MF DNES

Muž, který hledá Berdychovy limity

Čerstvě je mu 32 let, ale kariéru nebalí. Tomáš Berdych s novým pomocníkem zjišťuje, na co vše jeho síly mohou stačit.

- Ondřej Novotný spolupraco­vník MF DNES

P řed několika měsíci dostal Vít Schlesinge­r e-mail od slavného odesílatel­e. Od Tomáše Berdycha. „Oslovil mě v květnu, že sledoval moji práci a sociální sítě. A cítil jsem z jeho slov, že se chce posunout. To mě moc potěšilo,“popsal MF DNES Schlesinge­r, muž, který pomáhá sportovcům v oblastech výživy, regenerace a mentální přípravy. Jedním slovem svou práci označuje jako sporthacki­ng – zakládá si na tom, že všechny zmíněné oblasti jsou propojené a navzájem se ovlivňují. V referencíc­h má řadu českých i zahraniční­ch reprezenta­ntů, třeba fotbalistu Lukáše Pokorného, hokejistu Michala Jordána či florbalist­u Toma Ondruška.

Na konci jara pak přibyl tenista Berdych, toužící i ve 32 letech odrážet nápory dravých a povětšinou mladších vyzývatelů. „Řekl mi, že chce zjistit své limity,“vzpomínal Schlesinge­r.

Tenisová sezona letí a nečeká, a tak se i Schlesinge­r rovnou pustil do práce. Udělal Berdychovi podrobné testy, sledoval ho při tréninku, poté s ním vyrazil i do londýnskéh­o Queen’s Clubu pozorovat ho při turnaji.

Na základě této analýzy stanovili s Berdychem oblasti, na kterých budou pracovat. Začali s úpravou výživy a nasadili bylinné doplňky. „Strava ovlivňuje vaše kognitivní funkce, srdce, mozek, vnímání. Souvisí také s psychikou,“přibližuje Schlesinge­r. Rovněž Berdychovi radí, jak regenerova­t pomocí třeba chladu či dechu, což je účinné nejen pro regeneraci samotnou, ale i pro vyplavován­í hormonů, které ovlivňují náladu a psychiku.

V neposlední řadě pracuje Schlesinge­r s nejlepším českým tenistou posledních let i na mentální přípravě. To souvisí s programová­ním mozku a uvědomován­ím si skrytého potenciálu. Od sebedůvěry, koncentrac­e, zklidnění, aby vše naskakoval­o ve správný čas a hlavně podle toho, jak si vy sám přejete,“vysvětluje 32letý Schlesinge­r.

Efekt se dostavil brzy. Již ve Wimbledonu, kde Berdych obhájil účast v semifinále, si pochvalova­l právě Schlesinge­rův přínos. Kdekdo si všímal u českého tenisty do té doby nezvyklých dechových cvičení na zklidnění mezi výměnami. „Jsou to nové věci, které vás lidsky posunou. Nevím, jestli to sehrálo roli z třiceti nebo z deseti procent. Ale i kdyby šlo o jedno procento, tak je to dobré,“těšilo Schlesinge­ra.

Berdych byl už tolikrát grandslamo­vému titulu tak blízko, na všech turnajích velké čtyřky hrál alespoň semifinále. Pokaždé však něco chybělo. Dvojchyba v tie-breaku, pokažený úder v klíčový moment... I proto se spekuluje, jestli s Berdychový­m marným bažením po grandslamu nesouvisí psychický blok.

Schlesinge­r však nabízí jiný pohled: „Tomáš je mezi nejlepšími tenisty na světě, jeho psychika patří k nejlepším. A to je potřeba si uvědomit, i pro sportovce samotného. Často jste okolím ovlivňován. Píše se dokola ‚Berdych a problémy s hlavou‘ – a vy tomu uvěříte,“vysvětluje. „Věřte, že hráči první stovky nemají špatnou psychiku. Ale většina z nich zdaleka nevyužívá svůj potenciál.“

Jakkoliv lákavě vidina získaného grandslamo­vého titulu vypadá, přehnané upínání se k ní může podle Schlesinge­ra škodit. Čím víc Berdych dumá nad tužbou dobýt největší turnaje, čím víc o chybějícíc­h trofejích slýchá, tím víc ho to může svazovat, když o jejich získání doopravdy jde.

„Cíle musí vycházet z vás. Sportovec se často nechá ovlivnit okolím, pak je nervózní a začne na sebe vytvářet tlak. Když opustíte myšlenku, že grandslam musíte dobýt, můžete ho vyhrát snáz,“míní Schlesinge­r. „Tomáš má vysokou hráčskou inteligenc­i, která mu někdy možná brání v úplném uvolnění. Chce se zavděčit ostatním, je to někdy až moc hodný kluk.“

Typickým příkladem bylo třeba angažování tzv. superkouče – krok, do nějž byl Berdych dle svých slov spíš tlačen, než že by vycházel z něj. I proto Schlesinge­r oceňuje, že tenista našel letos odvahu propustit trenéra Gorana Ivaniševič­e, který mu byl přitom předhazová­n jako muž, jenž ho dovede ke grandslamu.

„Uvědomil si, že to nikam nevede. Necítil se v tom komfortně. Pokud bude dvacátý na světě, bude si tenis užívat a bude celkově šťastný, tak je to důležitějš­í, než kdyby byl pátý a trápil se,“tvrdí Schlesinge­r. „Každý fanoušek na to může mít svůj názor, ale ve výsledku je to jedno. Důležité je, co si myslí a co opravdu chce Tomáš.“

Expert ze Zlína, který pracoval i s kanadskou biatlonovo­u reprezenta­cí, tvrdí, že jejich práce s Berdychem je teprve na začátku. Tím spíš, když po slibném startu na travnatých turnajích zbrzdily Berdycha problémy se zády. V jaké je devatenáct­ý hráč světa formě, napovědí nadcházejí­cí turnaje v Asii a evropský finiš sezony.

I kdyby Berdych už v kariéře nevyhrál jediný fiftýn, stydět se za ni rozhodně nemusí. Ale i v 32 letech dělá vše pro to, aby zjistil, co je skutečně schopný dokázat.

Schlesinge­r je jeho novým průvodcem.

 ?? Foto: Luděk Ovesný, MAFRA ?? Vít Schlesinge­r pomáhá sportovcům s výživou, regenerací a mentální přípravou, jeho služeb nově využívá i nejlepší český tenista Tomáš Berdych. Pomocník
Foto: Luděk Ovesný, MAFRA Vít Schlesinge­r pomáhá sportovcům s výživou, regenerací a mentální přípravou, jeho služeb nově využívá i nejlepší český tenista Tomáš Berdych. Pomocník
 ??  ?? Spolu za tituly Tomáš Berdych začal spolupraco­vat s Vítem Schlesinge­rem i proto, že nevzdává snahu vyhrát grandslam.
Spolu za tituly Tomáš Berdych začal spolupraco­vat s Vítem Schlesinge­rem i proto, že nevzdává snahu vyhrát grandslam.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia