MF DNES

Česká pokojská: Paddock byl VIP host

- Filip Klicnar redaktor iDNES.cz

Kateřina Jáchymová pracuje od ledna jako pokojská v hotelu Mandalay Bay v Las Vegas, odkud Stephen Paddock před týdnem provedl největší střelecký masakr v moderní historii USA. Působí na patrech, kde měl Paddock pokoj, v neděli měla službu, která jí skončila dřív, než masakr začal.

Jaká jsou bezpečnost­ní opatření v hotelu?

V hotelu jsou kamery převážně dole v kasinu. Myslela jsem si, že jsou i v hotelových halách, když se jde do pokojů, ale dozvěděla jsem se, že poslední kamery jsou ve výtahu a pak už nevědí, kdo jde do jednotlivý­ch pokojů. Teď říkali, že to budou muset změnit. Bezpečnost­ní rámy v hotelu nejsou, když někdo přijde, není nijak kontrolová­n. Ani teď hotel nepřidal žádná nová bezpečnost­ní opatření.

Pokojská si v Paddockově pokoji ničeho nevšimla. Je možné skrýt v pokoji tolik zbraní?

My když jdeme do těch pokojů a vidíme něco podezřeléh­o, tak to musíme nahlásit, ale když lidi mají věci v zavazadlec­h a ve skříních, tak nemůžeme nic otevírat nebo se dívat do zavazadel. Takže jestli to měl všechno tam v zavazadlec­h a ve skříních, tak si myslím, že pokojská si ničeho všimnout nemohla.

Mnoho hostů si prý nepřeje, aby byli rušeni, a chtějí mít svůj klid. Mohlo to sehrát roli?

Podle všeho si také v den, kdy Paddock střílel, dal na dveře cedulku nerušit, a když ji tam někdo má, do toho pokoje vůbec nemůžeme. Takovým pokojům se potom vyhýbáme a ani se jich neptáme, jestli chtějí třeba úklid, museli by si o něj zavolat sami.

Paddock byl něco jako VIP klient, který do kasina jezdil často. Hotel pak takové hosty nechce obtěžovat například kontrolami. Funguje to tak v praxi?

Takových hostů tam máme hodně, kteří utrácejí hodně peněz, tak jsou „VIP“, a hotel se o ně víc stará, dává jim jídlo zdarma a podobně. Kasino se snaží, aby se tam ubytovával­i co nejčastěji. Řekli nám, že ten střelec byl běžný host hotelu. Ubytovával se tam často a utrácel tam hodně peněz, takže si myslím, že o něm neměli žádné pochybnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia