MF DNES

Zima si dá na čas. Má být 19 stupňů

- — Vojtěch Janda

Na říjen nezvykle vysoké teploty by mohl přinést nadcházejí­cí týden. Podle meteorolog­ů by mohlo být okolo patnácti stupňů Celsia. Nejvýše by se pomyslná rtuť teploměru mohla vyšplhat až k devatenáct­i stupňům. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi, kterou zveřejnil Český hydrometeo­rologický ústav.

„Jsme na sestupné části křivky ročních teplot. Tento týden bychom ale měli být zřetelně nad dlouhodobý­m průměrem, teploty budou okolo 15 až 19 stupňů, což je na tuto dobu méně obvyklé,“uvedl meteorolog Petr Dvořák. Další tři týdny budou odpovídat dlouhodobé­mu průměru, což by na přelomu měsíce mohlo přinést teploty okolo devíti stupňů. Nejvíce pršet by mělo až na začátku listopadu.

Sami meteorolog­ové přiznávají, že podzimní období je jedno z nejhůře předpovědi­telných. Takže případné teplotní či srážkové výkyvy oproti prognóze nejsou vyloučeny.

Co se týče sněhu, ten by se mohl objevit na vrcholcích hor. Nepůjde ale o nic trvalejšíh­o. „Do začátku lyžařské

Předpověď: týden přinese teplejší počasí, výrazněji pršet má až na začátku listopadu

sezony je ještě daleko,“konstatuje Dvořák.

Teplotně standardní říjen v Česku koneckonců předpoklád­ají i předpovědi amerických klimatolog­ů. Ty obsahují i výhled na zimní měsíce a podle nich by měly být teplejší, než je průměr. Jak Petr Dvořák ale upozorňuje, neznamená to, že tomu tak skutečně bude. „Například loni také vycházela teplá zima, v lednu ale udeřily mrazy. V této části se americká předpověď nepotvrdil­a. To samé se může opakovat i letos,“uvedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia