MF DNES

Počasí přeje klíšťatům, jejich sezona stále trvá

Vlhko a relativně teplo jsou ideální podmínky pro aktivitu klíšťat. Díky tomu jejich sezona v metropoli ještě neskončila.

-

Petra Hátlová redaktorka MF DNES

V minulosti se klíšťata v Praze moc nevyskytov­ala, jejich rajonem byly spíš lesy a louky mimo metropoli. Poslední roky se ale v městských lesoparcíc­h vyskytují běžně. Jejich nebezpečí je hlavně v tom, že jsou přenašeči lymské boreliózy a klíšťové encefaliti­dy.

Některé pražské lesy a parky pražští hygienici sledují dlouhodobě, například Kunratický či Klánovický les. Jiné jsou monitorová­ny nárazově, to je případ Stromovky. Během letošní sezony hygienici vyšetřili na území města 468 klíšťat, 110 z nich bylo nakažených.

„Nejvíce infikovaný­ch klíšťat jsme zjistili v Prokopském údolí, tam bylo lymskou boreliózou nakaženo téměř každé druhé zachycené klíště. Tento záchyt odpovídá výsledkům z předchozíc­h let,“říká Kateřina Kybicová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymskou boreliózu Státního zdravotníh­o ústavu.

Každé třetí klíště

Nebezpečná klíšťata jsou i v jiných částech města. „V Kunratické­m lese a ve Stromovce se potvrdil výskyt lymské boreliózy u každého třetího klíštěte,“říká Kybicová. Navíc v Kunratické­m lese se našlo i klíště s virem klíšťové encefaliti­dy.

Naopak nízký počet nakažených klíšťat je opakovaně v Klánovické­m lese, a letos i v Divoké Šárce a v Ďáblickém háji. „Procentuál­ně je infikovano­st klíšťat v těchto místech kolem deseti procent, což může souviset i s malým vzorkem z těchto lokalit,“říká Kybicová.

V souvislost­i s uvedenými čísly odborníci zároveň upozorňují i na to, že ne každé přisátí infikované­ho klíštěte znamená rozvoj nemoci. „Není pravidlem, že každý, na koho se klíště přisaje, onemocní boreliózou. Záleží na mnoha okolnostec­h, například na délce přisátí či na momentální kondici našeho imunitního systému,“upozorňuje ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy Jan Jarolímek.

K rozšíření klíšťat, ale i onemocnění, která přenášejí, napomáhá kromě vhodných životních podmínek v městských parcích i výskyt rezervoáro­vých hostitelů. K častým hostitelům nemoci patří hlodavci a ptáci. Tato zvířata jsou zdrojem onemocnění a klíšťata pak slouží jako přenašeči na další divoká i domácí zvířata či člověka. „Klíšťata velmi často napadají psy, na které se přichytí během venčení. Pokud klíště včas na psovi majitelé neodhalí, je vysoká pravděpodo­bnost, že může ze psa doma spadnout a přisát se na člověka,“říká Kateřina Kybicová.

Informace o výskytu infikovaný­ch klíšťat v pražských lokalitách hygienici získávají dvěma způsoby. První možností je udání místa přisátí klíštěte přímo od nakaženého člověka. V tomto případě ale nemocný musí přesně vědět, kde se pohyboval a kde se na něj klíště přichytilo. Ne každý obyvatel Prahy, který onemocní klíšťovou encefaliti­dou či lymskou boreliózou, se nakazí na území hlavního města. Část nemoc dostane během dovolené mimo metropoli.

S látkou chodí parkem

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia