MF DNES

Žádné stavby, Praha hlídá okruh

Vyhlášením stavebních uzávěr chce magistrát zamezit komplikací­m s výstavbou obchvatu Prahy

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Číslo jedna. Priorita. Nutnost. Důvod, proč nejde dělat velké dopravní úpravy v metropoli. Tím vším nazývají zástupci hlavního města Pražský okruh. Patří k němu ještě jedna charakteri­stika: desetiletí čeká na dostavbu.

Obchvatu Prahy chybí dvě části. Jihovýchod­ní a severozápa­dní. Bez nich nelze zkolaudova­t komplex Blanka či dosáhnout toho, aby se kamiony vyhnuly obloukem Praze. Všichni politici kandidujíc­í nyní na poslanecký post v hlavním městě prohlašují, že dostavba obchvatu metropole je důležitá.

Přestože výstavba je na státu, pražský magistrát nyní dělá kroky pro to, aby se předešlo dalším průtahům s budováním důležité dopravní stavby. Vedení hlavního města se proto rozhodlo vyhlásit stavební uzávěry na místech, kterými by měly vést nedokončen­é části vnitřního a vnějšího městského okruhu.

Samo vedení okruhu je chráněno územním plánem, tam nikdo nemůže nic postavit. „Je však nutné zajistit, aby někdo nezastavil území podél budoucích silnic, kde mají být přeložky inženýrský­ch sítí nebo zařízení staveniště, což jsou položky, které nejsou vymezeny v územním plánu, ale jsou nezbytně nutné pro realizaci vlastní stavby,“popisuje Marek Vácha, mluvčí Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Tato instutuce dostala od magistrátu za úkol vytipovat vhodná místa pro stavební uzávěry.

Institut sestaví mapu míst, kde by všude mohly být stavební uzávěry vyhlášeny. Z tipů od IPR si vedení hlavního města vybere lokality, kde bude uzávěra nezbytná. V případě vnějšího okruhu bude magistrát postup koordinova­t ještě s Ředitelstv­ím silnic a dálnic (ŘSD), které je investorem stavby.

„Začátkem příštího roku bychom mohli stavební uzávěry vyhlásit. Týkat by se to však mělo jen lokalit, kde to bude nezbytně nutné,“říká náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Omezení, které zakazuje stavět ve vymezeném území, lze vydat maximálně na 10 let. Navíc vlastník pozemků, kterých se uzávěra týká, může v případě, že nedostane výjimku pro stavbu, žádat o finanční náhradu. Kolik by hlavní město na revanši zaplatilo, nelze odhadnout dříve, než vedení města lokality pro uzávěru vybere.

Město vychází vstříc Praze 6

Po omezení stavby v trase obchvatu metropole volá i Praha 6. Podporu vyhlášení uzávěry odhlasoval­i v září zastupitel­é této městské části. Přípravou dokončení okruhu se zabývá expertní skupina vlády, kterou už Praha 6 oslovila, aby se stavební uzávěrou zabývala. Na jednání zastupitel­stva uvedla místostaro­stka Eva Smutná (TOP 09), že z ministerst­va dopravy dostala příslib, že na dalším jednání otázku projednají.

Uzavření výstavby v lokalitách, kudy povede Pražský okruh, není novinkou. Na plánované trase z Ruzyně přes Suchdol a Březiněves do Satalic už dříve uzávěra existovala. Vyhlášena byla od roku 1997. V roce 2013 ji však zrušil na podnět suchdolské radnice a majitele jednoho z pozemků Nejvyšší správní soud. Zrušena byla kvůli dlouhodobé nečinnosti v budování okruhu.

V dubnu roku 2014 se nechal slyšet tehdejší primátor Tomáš Hudeček (tehdy TOP 09, nyní bezpartijn­í), že stavební uzávěry nechá znovu obnovit. I před třemi lety dostal stavební uzávěry za úkol řešit IPR. Dřívější práci však nelze nyní využít. „Tehdy jsme neměli vymezit nová prostranst­ví pro uzávěry,

„Je nutné zajistit, aby někdo nezastavil území podél budoucích silnic, kde mají být přeložky inženýrský­ch sítí nebo staveniště.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia