MF DNES

Protestson­gy vystrkují zadnici

- — Václav Hnátek

Ať mír dál zůstává s touto krajinou... Legendární skladba Modlitba pro Martu kompilační dvojité CD Protestson­gy 1966–2017 (téměř) uvozuje a ve své aktuální verzi, kde Martu Kubišovou doprovodil­o šest zpěvaček napříč generacemi, je i uzavírá.

Deska vychází samozřejmě k padesátému výročí sovětské okupace Českoslove­nska, které si připomenem­e příští rok, a posluchače by nemělo zmást, že vychází už letos. Album protestson­gů je zařazeno volněji a ani výběr písní není příliš rigidní.

Samozřejmě tu kromě Modlitby nemůže chybět Karel Kryl a jeho skladby Bratříčku, zavírej vrátka, Znamení doby nebo Demokracie, jíž tepal už nové pořádky v roce 1993. Nepřekvapí ani velmi přímá až naštvaná obžaloba Jděte domů, živá a snad nepříliš známá nahrávka Pavla Nováka přímo ze srpna 1968.

Tomáš Padevět, který kompilaci dal dohromady, však s písněmi, které jsou protestson­gy jaksi z definice, spojil i jiné skladby – Jó, to jsem ještě žil od Šlitra a Suchého sice vznikla rok po vpádu vojsk, rozhodně však nemá charakter přímé dobové kritiky. Navzdory tomu v rýmech jako „náhle si nebe kleklo na poraženou zem, aniž by se co řeklo, smrt zjevila se všem“je znát jistá rozjitřeno­st.

Jak ale bylo řečeno, výběr skladeb nezačíná rokem 1968 a nekončí s pádem komunismu. Může být k diskusi, zda sem patří moderní protestson­g Davida Kollera a Barbory Polákové Sami z roku 2012, kdy se národu dějí řádově menší újmy než v období začínající normalizac­e.

Ale rozhodně zajímavé jsou písně vzniklé krátce před osudovým srpnem. Známou skladbu Válka je vůl od Synkop 61 doplňuje méně povědomý kus Vypalte znamení od Václava Neckáře nebo Kázání v kapli Betlémské od Hany Hegerové, obě z roku 1966. Z čehož je znát, že doba byla zlá i bez ruských tanků.

Většina výběru se však samozřejmě točí kolem let 1968 a 1969 a je zajímavou, nejen hudební výpovědí o povaze daných let. V tomto ohledu vykonává album Protestson­gy záslužnou práci. A dělá to důstojně. Takže si vydavatel mohl odpustit obálku s lacině vystrčenou zadnicí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia