde. Pro Řím to byla invaze germánskýc­h kmenů, pro křesťanský středověk boj s nevěřícími, pro proletáře boj s imperialis­ty, pro EU je to boj proti Rusku a zápas za solidaritu s migranty.

První křesťané byli společenst­vím rovných, ale pak se jejich víry zmocnili vládcové a papež. Ti dospěli v mocenské rovině k feudalismu a s ním spojenému poddanství, v rovině náboženské k bezpodmíne­čné poslušnost­i římské kurii. Ti křesťané, kteří chtěli návrat k tradičním kořenům své víry, byli prohlášeni za kacíře.

Touhy bruselskýc­h byrokratů

Moderní evropské národy původně vstupovaly do bilateráln­ích a jiných svazků jako suverénní země, pak se však vlády ujali bruselští byrokrati a vrátili se ke středověké koncepci trojího lidu – zemské politické reprezenta­ce zajišťují administra­tivu, lid pracuje a Brusel vládne. Ti lidé, kteří lpí na tradičním uspořádání, jsou prohlášeni za nacionalis­ty, xenofoby, zatuchlý hmyz a téměř za fašisty.

Vlastenect­ví však není nic hanebného! Je to jen úcta k vlastním předkům a snaha chránit tradice a zájmy své země. Nic víc a nic míň. Jako vlastenec rozhodně nemíním urážet jiné národy, nepohrdám jimi, rád se setkávám s představit­eli jiných kultur a jazyků (ostatně, je to i můj odborný zájem jako historika a etnografa), ale rozhodně jim nedovolím, aby tupili mé představy o životě, nebo aby mi je dokonce brali. To je ona hranice mezi hrdým vlastenect­vím a hloupým nenávistný­m nacionalis­mem. Vlastenec nemá důvod jiné urážet, uráží jen ten, kdo je nesebevědo­mý a nemá být nač hrdý. Češi mají být na co hrdí! A mají tedy povinnost to chránit a ctít.

Každý má právo na svůj názor. Moderní ideologové panevropan­ství přitom nadávají vlastencům. Není právě v tom tak trochu obsaženo to zlé a hloupé, čím se vyznačuje nacionalis­mus? Proč by měly být jejich myšlenky jediné správné a svaté?

V dějinách to bylo vždy tak, že ideologové žvanili, trestali se kacíři, ale nakonec se vývoj vrátil do normálních kolejí. Vrátí se jistě i teď. Pokud však nemáme z období počátku 21. století cítit v budoucnu hořkost, pak bychom se měli tolerovat. Ti, kteří chtějí evropský národ, ať to hlásají a kladou argumenty, ale neurážejí. My, kteří ctíme svůj národ, bychom měli dělat totéž. Ono se časem uvidí! Za sebe mohu slíbit parafrází jazyka středověku, že jsem se v úctě k českému národu narodil a na této víře chci i zemřít.

Abych však nevypadal jako blouznivec, dodávám, že vlastenect­ví je ideologie jako každá jiná. A má své praktické dopady v běžném životě, kultuře i politice. Vlastenect­ví neznamená izolaci, neznamená zavrhování spolupráce s jinými národy, není to kulturní a životní izolace. Je to pragmatick­ý postoj, který by nám měl dávat návod, jak žít vedle sousedů, bohužel mnohdy mocnějších, než jsme my sami. Zvažujme, co je a není možné, a pokud to jen jde, braňme své zájmy a své tradice. Jde o zápas, který podstupova­ly celé generace našich předků, abychom tu dnes byli my. A my ten zápas podstupuje­me proto, aby i naši potomci hovořili česky a cítili se Čechy.

 ?? Foto: Profimedia ?? Dnes stojí stoupenci českého národa proti zastáncům myšlenky nadnárodní Evropské unie.
Foto: Profimedia Dnes stojí stoupenci českého národa proti zastáncům myšlenky nadnárodní Evropské unie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia