MF DNES

už zítra v časopise Auto DNES Zbrzdí někdo Plzeň? Rekord už dorovnala

Fotbalová liga má po letech zase suverénníh­o lídra. Plzeň z devíti kol ještě neztratila ani bod

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

karohlídi mu občas vyčítali, že je na hřišti vidět jen díky narůžovo obarveným vlasům. Extravagan­tní účes už plzeňský záložník Martin Zeman opustil, ale včera dokázal, že umí vyniknout i jinak.

Dvakrát levačkou parádně zakroutil míč k zadní tyči, dvakrát jeho spoluhráči přesně hlavičkova­li, čímž otočili zápas s Bohemians.

Díky tomu Plzeň uhájila unikátní bilanci, kterou jí po devátém kole mohou všichni soupeři jen závidět. Devět zápasů. Devět výher. Vyrovnaný rekord Sparty z roku 2011.

A náskok sedmi bodů na druhou Olomouc, která dál coby nováček udivuje – včera vyhrála v Jihlavě.

Je ještě brzy na soudy, ale neříkejte, že už vás ta myšlenka nenapadla: Není náhodou o titulu rozhodnuto?

Liga ještě není ani ve třetině, ale zatím se nezdá, že by se našel někdo, kdo plzeňskou jízdu dokáže zastavit nebo aspoň přibrzdit.

Viktoria teď trochu připomíná Spartu z devadesátý­ch let, protože ze všeho nejvíc ji zdobí silná vůle. Přesvědčen­í, že zápas dotáhne k vítězství, i když se třeba nevyvíjí dobře a herně to není ono.

A když už na to nestačí hráči sami, zasáhne kouč Vrba a soupeře něčím překvapí.

Ve čtvrtek v Evropské lize nečekaně využil do té doby přehlížené­ho rakouského náhradníka Ivanschitz­e, který naskočil poprvé v sezoně a hned asistencí připravil vítězný gól. Včera proti Bohemians na nic nečekal, a když tým v poločase prohrával, dvakrát vystřídal.

Že to odnesl mazák Petržela a Kolář, který dělá dokonce kapitána? To jen dokazuje, že Vrba se nebojí do týmu sáhnout, když je přesvědčen­ý, že to pomůže. Když na hřiště vlétli náhradníci Bakoš se Zemanem, hra hned vypadala jinak.

Nakonec Plzni tři body zařídil až hlavičkují­cí obránce Havel, bývalý hráč Bohemians – proto se po gólu moc neradoval a naopak se gestem omlouval kotli hostujícíc­h fanoušků.

„Zvládli jsme to spíš srdcem a bojovností než nějakou mimořádnou kvalitou,“uznal Vrba. „A rekord? Ten neznamená vůbec nic. Těší mě, že máme dobrý začátek soutěže, ale na tyhle věci se po třicátém kole nehraje.“

Rozhodnutá ještě liga skutečně není, ale pozice Plzně je luxusní. A může být ještě lepší, když tým zvládne i příští zápas se Spartou.

Ta má svých problémů dost, na Dukle opět nepřesvědč­ila. A tak ji kromě Plzně utíká i Slavia, která v posledním včerejším utkání v pohodě porazila Brno.

Chvíli to vypadalo, že si v Edenu budou dlouho pamatovat jméno Pavel Halouska. Brněnský gólman nastoupil v lize poprvé od začátku a v úvodu slávisty přímo deptal.

Chytil ránu Hušbauera, na lajně vytáhl hlavičku Jugase i další nepříjemno­u střelu Altintopa. Pomohla mu i tyč a břevno, ale na dvě přesné hlavičky Necida už nedoskočil.

Slavia si tak udržela Plzeň aspoň na dohled, zato Spartě už vidina titulu mizí za obzorem. Š

 ?? Foto: Petr Eret, MAFRA ?? Devátá výhra, sedmý gól Plzeň vede ligu a Michael Krmenčík tabulku střelců. Včera proti Bohemians se trefil posedmé.
Foto: Petr Eret, MAFRA Devátá výhra, sedmý gól Plzeň vede ligu a Michael Krmenčík tabulku střelců. Včera proti Bohemians se trefil posedmé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia