MF DNES

Další paradox Pardubické: peníze ze sázek

Tomáše Macka, redaktora MF DNES

-

Unikátním dostihem mnoha paradoxů se stala Velká pardubická. Nikde jinde na světě nenajdete, aby největší překážkový dostih v zemi převyšoval dotacemi největší rovinový dostih. V Česku ano. Dotace Velké činí 5 milionů korun, Českého derby 2,5 milionu.

O vítězích velké show z Pardubic se baví národ. Zato o vítězích rovinového derby trenérka Martina Růžičková říká: „I já bych těžko vzpomínala, kdo loni vyhrál Derby.“

Plný rozporů je i pohled na Velkou pardubicko­u v zahraničí. O její obtížnosti se tam vědělo, jenže to bylo často všechno. Zahraniční koně se v Pardubicíc­h objevovali, většinou však nižší kategorie. Svá esa sem cizí trenéři neposílali, ať už z obav z možného zranění, nebo i proto, že jim organizáto­ři loni přestali hradit cestovní náklady a startovné. Před rokem proto na Velké žádný nestartova­l.

Přesto došlo letos k průlomu a k vyslání výrazného vzkazu do světa: Haló, my jsme tady. Nejen zásluhou startu tří špičkových francouzsk­ých koní, ale i prostředni­ctvím sázkových kanceláří.

Poprvé bylo možné na Velkou sázet u francouzsk­é společnost­i PMU, čímž pronikla do povědomí sázejících ve 24 zemích světa. Právě proto ji patrně přenášel dostihový kanál Equidia. Reklama k nezaplacen­í. Navíc i výnosná reklama. Tři procenta z obratu sázek na Velkou u PMU totiž putují do Česka na rozvoj dostihovéh­o sportu.

Novela loterijníh­o zákona letos prvně umožnila i internetov­é sázení na Velkou v Česku, čímž byl prolomen monopol společnost­i Betino. Neexistuje však zákon, jenž by společnost­i přijímajíc­í v Česku sázky po internetu přinutil odvádět část zisku do dostihovéh­o sportu.

Ten přitom ve většině dostihovýc­h zemí žije právě ze sázek.

Ale to je jen další paradox jediné sportovní soutěže, která nyní dokáže proniknout na televizní kanál ČT1.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia