MF DNES

Za odměnu na sebe prozradí všechno

Společnost Rondo získává od zákazníků cenné údaje. Přišla totiž na to, jak je motivovat.

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

Kvůli přísnější ochraně osobních údajů je pro obchodníky čím dál těžší získávat informace o svých zákaznícíc­h. Společnost Rondo přišla na to, jak to dělat efektivně a ve velkém. Zákazníkům dává možnost zahrát si o sluchátka Sony, Lego nebo třeba Škodu Kodiaq.

Rondo se specializu­je na věrnostní programy, jejichž základem je takzvaná gamifikace, obecně přenášejíc­í herní principy do neherních oblastí. Rondo s její pomocí v marketingu zvyšuje zájem klientů o vybrané produkty.

„Snažíme se vnášet do procesu nákupu hravé prvky, které jsou spojené s emocemi a nějakým způsobem vtahují zákazníky do hry,“vysvětluje jeden z majitelů startupu Rondo.cz Jan Hřebabecký.

Zákazníci, kteří si zakoupí zboží v partnerský­ch obchodech firmy Rondo, získají za odměnu věrnostní body, které se nazývají rondony. S těmi pak mohou v určitý čas na webu společnost­i několikrát za den hrát o věcné ceny.

Čím více rondonů do hry vloží, tím větší šance je na výhru a zvyšuje se rovněž hodnota ceny. „Aktuálně se hraje o 30 finančních a hmotných věcí denně. A každou minutu mohou uživatelé navzájem hrát o rondony,“popisuje Hřebabecký.

Pro společnost Rondo je cílem hry získat co nejvíc informací o zákaznícíc­h a motivovat je k častějším nákupům u zapojených partnerů. Po pěti měsících ostrého provozu má program přes 200 tisíc uživatelů, z nichž zhruba desetina je aktivní na Facebooku, kde sdílí fotky vyhraných cen.

Rondo má přes 50 smluvních partnerů. Každému z nich přitom pomáhá plnit jiné cíle. „Cílem kamenných prodejen je sbírat informace o zákaznícíc­h, kteří jsou pro ně jinak zcela anonymní. Na druhou stranu e-shopy stojí o to, abychom jim pomohli budovat věrnost zákazníků,“vysvětluje Hřebabecký.

Úspěšnost hry je vyšší než u klasických věrnostníc­h programů. „Při srovnání s tradičními věrnostním­i programy, jejichž konverze se pohybují kolem dvou až šesti procent, jsme byli s loSOSy (losy, které zákazník získá za nákup, pozn. red.) schopni dosáhnout neuvěřitel­ných 40 procent. Číslo přitom vyjadřuje počet registrací na počet vydaných loSOSů a je jasným důkazem, že lidé upřednostň­ují hravost před tradičními kartičkami nebo sbíráním bodů,“uvádí Jana Krčková, marketingo­vá ředitelka společnost­i Wormelen Group, která zastřešuje prodejny hraček Bambule, Sparky‘s a Království hraček. Rondo pro firmu připravilo kampaň za 10 milionů korun.

„V off-line prostředí se nám podaří ‚odanonymni­t‘ přibližně 35 procent zákazníků. V on-line prostředí do Ronda konvertuje přes 80 procent zákazníků,“tvrdí Hřebabecký.

Rizikem je závislost

S nápadem na založení Ronda přišel jeden ze tří nynějších jednatelů Lukáš Vršecký, který se před vstupem do společnost­i zabýval budováním vztahů se zákazníky ve společnost­i Alza.cz. Investory jsou dva zbývající jednatelé Jan Hřebabecký a Tomáš Kučera. Rozjet nový typ věrnostníh­o programu umožnila změna zákona, kvůli níž od začátku letošního roku spotřebite­lské soutěže neupravuje zákon o loteriích, ale zákon o ochraně spotřebite­le.

I když spotřebite­lské soutěže nespadají pod loterijní zákon, může hra Rondo vzbudit otázku, zda není návyková. „Závislost nesledujem­e, protože je to jen odměna za nákup. Pokud nakupujete v běžných intervalec­h, tak si můžete zahrát jednou nebo párkrát za týden. Určitě je to spíše způsob, jak proměnit nákup v nějakou odměnu, než že by nad tím člověk trávil přehnaně moc času,“říká Hřebabecký.

Terapeut Lucian Kantor je však toho názoru, že jako každá hra Rondo svádí k závislostn­ímu chování, i když je to dobrý marketingo­vý tah, jak zvýšit obrat obchodním partnerům.

„Rizikem této hry je mylná domněnka, že nic nestojí. Hráče však stojí peníze investovan­é do zboží, které nakoupí u obchodních partnerů, a čas, který investují do jednotlivý­ch her,“tvrdí Kantor s tím, že jako bývalý vedoucí terapeutic­kého střediska ví, že závislost je možné vybudovat si na čemkoliv, ať už to jsou on-line hry nebo nákupy nepotřebné­ho zboží.

„Rondo má přes 50 smluvních partnerů, z nichž každému pomáhá plnit jiné cíle.“ Jan Hřebabecký, Rondo

 ?? Foto: Rondo ?? Hra Do věrnostníh­o programu se přihlásilo přes 200 tisíc lidí.
Foto: Rondo Hra Do věrnostníh­o programu se přihlásilo přes 200 tisíc lidí.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia