MF DNES

Souboj o hlasy a volební stamiliony

- Vojtěch Srnka Eva Pospíšilov­á

Sedmička stran, kterým se v minulých volbách podařilo dostat do Sněmovny, si od té doby přišla celkem na více než 1,4 miliardy korun. A to právě jen díky volbám. Tuto částku jim stát rozdal za hlasy a mandáty, jež získaly, a také jako náhradu za volební náklady.

Každý zvolený poslanec totiž neznamená jen více vlivu v parlamentu a možnost prosazovat svůj program, ale také příspěvek do stranickéh­o rozpočtu.

Jeden poslanec dosud pro stranickou pokladnu představov­al 855 tisíc korun ročně navíc. Od letošního ledna to dokonce je už 900 tisíc. Takže deset poslanců vydělá straně za čtyřleté volební období 36 milionů korun. K tomu strany, které do Sněmovny proniknou, ročně dostávají ještě příspěvek ve výši dalších 10 milionů korun.

Nejistá sezona ČSSD

Peníze stát stranám posílá kvůli tomu, aby se ve svém fungování nemusely spoléhat na dary soukromník­ů, a aby tudíž snížil pravděpodo­bnost, že se zaváží někomu, komu by neměly. Příspěvky tak dostávají kromě poslanecký­ch mandátů i za komunální či krajské zastupitel­e.

Nejvíc od státu dlouhodobě získává největší česká strana ČSSD. Z loňské výroční zprávy vyplývá, že dostala 128,6 milionu korun. Za všechny mandáty za poslední čtyři roky a další příspěvky je to více než půl miliardy.

Jenže právě sociální demokraté budou těmi, kteří více než dříve budou doufat v co nejvíce hlasů voličů, a to i z čistě finančních důvodů. Strana má podle své poslední finanční zprávy půjčky v celkové hodnotě přes 250 milionů korun. K tomu si loni vzala kontokoren­tní úvěr, za nějž ručí nemovitost­mi.

Kontokoren­tem se připravuje na dopady sporu s dnes již zesnulým advokátem Zdeňkem Altnerem. Ten straně v minulosti pomohl vysoudit Lidový dům, načež mu podle něj ČSSD vyplatila nižší odměnu, než si zasloužil. Od té doby se Altner soudil i se sociální demokracií.

Podle soudu byly Altnerovy požadavky oprávněné a straně, která se proti rozsudku odvolala, tak vážně hrozí, že jeho dědicům bude muset vyplatit minimálně 337 milionů korun.

Vzhledem k tomu, že loňský neúspěch v krajských volbách stranu připravil o státní podporu ve výši necelých 25 milionů korun, vytyčil její ekonomický ředitel Martin Starec cíl získat letos aspoň 800 tisíc hlasů. V lednu kupříkladu server Seznam Zprávy informoval, že se lidé z vedení ČSSD obávají, že pokud získají méně než třicet pět mandátů, čekají partaj finanční problémy.

Mluvčí strany Mikuláš Klang na otázku, zda tyto cíle stále platí, minulý týden neodpovědě­l. Podle průzkumu agentury STEM/MARK pro MF DNES by totiž strana při dvoutřetin­ové volební účasti získala jen něco přes šest set tisíc hlasů.

Samotní straníci nechtějí příliš odhadovat, jak ČSSD dopadne ve volbách.

„Byl bych rád za druhé místo,“říká například místopředs­eda Jan Hamáček, aniž by si chtěl tipnout, kolik procent strana získá. Jeho kolegové však mimo záznam říkají, že cokoli nad 15 procent bude úspěch. Takový zisk by odpovídal oněm 800 tisícům hlasů.

Zkrátka v příspěvcíc­h od státu nepřijdou ani další strany. Hnutí ANO od minulých voleb od státu dostalo celkem skoro 300 milionů korun, to vše za mandáty a za příspěvek za obdržené hlasy. Stejně jako ČSSD, i ANO ve svém účetnictví eviduje vysoké půjčky.

Podle své finanční zprávy dluží celkem 137 milionů. Jenže tyto peníze mu půjčil sám jeho předseda Andrej Babiš. Ten je ostatně podle časopisu Forbes druhým nejbohatší­m Čechem s majetkem 88 miliard korun. Ve volebním roce 2013 přitom podle stejného časopisu jeho majetek dosahoval hodnoty o 48 miliard korun nižší.

Komunistům se finančně daří

V nejlepší finanční kondici jsou už tradičně komunisté. Dluhy strana vykazuje minimální a v bance má na účtech více než 230 milionů korun. Straně po celé České republice v roce 2015 patřilo 47 dopravních prostředků, 66 staveb a více než 90 pozemků. Ve své loňské výroční zprávě se komunisté dokonce pochlubili, že si v sídle svého ústředního výboru nechali vybudovat nový výtah.

I je však může postihnout obtížnější období. Loni si totiž KSČM na státních příspěvcíc­h vydělala skoro 80 milionů korun. Nicméně o část z nich přišla už v posledních krajských volbách a ztráty dalších peněz se musí obávat i v blížících se volbách. Obhajovat v nich bude skoro 15 procent, ale průzkumy jí předpovída­jí jen asi 12 procent.

Stranou bez dluhů je také TOP 09. Jenže příspěvky, které strana získává od státu, se po loňských krajských volbách snížily a dá se čekat, že se sníží i po těch letošních parlamentn­ích. Strana obhajuje 12 procent, 26 mandátů a roční příspěvky ve výši 22,2 milionu.

Jenže průzkumy jí aktuálně přisuzují zisk jen těsně nad hranicí volitelnos­ti.

Pokud by získala jen něco málo nad šest procent, přišla by strana asi o čtvrtinu současných příspěvků od státu. TOP 09 nevlastní žádné nemovitost­i, ale na účtech má na horší časy schovaných 46 milionů.

V nejlepší finanční kondici jsou už tradičně komunisté.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia