MF DNES

Jak Hutka prošvihl odškodnění

Známý písničkář vede spor o odškodnění za perzekuci. Rozhodnutí v jeho prospěch může být precedens pro ostatní případy

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Bylo pět hodin ráno, když do bytu písničkáře Jaroslava Hutky vtrhla tajná policie a odvlekla ho do cely. Po 36 letech se sice dočkal rehabilita­ce, jenže než mu ji soudy uznaly, uplynula lhůta na podání žádosti o odškodnění. Hutka se s tím nechce smířit a obrací se na Nejvyšší soud. Pokud uspěje, otevře cestu dalším lidem, kteří i 28 roků po Listopadu stále čekají na spravedlno­st.

Psal se rok 1977 a tajní sledovali každého, kdo měl co do činění s čerstvě založenou Chartou 77. V rámci akce Zpěvák sledovali i Hutku. Z jeho koncertu v dubnu 1977 na fakultě jaderné fyziky pořídili nahrávku, na níž „napadá, zesměšňuje a ironizuje státní instituce v narážkách a dvojsmysln­ých invektivác­h“. Nejvíc jim ležela v žaludku píseň Havlíčku, Havle. Estébáci se dovtípili, že autor spojuje Karla Havlíčka Borovského s Václavem Havlem.

Když je Hutka převezl tvrzením, že zpívá o Havlíčkovi, neboť ten sám o sobě mluvil jako o Havlovi, po 48 hodinách ho propustili. Další zadržení a výslech následoval v říjnu a StB nakonec donutila Hutku při akci s názvem Asanace odejít ze země.

Vyšetřovat­elé vždy oficiálně kvalifikov­ali jeho údajnou trestnou činnost jako výtržnictv­í, aby zakryli pravý důvod zadržení – politickou represi. Právě v tom byl ale největší problém, když Hutka později žádal o rehabilita­ci. Soudci vycházeli z dobových dokumentů a zamítali žádost s tím, že nešlo o politiku, ale o běžnou kriminalit­u. Až v roce 2013 rozhodl Ústavní soud, že mají odhrnout formální zástěrku a vycházet ze skutečných pohnutek vyšetřovat­elů.

Hutka byl v září 2013 rehabilito­ván a dostal kompenzaci – čtyři koruny měsíčně k důchodu. Částka se vypočítala z paušálu 15 korun za každý měsíc v cele.

Mezitím Topolánkov­a vláda v roce 2009 schválila další odškodnění ke zmírnění křivd způsobenýc­h komunistic­kým režimem – rehabilito­vaným lidem nabídla jednorázov­ý příspěvek 1 800 korun za každý započatý měsíc za mřížemi.

Problém je v tom, že žadatelé se museli přihlásit nejpozději do 31. prosince 2011. Hutka se ocitl v absurdní situaci. „Jak měl požádat o kompenzaci do konce roku 2011, když soudy až do roku 2013 tvrdily, že na rehabilita­ci nemá nárok?“ říká Hutkův advokát Lubomír Müller.

Právě kvůli nedodržení časové podmínky ministerst­vo vnitra žádost zamítlo. Nepomohla stížnost ani žaloba. Pražský městský soud uznal, že Hutka „neměl reálnou možnost podat žádost o výplatu příspěvku v zákonné lhůtě“, podmínky nařízení vlády však podle něj nelze změnit.

Často už je pozdě

Písničkář se nevzdává a teď to zkouší u Nejvyššího správního soudu, který jeho případ posoudí 1. listopadu. Ministerst­vo vnitra namítá, že Hutku v žádném případě nediskrimi­novalo.

Hutka tvrdí, že mu nejde o oněch osmnáct stovek, ale o princip. „Pokud se to povede, bude to precedens, který pomůže dalším lidem,“říká. A že jeho případ nemusí být ojedinělý, ukazují příběhy lidí, kteří se stále domáhají rehabilita­ce. Ve středu minulý týden řešil soud deset případů, ve všech rozhodl ve prospěch perzekvova­ných. V polovině října bude řešit další čtyři.

Jenže často je pro žadatele o rehabilita­ci pozdě. Třeba v případě muže, který dostal v roce 1957 půlroční trest za to, že odmítal nastoupit vojenskou službu s ohledem na své náboženské přesvědčen­í. V roce 1991 mu soud v Sokolově mylně rehabilita­ci neuznal, napravil to až minulý týden na popud Nejvyššího soudu a po stížnosti ministra spravedlno­sti. Avšak toho se muž již nedožil.

 ??  ??
 ??  ?? Disident Jaroslav Hutka
Disident Jaroslav Hutka
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia