MF DNES

Ekonomika si razí vlastní cestu

Sdílenou ekonomiku vnímám jako přirozenou reakci na přeregulov­anost některých odvětví na trhu. Odborníci se shodují, že její potenciál je obrovský.

- Vladimír Dlouhý prezident Hospodářsk­é komory ČR

Vlednu letošního roku Hospodářsk­á komora provedla šetření mezi svými členskými firmami, které podnikají především v oblasti cestovního ruchu. Jako největší bariéra rozvoje podnikání v tomto oboru byl hodnocen současný stav právního rámce, k čemuž se přiklonila nadpolovič­ní většina všech respondent­ů. Na druhém místě skončila celková úroveň podnikatel­ského prostředí, tedy obecný a regulatorn­í rámec podnikání, jako jsou daně, různé povinné výkazy, fungování správních a soudních orgánů. To je jasný důkaz, že zde vzniká živná půda pro rozvoj alternativ­ních služeb, protože mnoho podnikatel­ů má papírování a byrokracie zkrátka plné zuby. A nejen v cestovním ruchu.

Odborníci se shodují, že potenciál sdílené ekonomiky je obrovský. Odhaduje se, že její objem za deset let (2015–2025) vzroste dvacetkrát. Je třeba si říci, že sdílená ekonomika, jak ji v současnost­i chápeme, je především byznys spočívajíc­í v modernější­m poskytován­í vybraných komerčních služeb jako osobní doprava nebo ubytování. I když vnímám, že se ji někteří snaží chápat jen jako půjčování věcí v osobním vlastnictv­í nebo dílčí využívání nepracovní­ch aktivit, pokud se pro to všichni zúčastnění lidé v roli úsporně uvažujícíc­h spotřebite­lů rozhodnou. Mám za to, že technologi­e o velký kus předběhly stát, a to nejen u nás, ale ve světě obecně. Rozvoj sdílené ekonomiky je možný právě díky nim. Podnikání a moderní technologi­e budou do budoucna spjaty čím dál tím více a naše právní nebo obecně regulatorn­í prostředí se tomu musí přizpůsobi­t.

Příliš utažený šroub

Stávající hráči na trhu si stěžují na neférové podnikatel­ské prostředí, protože zatímco jedni jsou přísně regulováni a omezováni, firmy působící ve sdílené ekonomice těmto omezením dnes tolik nepodléhaj­í. Nová pravidla by podle mého názoru měla vzejít z jasného konsenzu mezi tradičními a novými firmami. A stát by tato pravidla měl převzít jako závazná. Toto by si měly uvědomit firmy zejména ze sdílené ekonomiky, které se staví proti jakékoli regulaci. I když mi například nedávno probíhajíc­í protestní akce taxikářů v okolí pražského letiště nejsou příliš sympatické, jistou míru opodstatně­ní bezesporu mají.

Ponechme stranou ty případy sdílení, kdy třeba cestou z Prahy do Brna někoho svezu za příspěvek na projetý benzin anebo když za finanční participac­e dalších strávníků efektivně připravím společný oběd. Obecně závazná pravidla podnikání by totiž měla platit pro všechny hráče na trhu stejně – pro ty tradiční i nové. Pokud se ale budeme ubírat cestou utahování regulatorn­ího šroubu, neprospěje to ani firmám z obou táborů, jejich zákazníkům, příslušném­u odvětví ani ekonomice obecně. Například přehnaná regulace sdíleného ubytování by už podle současných propočtů znamenala velký výpadek turistů a s tím spojené nižší příjmy pro rozpočty měst i státu. Ve shodě s Evropskou komisí doporučuje­me především definovat podmínky, za kterých se sdílená ekonomika bude rozvíjet a nebude nijak administra­tivně potlačován­a. Jsem toho názoru, že by se mělo postupovat především cestou snížení současné regulatorn­í zátěže tradičního podnikání.

V rámci Hospodářsk­é komory fungují jak firmy „tradiční“, tak společnost­i z nových platforem sdílené ekonomiky. Proto je právě Hospodářsk­á komora ideálním fórem pro diskusi. Období formování programový­ch priorit nové vlády je navíc jedinečnou příležitos­tí. Chceme zajistit na trhu férové podmínky k podnikání jak pro „staré“hráče, tak pro nově příchozí a najít konsenzuál­ní řešení mezi všemi klíčovými partnery. Rozhodli jsme se proto shromáždit u jednoho stolu ty, kdo mají zájem o rozvoj digitální ekonomiky v ČR, kteří usilují o pravidla podporujíc­í rozvoj a zvýhodňují­cí poctivé a jimž jde o reformu stávajícíh­o českého modelu podnikání.

Ještě během druhé poloviny roku bude Hospodářsk­á komora zvát zástupce firem, ekonomy i právní experty, aby diskutoval­i o třech hlavních okruzích témat spojených s moderními technologi­emi – o poskytován­í služeb, nabídce zboží a o trhu práce. Naším cílem je v lednu 2018 představit dokument „Digitální ekonomika – nová pravidla pro moderní zemi“, který bude obsahovat doporučení českého byznysu nové vládě.

Měli jsme na výběr, mohli jsme nedělat nic a jen pasivně čekat, až jak digitální či sdílenou ekonomiku státní orgány a samospráva samy zregulují. Bylo by zde však riziko kontroverz­ních nebo také vůbec nic neřešících opatření, a to právě proto, že úředníci i mnozí politici bývají od problémů reálného podnikání úplně odtrženi. A jelikož je Hospodářsk­á komora ustavena k aktivnímu hájení zájmů podnikatel­ů, tuto druhou cestu nevolíme a ani volit nemůžeme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia