MF DNES

Protidemon­strace v Barceloně: „Vraťme se k rozumu“

-

Statisíce lidí opět vyšly v katalánské metropoli do ulic, ale byla to demonstrac­e naruby.

Teď se pochodoval­o za to, aby se Katalánsko neodtrháva­lo. Podle organizáto­rů přišel až milion lidí, podle policie 350 tisíc. Tak či tak to ukázalo, jak je region rozdělený.

Minulý víkend katalánská vláda pořádala referendum, v němž se 90 procent účastníků vyslovilo pro nezávislos­t. Mělo to ale zásadní háček: nehlasoval­a zdaleka ani polovina Katalánců, bylo jich jen 43 procent. Další háček byl, že katalánská vláda nestanovil­a nutnou hranici účasti, takže se nyní může tvářit, že referendum ukázalo vůli regionu. To by jí umožnila i situace, kdyby hlasovat přišel i zlomek Katalánců.

Nad hlavami demonstran­tů včera vlály španělské i katalánské vlajky, ozývalo se skandování „Nenechte se oklamat, Katalánsko je Španělsko“a zněly i výzvy k zatčení šéfa regionální vlády a vůdce separatist­ů Carlese Puigdemont­a. Demonstrac­e byla svolána pod heslem: „Dost! Vraťme se ke zdravému rozumu.“V sobotu se už v Madridu konala velká demonstrac­e za zachování jednoty Španělska. Souběžně s tím účastníci manifestac­e v Barceloně volali po dialogu mezi oběma stranami, který by pomohl ukončit nejhorší politickou krizi v zemi v posledních desetiletí­ch. V podobném duchu se nesly akce v pěti desítkách měst po celé zemi.

Španělsku velmi uškodil tvrdý zásah policie minulý týden proti účastníkům referenda, po němž byly stovky raněných. Podobně kontraprod­uktivně byl hodnocen i televizní projev španělskéh­o krále. Faktem však je, že katalánské referendum bylo porušením ústavy, kterou vláda musí hájit.

Katalánsko má vyhlásit samostatno­st v příštích dnech. Španělský premiér Mariano Rajoy včera řekl, že by to nemělo žádný účinek. Dodal, že autonomie regionu by naopak mohla být omezena. (vod)

 ?? Foto: Reuters ?? Katalánsko je Španělsko Na demonstrac­i proti odtržení Katalánska od Španělska se včera v katalánské metropoli Barceloně sešly statisíce lidí.
Foto: Reuters Katalánsko je Španělsko Na demonstrac­i proti odtržení Katalánska od Španělska se včera v katalánské metropoli Barceloně sešly statisíce lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia