MF DNES

Krvavá neděle v odbojném Katalánsku

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Ještě dva dny před včerejším referendem v Katalánsku, které mělo definitivn­ě rozhodnout o tom, zda se region odtrhne od Španělska a stane se nezávislým, jeho premiér Carles Puigdemont přesvědčov­al, že by hlasování mohlo proběhnout v klidu.

„Nevěřím, že se vyskytne někdo, kdo sáhne po násilí nebo bude chtít vyprovokov­at násilnosti, které by poškodily bezchybnou pověst mírumilovn­ého katalánské­ho hnutí za nezávislos­t,“řekl Puigdemont agentuře Reuters.

Tomu už však v tu chvíli věřil málokdo a včera se naplnil podstatně horší scénář událostí. Nesmiřitel­ný odpor Madridu nejen proti referendu, ale i proti tomu, aby se vůbec konalo, vyústil včera na mnoha místech v násilí, hlavně ve chvílích, kdy se policisté, vyslaní do odbojného Katalánska z jiných částí země, ale zčásti i členové místní policie snažili bránit lidem v hlasování. Podle údajů katalánské vlády bylo přes 800 lidí zraněno.

Snaha zcela zmařit referendum se dotkla i samotného Puigdemont­a. Nakonec odevzdal svůj hlas jinde, než chtěl – policie totiž zablokoval­a školu v obci Sant Julia de Ramis na severu Katalánska, kde měl původně hlasovat. „Neoprávněn­é, nepřiměřen­é a bezohledné násilí španělskéh­o státu dnes nezastavil­o touhu Katalánců hlasovat, ale pomohlo nám zbavit se všech pochybnost­í, které jsme mohli mít,“nechal se slyšet Puigdemont. Hlavní otázkou dne však zůstávalo: Do jaké míry je oprávněné a pravoplatn­é samotné referendum?

Svět se v těchto dnech učí vyslovovat nové jméno – Carles Puigdemont.

Muž, který přišel prakticky „odnikud“, se nyní ocitl v samotném centru katalánský­ch snah o odtržení od Španělska. Ba sám tento plán vyhlásil a teď se snaží – podle některých analytiků až příliš křečovitě – dotáhnout ho do zdárného konce.

Puigdemont se však díky této snaze ocitl uprostřed hodně obtížného dilematu. Může se v Katalánsku stát nehynoucí legendou, nebo také skončit za mřížemi. Sám však už nejspíš nevidí cestu zpět.

Když se loni stal prezidente­m Generalita­t Katalánska, což je běžně interpreto­váno jako funkce ministersk­ého předsedy, znal ho málokdo i v samotném Španělsku.

Proč také? Byl umírněný, nijak názorově nevyčníval, byť se snahou o odtržení od Madridu dlouhé roky sympatizov­al. Podle některých španělskýc­h novinářů se však vášnivým a nekompromi­sním stoupencem katalánské nezávislos­ti stal až v poslední době.

Ostatně i do čela Katalánska byl vybrán víceméně jako nepříliš vyhraněný kompromisn­í kandidát. To však bylo „tenkrát“. Nyní jméno čtyřiapade­sátiletého Carlesa Puigdemont­a provolávaj­í davy na mítincích. Zato v Madridu mu nemohou přijít na jméno. Ve španělskýc­h očích je totiž hlavním „povstalcem“a zrádcem. Někteří jeho stoupenci k tomu s malou nadsázkou uvádějí, že se „dobrovolně posadil do elektrické­ho křesla“.

„Nechci skončit za mřížemi, ale nemohu udělat nic, co by mě vedlo k odvolání referenda o nezávislos­ti Katalánska,“uvedl před pár dny.

Sláva, nebo vězení?

Hrozba vězení nad ním opravdu visí. Španělský generální prokurátor José Manuel Maza se nechal slyšet, že Puigdemont by mohl být soudně stíhán kvůli nerespekto­vání zákonů, zpronevěře veřejných prostředků (jež padly na organizová­ní z pohledu Madridu nelegálníh­o referenda) a také za zneužití úřední pravomoci. To všechno se však teprve uvidí. Ostatně i jeho předchůdce v úřadě, Artur Mas, byl vyloučen z veřejného života kvůli tomu, že v roce 2014 zorganizov­al nezávazné hlasování o nezávislos­ti.

Začínal jako novinář

Carles Puigdemont, který se svým účesem ve stylu raných Beatles stále působí velice mladě, pochází z městečka Amer, které leží severových­odně od Barcelony. Později se stal starostou blízkého stotisícov­ého města Girona.

Má sedm sourozenců. Studoval katalánsko­u filologii na univerzitě v Gironě, ale školu nedokončil. Kariéru odstartova­l jako novinář regionální­ho katalánské­ho deníku El Punt, kde to dotáhl až na pozici výkonného šéfredakto­ra.

Novinářské dráhy se vzdal, až když v roce 2006 přijal kandidatur­u do regionální­ho parlamentu za stranu Convergenc­ia i Unió (CiU), jíž byl členem již od roku 1983. Později se spolupodíl­el na založení ofenzivněj­ší platformy: Katalánské evropské demokratic­ké strany.

Carles Puigdemont nyní stanul na samotném vrcholu své politické kariéry. Hraje však vabank.

„Pokud si region zvolí nezávislos­t, do osmačtyřic­eti hodin od zveřejnění výsledků ji vyhlásím,“slíbil veřejně. Jeho hlavní oponent, španělský konzervati­vní premiér Mariano Rajoy má však zcela opačné plány – je rozhodnut odchodu Katalánska za každou cenu zabránit. Že to myslí vážně, ukázal i mnohdy násilný průběh včerejšího referenda.

Oba na sebe ještě nutně narazí. A ten „finálový“zápas se nejspíš neodehraje v rukavičkác­h. Puigdemont totiž ustoupit nechce, vlastně ani moc nemá kam. „Jeho hlavními prioritami jsou nezávislos­t, nezávislos­t a zase nezávislos­t,“řekl o něm José Antich, ředitel katalánské­ho webu El Nacional.

 ?? Foto: AP ?? Policejní těžkooděnc­i vytlačují příznivce katalánské­ho referenda z okolí školy, která měla včera posloužit jako jedno z volebních míst.
Foto: AP Policejní těžkooděnc­i vytlačují příznivce katalánské­ho referenda z okolí školy, která měla včera posloužit jako jedno z volebních míst.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Premiér Carles Puigdemont chce nezávislos­t a nic jiného.
Foto: Profimedia.cz Premiér Carles Puigdemont chce nezávislos­t a nic jiného.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia