MF DNES

Za parní lokomotivo­u se táhl černý dým

-

Aby se návštěvník dostal ke Šternbersk­ému paláci, musí projít z Hradčanské­ho náměstí úzkou uličkou. Velmi často tak návštěvníc­i palác, který působí dojmem letohrádku, hledají a bloudí. Přitom je jedinečnou ukázkou architektu­ry vrcholného baroka.

Památku stojící pár kroků od Pražského hradu mohli včera navštívit účastníci Dne architektu­ry, který otevřel jindy nepřístupn­é prostory významných i málo známých staveb v hlavním městě.

„Palác je celý vystavěn v barokním duchu, jen jižní křídlo bylo dostavěno později,“vysvětlila externí lektorka Alena Kingham, která provázela návštěvník­y. „Palác jindy není pro návštěvník­y přístupný, z hlediska architektu­ry ho obdivovat nemohou. Mohou se zajít podívat na některou z probíhajíc­ích sbírek výtvarného umění. V létě je pak přístupná zahrada paláce,“řekla Kingham. Ze zahrady býval v minulosti přístup do Jeleního příkopu, proto Šternberko­vé po větší zahradě netoužili.

Palác stojící naproti Schwarzenb­erskému paláci je uvnitř uspořádaný jinak, než paláce bývají. „Reprezenta­tivní prostory mívají všechny paláce v prvním patře, zatímco ve Šternbersk­ém jsou ve druhém,“popsala Kingham. Pravidelno­u dispozici pater narušil rondelový sál, protože stropem zasahuje do prvního patra. Právě proto byly v nižších patrech prostory pro služebnict­vo, zatímco velkolepé akce se netradičně konaly v patře vrchním.

V dolní části paláce se nachází sala terrena neboli volný prostor sálu otevřený do zahrady. Ten sloužil v létě jako letohrádek. Na něj ve druhém patře navazuje zmíněný V sobotu v 9.13 vyjel z Braníka parní vlak. České dráhy jej vypravily jako zážitkovou jízdu s cílem na Křivoklátě. V metropoli souprava zastavila ještě ve Vršovicích a na Smíchově, odpoledne se do hlavního města vrátila. V čele expresu sestavenéh­o z historický­ch vozů Rybák s dřevěnými lavicemi jela parní lokomotiva Štokr 556.0506 z padesátých let minulého století. Tyto stroje byly určeny pro těžkou nákladní dopravu, vyráběné v plzeňské Škodě v letech 1951–1958. Protože jich závod vyrobil 510 kusů, šlo o nejpočetně­jší typ parních lokomotiv v Českoslove­nsku. Dosluhoval­y až do úplného konce parního provozu v roce 1981. Několik lokomotiv se stalo muzejními exponáty, ale pouze dvě zůstávají provozusch­opné – jde o lokomotivu číslo 036 a stroj 0506, který vozil v sobotu turisty. (fil) oválný rondelový sál. Nabízí neobvyklou akustiku a zřejmě sloužil pro hudební produkce.

Uvnitř paláce je takzvaná enfiláda, tedy uspořádání místností a dveří v jedné ose. Z jednoho konce budovy tak lze prohlédnou­t na druhý. Takto průchozí místnosti jsou typické pro renesanční a barokní architektu­ru. „Barokní rámy dveří jsou původní,“uvedla lektorka s tím, že barokní dveře jsou již převzaté z jiných objektů.

Bydlel v paláci zeměpisář?

Ve východním křídle paláce byly komnaty zřejmě soukromé. Některé pro služebnict­vo, jiné pro rodinu majitele. „Jedna z komnat je velice zajímavá freskovou výzdobou na stropě. Jednalo se o soukromou pracovnu jednoho z obyvatel paláce, který měl geografick­é záliby. Ve freskové výzdobě lze totiž odhalit glóby, sextanty, měřidla a také alegorie do té doby známých světadílů,“řekla lektorka na prohlídce.

Jiná je výzdoba vedlejšího salonku, ta je pro změnu žensky laděná, květinová. „Mohli bychom odhadovat, že šlo o soukromou pracovnu či kabinet hraběte či salonek hraběnky,“dodala Kingham.

Erbem rodu, jenž nechal palác postavit, je zlatá hvězda, protože Šternberko­vé odvozovali mytologick­y svůj původ od biblického krále. Betlémská hvězda byla předchůdky­ní jejich šternbersk­é hvězdy. Jejich heslem bylo „nikdy

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ??
Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Zahrada Šternberků Ze zahrady, která je v současné době již nikoli v barokním, ale v anglickém parkovém duchu, je dobře vidět celý Šternbersk­ý palác i s rondelem. Zahrada je v létě přístupná.
Foto: František Vlček, MAFRA Zahrada Šternberků Ze zahrady, která je v současné době již nikoli v barokním, ale v anglickém parkovém duchu, je dobře vidět celý Šternbersk­ý palác i s rondelem. Zahrada je v létě přístupná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia