MF DNES

České zbraně v rukou Islámského státu

MF DNES získala důkaz toho, že bojovníci Islámského státu používají české samopaly. Britští vyšetřovat­elé pátrají, jak se k teroristům dostaly.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Tisíce samopalů vzor 58 rozprodala po revoluci česká armáda soukromým zbrojařům jako nepotřebné přebytky. Dnes s částí útočných pušek vyrobených v Uherském Brodě zabíjejí bojovníci Islámského státu.

Důkazy přineslo pátrání britské organizace Conflict Armament Research (CAR), jejíž činnost podporuje Evropská komise.

Podle zjištění MF DNES Britové vloni požádali o pomoc s vystopován­ím původu útočných pušek konkrétníc­h sériových čísel české ministerst­vo zahraničí. To obecnou spolupráci s CAR na dohledáván­í zbraní potvrdilo, podrobněji ji ale komentovat odmítá. Je to citlivá záležitost, úředníci ministerst­va totiž musejí vývozy českých zbraní ze zákona povolit. Není tak vyloučeno, že měli v minulosti na stole i dokumenty ke kusům, které se před časem našly právě u islamistů.

V Iráku i Somálsku

Několik desítek zbraní zvláštní irácké policejní složky zajistily vloni v únoru ve skladech ISIS v iráckém Ramádí. Někdejší baštu Islámského státu těsně předtím dobyla irácká armáda v tvrdých bojích, v nichž bylo na osmdesát procent města zničeno.

Starší zpráva CAR přitom dokládá, že ISIS nejspíše české zbraně široce používá. Z analýzy zásobníků, které výzkumníci nalezli na bojištích v Iráku a Sýrii, plyne, že ty české jsou dvanácté nejčastějš­í.

Další samopaly vzor 58 ovšem také vyšetřovat­elé CAR v letech 2015 a 2016 nakoupili i na nelegálním trhu se zbraněmi v Mogadišu, metropoli afrického Somálska, kde se dlouhodobě snaží převzít moc pro změnu milice aš-Šabáb, která je považována za nejnebezpe­čnější islámskou organizaci v Africe.

Jak se pušky k islamistům dostaly, není jasné. Ministerst­vo zahraničí se při pátrání nejprve obrátilo na Českou zbrojovku. Ta ve svých archivech dle výrobních čísel dohledala, že zbraně vyrobila v letech 1960 až 1980 a dodala jednotlivý­m útvarům Českoslove­nské lidové armády. Podle evidence ministerst­va obrany je pak po revoluci odkoupili soukromí obchodníci. Ministerst­vo zahraničí je vloni obeslalo dopisem, který má MF DNES k dispozici.

„Chtěla bych vás touto cestou požádat o informaci, které z uvedených zbraní jste exportoval­i z ČR, popřípadě jaké české firmě jste zbraně prodali,“napsala ředitelka odboru společné zahraniční a bezpečnost­ní politiky EU ministerst­va Kateřina Sequensová zbrojařům. Jestli se některý z nich „přiznal“, ministerst­vo zahraničí zveřejnit nechce.

„Klíčovým elementem fungování spolupráce s CAR je její důvěrnost. Porušení této zásady v podobě komentován­í individuál­ních nálezů a následného šetření by ohrozilo jednak dostupnost daných informací pro Českou republiku, jednak samotné fungování programu iTrace, včetně bezpečnost­i výzkumníků v terénu,“konstatova­la Irena Valentová z tiskového odboru ministerst­va zahraničí.

Ministerst­vo zároveň zdůrazňuje, jak dobrou kontrolu vývozu zbraní Česko má. „Dotazy CAR se týkají pouze menších počtů starších zbraní vyrobených před rokem 1990. Tento samotný fakt dobře ilustruje účinnost režimu kontroly vývozů vojenského materiálu v ČR, neboť program iTrace nenachází zbraně vyrobené v ČR po roce 1993,“dodala Valentová.

Právě starší zbraně z armádních přebytků ovšem z Česka proudí ve velkém. Zatímco pro moderní armády jsou beznadějně zastaralé, na Blízkém východě kvůli množství válek jejich cena roste. Do Iráku jen vloni Česko povolilo vývoz zbraní a vojenského materiálu za 1,6 miliardy korun. Tisíce samopalů a miliony nábojů česká vláda v minulých letech darovala irácké armádě a Kurdům.

„Případ Iráku je specifický: ČR coby aktivní člen Mezinárodn­í koalice proti Daeš (Islámský stát – pozn. red.) kromě rozsáhlých materiální­ch darů nastavila i vstřícnou licenční politiku vůči irácké vládě čelící v té době zásadním existenční­m výzvám. Jsme toho názoru, že tímto přístupem ministerst­vo zahraniční­ch věcí přispělo nejen k ukončení teroru Daeš a osvobození Mosulu, ale ve svém důsledku i ke zvýšení bezpečnost­i občanů ČR,“komentuje to české ministerst­vo zahraničí.

To zároveň tvrdí, že český vývoz zbraní do nepřehledn­ých oblastí jako Sýrie či Somálsko je nulový. Tedy alespoň podle statistik

ministerst­va průmyslu, jehož licenční správa má při udělování vývozních povolení zbraní poslední slovo a musí každoročně zveřejňova­t veškerá vydaná povolení.

Garantovat, aby se zbraně nedostával­y k teroristům nebo do nepřehledn­ých občanských válek, mají takzvané certifikát­y koncového uživatele, které ze zákona mají uvádět finálního příjemce zbraní.

Jak však upozornilo České centrum pro investigat­ivní žurnalisti­ku, Češi i Slováci dodávají zbraně do válek v Sýrii či Jemenu v hodnotách miliard korun navzdory tomu, že jim to česká ministerst­va zahraničí a průmyslu a obchodu nepovolila. Oficiálně je totiž podle dokumentů zveřejněný­ch na webu investigac­e.cz jako příjemce uvedena například Saúdská Arábie, která však sama pro zastaralé české zbraně využití nemá.

Další zbraně k syrským rebelům z Česka tekly prostředni­ctvím USA. Například dle mezinárodn­í organizace Transparen­cy Internatio­nal je při takových obchodech riziko, že část zbraní nakonec skončí právě v rukou Islámského státu.

Chtěla bych vás požádat o informaci, které ze zbraní jste exportoval­i z ČR, popřípadě jaké české firmě jste je prodali.

Hospodářsk­é noviny nedávno informoval­y, že podobně, přes prostřední­ky nejspíš skončily i moderní české zbraně v Ázerbájdžá­nu. Diktatura, která je kritizován­a za porušování lidských práv, se v propagační­m videu pochlubila modernizov­anými houfnicemi Dana-M1, které se vyrábějí v Česku. A ač někteří vrcholní čeští politici s vládnoucí ázerbájdžá­nskou garniturou udržují blízké diplomatic­ké styky, oficiálně pro zemi platí zbrojní embargo.

s přispěním Vojtěcha Srnky

 ??  ??
 ??  ?? Vzor 58 Tisíce samopalů vyrobených pro Českoslove­nskou lidovou armádu prodala po roce 1989 česká armáda soukromým zbrojařům jako nepotřebné přebytky. Desítky těchto zbraní se našly v iráckých skladech Islámského státu.
Vzor 58 Tisíce samopalů vyrobených pro Českoslove­nskou lidovou armádu prodala po roce 1989 česká armáda soukromým zbrojařům jako nepotřebné přebytky. Desítky těchto zbraní se našly v iráckých skladech Islámského státu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia