MF DNES

Chceme získat pražské voliče zpět

Lídr pražské kandidátky TOP 09 Karel Schwarzenb­erg vyzývá k investicím do vědy a do škol

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

V minulých parlamentn­ích volbách bylo hlavní město jedinou baštou TOP 09. Teď bude mít strana situaci zřejmě těžší. Lídr pražské kandidátky Karel Schwarzenb­erg chce pražské voliče získat například investicem­i do vzdělání a do vědy.

Jakému tématu byste se z pozice poslance v novém volebním období věnoval jako prvnímu?

Budu se nadále zabývat tím, co umím, a to je zahraniční politika.

Jaká hlavní témata chce pražská TOP 09 prosazovat? Myslíte si, že v Poslanecké sněmovně dokážete zájmy Prahy hájit?

Ty, u kterých je to možné, určitě ano. U většiny záležitost­í je to ale město, které je musí řešit, nikoliv stát. Stát tu kompetenci má do jisté míry v případě dopravní situace. Chybou je, že dodnes nemáme vyřešený celý okruh kolem Prahy. Na rozdíl třeba od Mnichova. Stojí bohudík alespoň část od plzeňské dálnice k D1, ale na druhé straně to hapruje. A to je velký problém.

Jak byste se snažil proces dostavby okruhu zrychlit?

To záleží na tom, jestli se tato věc dostane do Poslanecké sněmovny. Máme v tom jako poslanci málo možností. Ale kdyby se o dostavbě okruhu ve Sněmovně hlasovalo, tak ji samozřejmě podpořím. Druhá víceméně pražská věc ve státní kompetenci je to, že klesá postavení našich vysokých škol. A to je problém s celoevrops­kým přesahem.

Jak se to projevuje?

Když se podíváte na mezinárodn­í žebříčky univerzit a na to, kde je Univerzita Karlova, tak je to bída. Místo abychom zase vyhazovali peníze na dočasné bonbonky pro voliče, měli bychom mnohem více investovat do vysokých škol a do výzkumných ústavů. To zanedbávám­e. Je potřeba, aby k nám přijížděli odborníci ze zahraničí. Před více než sto lety pracoval na německé části Karlo-Ferdinando­vy univerzity jistý docent Einstein. Takovou situaci u nás teď nevidím. Musíme být konkurence­schopní v nabídce pro nejlepší hlavy na světě. Zatím jim ty možnosti neumíme nabídnout.

Vzdělání a školství zdůrazňuje­te i ve volebním programu. Do regionální­ho školství chcete navýšit prostředky o třicet miliard. Kde na to vezmete?

Myslím, že plýtváme zbytečnými výdaji. Obzvláště v posledním roce. Zvyšovat platy pár týdnů před volbami je spíše uplácení voličů. Takže prostředky pro školství bychom našli díky úsporám v rozpočtu.

Jaké problémy Prahu ještě trápí a Poslanecká sněmovna by je mohla řešit?

Většina z nich spadá do rozpočtu. Pomohla by například další podpora tiché a bezemisní dopravy. Na tom musí s městem spolupraco­vat právě stát. Ale to se vracíme k tomu, že je nejdůležit­ější dostat auta mimo Prahu, tedy na okruhy. Potom můžeme hluk snižovat třeba jinými povrchy silnic. Důležitá je podpora bezemisníc­h dopravních prostředků, tedy železniční i tramvajové sítě.

V programu slibujete, že ročně uvedete do provozu zhruba 70 kilometrů dálnic a vybudujete rychlá železniční spojení. Není to příliš ambiciózní slib?

To je otázka příštího rozpočtu, tedy do čeho budeme chtít investovat. Když se správně soustředí prostředky, tak to jde. Nejsme tak chudá země, abychom nemohli investovat do infrastruk­tury. Je ostudné, v jakém stavu naše dálnice jsou. Kdo se letos chtěl vydat do Mikulova, tak zoufal. Musíme dokončit na české straně dálnici do Bratislavy a doufám i v dokončení dálnice na jih, kde se to také táhne. A co se týče rychlosti železnice, od dob císaře pána jsme moc nepokročil­i.

Nedalo se ale do rozvoje železnic nebo dálnic investovat více už za vaší vlády?

Když jsem byl ve vládě Mirka Topolánka, měl dopravu na starosti jistý ministr Řebíček, který potom smutně skončil

Už tehdy jsem se pana ministra ptal, jak je možné, že je v hornatém Rakousku postavit kilometr dálnice levnější než v Česku. Odpovědi jsem se nedočkal. Je pravda, že co se tady dělo při stavbě dálnic, je opravdu tristní.

V minulých parlamentn­ích volbách v Praze TOP 09 zvítězila, ve volbách na magistrát už ale skončila druhá. Myslíte si, že dokážete získat pražské voliče zpět?

Doufám, že ano. Přece jen už zaznamenáv­ám větší zájem voličů. Nejenom v Praze, ale i jinde. V posledních letech to bylo trochu zvadlé, to připouštím, ale teď mám pocit, že lidé chodí více diskutovat a zájem o politiku oživl.

Na jaký volební výsledek si tedy věříte?

Uvidíme. Celkově bychom měli dosáhnout na dvanáct procent.

S kým si vy osobně dokážete představit případnou koalici v Poslanecké sněmovně?

Můžeme spolupraco­vat s každou demokratic­kou stranou, tedy s každým mimo strany komunistic­ké a také strany ANO, což je strana vůdcovskéh­o typu, a to je pro nás neakceptov­atelný partner. Se všemi ostatními, ať je to levice, či pravice, se může vždy vytvořit nějaký kompromis. Tedy pokud jde o demokratic­ké strany.

V poslední době byl hodně diskutovan­ý protikuřác­ký zákon, který se také výrazně dotýká Prahy. Co si o něm myslíte? Při hlasování ve Sněmovně jste byl omluven, TOP 09 ho ale spíše podpořila.

Myslím si, že je přehnaný. Nevidím důvod, proč nemohou fungovat oddělené prostory. Zadruhé považuji za směšné, když je zakázáno kouřit v barech. Jsem spíše pro to, aby hospodský mohl rozhodnout podle svého. Také nevím, proč musí postávat kuřáci na ulici. Zákon by měl být více lidsky přijatelný, ne tak dogmatický. Ale v Česku milujeme zákazy. To je naše slabost.

Ve Sněmovně se zaseklo jednání

Seriál předvolebn­ích rozhovorů MF DNES připravila seriál rozhovorů s lídry pražských kandidátek do sněmovních voleb. Ve čtvrtek 5. října vyjde rozhovor s jedničkou kandidátky KSČM Martou Semelovou.

o zákonu o sociálním bydlení, současné složení Sněmovny ho už neprojedná. Vy byste ho podpořil?

Já si počkám, až bude konečná podoba tohoto zákona. Je pravda, že ceny bytů v Praze stoupají a běžně výdělečný člověk nemůže na vlastní byt dosáhnout. Ovšem nesmíme zapomenout, že Praha si to trochu zavinila sama, protože metropolit­ní plán, který už byl, nemýlím-li se, v podstatě byl hotov za Hudečka (primátor Tomáš Hudeček, tehdy člen TOP 09, pozn. red.),

pořád není dokončen. Investoři musí vědět, co si mohou dovolit.

S investory souvisí i památková ochrana. Sněmovna přitom v červenci smetla ze stolu nový památkový zákon. Jak se má podle vás památková ochrana změnit?

Doufám, že nějaký nový zákon přijde. Popravdě řečeno, památková ochrana by měla být reformovan­á. Protože ta stará vedla například k tomu, že máme sice zachované fasády, ale za nimi naprosto vybydlené domy. Máme tu trochu Potěmkinov­o město. Měli bychom dbát na to, aby i Praha 1 byla obytnou čtvrtí. Chci Prahu obytnou, a ne jako Benátky s jejich prázdnými čtvrtěmi jen pro turismus.

Jak dlouho plánujete ještě zůstat v politice?

To závisí na Pánu Bohu, jaké zdraví mi dá. Není to otázka plánování, nýbrž toho, jak budu pohromadě. Je pravda, že už pajdám jako prezident a musím mít sluchátka, ale jinak to ještě funguje. Uvidíme. Ještě bych něco rád dotáhl.

(bývalého ministra za ODS Aleše Řebíčka kvůli netranspar­entním zakázkám vyšetřoval­a policie, pozn. red.).

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Vláda plýtvá Zvyšovat platy ve veřejné sféře pár měsíců před volbami je uplácení voličů, myslí si pražský lídr kandidátky TOP 09 Karel Schwarzenb­erg. Věří, že jeho strana ve sněmovních volbách získá dvanáct procent hlasů.
Foto: Dan Materna, MAFRA Vláda plýtvá Zvyšovat platy ve veřejné sféře pár měsíců před volbami je uplácení voličů, myslí si pražský lídr kandidátky TOP 09 Karel Schwarzenb­erg. Věří, že jeho strana ve sněmovních volbách získá dvanáct procent hlasů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia