MF DNES

O Transgasu stát do voleb nerozhodne

-

jako je tomu nyní. Na aktuální mapy jsme jen překreslil­i lokality, kde byla zrušena zmíněná omezení,“vysvětluje mluvčí institutu.

Nové stavební uzávěry, které plánuje hlavní město, odmítá suchdolská radnice, která je i dlouhodobě proti trase severozápa­dní části obchvatu. A to i přesto, že by měla podle Dolínka vést silnice podzemním tunelem vedoucím Suchdolem a na povrchu by vznikl prostor pro parky a hřiště.

„Pochybuji, že se podaří připravit projekt tak, aby nepřesahov­al hygienické nebo exhalační limity,“říká suchdolský starosta Petr Hejl (STAN). Odvolává se na to, že už v roce 2010 byla hlavním hygienikem zamítnuta stavba okruhu, protože by byly překračová­ny hygienické limity hluku, ač by silnici lemovaly čtyři a půl metru vysoké stěny.

Ministerst­vo kultury (MK) nejspíše do voleb nerozhodne o památkové ochraně souboru budov Transgas na Vinohradsk­é třídě. Majitel je chce zbourat a stavět na jejich místě nové domy. Ministerst­vo loni odmítlo budovy ze 70. let za památku prohlásit, ministr Daniel Herman (KDU-ČSL) začal na jaře rozhodnutí úředníků přezkoumáv­at. Nedávno pro MF DNES uvedl, že domy se památkami asi stanou. To se investorov­i v době, kdy rozhodnutí nepadlo, nelíbí a chce s Hermanem jednat.

Ministr 20. září zamítl námitku investora, přezkumné řízení pokračuje a jeho výsledek je otázkou spíše měsíců než týdnů, řekla mluvčí MK. Majitel domů se od zahájení přezkumu musí chovat tak, jako by budovy památkou byly.

Zástupce investora, společnost­i HB Reavis, Jakub Verner řekl, že investor chápe kontrolu, ale jen jako přezkum, zda nedošlo k procesnímu pochybení. Pokud by to bylo jinak, je připraven bránit se u soudu. Vzniklé škody podle něj již přesáhly půl miliardy korun. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia