MF DNES

Hasiči cvičili stavbu zábran proti vodě

-

Hlavní město v noci ze soboty na neděli v Troji společně se záchranáři nacvičoval­o stavbu protipovod­ňových zábran. Ty vyrostly v ulicích Pod Havránkou, Nová Povltavská a Pátkova. Cílem bylo prověřit naložení zábran ve skladu v Dubči, jejich převezení a výstavbu v Troji. Výsledky cvičení bude Praha teprve vyhodnocov­at.

Praha bude mít do konce října model, na kterém bude vytvářet možné podoby povodně v Troji. Na základě výsledků zkoumání vedení města rozhodne o další protipovod­ňové ochraně v této části.

V Troji není proti velké vodě dostatečně chráněna oblast pod zoo a okolí Trojského zámku, v části pak jsou protipovod­ňové zábrany.

„Na konci října budeme mít model a začneme modelovat situace a uvidíme, jak to půjde. Já bych to viděl, že příští rok budeme mít závěry z modelování a podle toho se rozhodneme,“řekl pražský radní Libor Hadrava (ANO).

Na způsobu řešení spolupracu­je město rovněž s vedením zoologické zahrady, jejíž spodní část je ohrožena velkou vodou. „Je to komplikova­ný terén. Kdybychom tam postavili dvoumetrov­é statické zábrany, tak by obyvatelé asi nebyli moc rádi,“řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Město bude muset do svého rozhodnutí zahrnout rovněž vznikající novou linku Ústřední čistírny odpadních vod. Tu buduje na Císařském ostrově, který je naproti trojskému břehu.

Poslední velká povodeň přišla do metropole v roce 2013. Škody dosáhly 2,2 miliardy korun. (ČTK)

 ?? Foto: Ondřej Deml, ČTK ?? Noční trénink V Troji se v pátek v noci uskutečnil­o protipovod­ňové cvičení na pravém břehu Vltavy. Na snímku hasiči stavějí zábranu v ulici Pod Havránkou.
Foto: Ondřej Deml, ČTK Noční trénink V Troji se v pátek v noci uskutečnil­o protipovod­ňové cvičení na pravém břehu Vltavy. Na snímku hasiči stavějí zábranu v ulici Pod Havránkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia