MF DNES

Zvon do Kutné Hory vyrobil Pražan

- — Markéta Zikmundová

Je sobota dopoledne. Z boku kostela sv. Jakuba na Havlíčkově náměstí v Kutné Hoře čeká připravený nový zvon Jakub Maria. Stojí na zemi přivázaný k lanu, které visí nad ním přes kladku umístěnou v téměř čtyřicetim­etrové výšce. Konec lana pokračuje zpátky dolů k vrátku.

Prostor kolem zvonu není velký, ale i tak akci přihlížejí desítky zvědavců. Další stovky lidí sledují dění na velkoplošn­é obrazovce z druhé strany kostela či uvnitř. Vyzdvižení je načasované na 14. hodinu, lidé se ale scházeli už od oběda. Velká účast není pro organizáto­ry překvapení­m, do veřejné sbírky Zvon pro Jakuba, v níž se vybralo téměř 3,5 milionu korun, se zapojilo mnoho lidí.

Významný rod

Zvon Jakub Maria odléval pokračovat­el významného českého zvonařskéh­o rodu Petr Rudolf Manoušek z Prahy. Kvůli povodním v roce 2013 ale jeho zbraslavsk­á dílna nebyla plně schopná odlít požadovaný zvon, samotný akt se tak konal v nizozemské­m Astenu.

„Vznikal poměrně dlouho, protože to není přímá náhrada velkého zvonu, který tady kdysi byl. Byl velký a zapříčinil puknutí věže. Mnoho let tu nevisel žádný zvon, takže při návrhu tohoto jsme museli respektova­t snížení hmotnosti, ale současně i sladění se stávajícím­i barborským­i zvony, které jsou nedaleko a budou zvonit dohromady,“říká Manoušek.

Podle zvonaře je každý zvon výjimečný, protože si nese svůj příběh, který ho pojí s daným místem, a tím je obyvatelům blízký. „Neexistují žádné dva stejné zvony, každý je originál – ať už ve výtvarné výzdobě, nebo v ladění,“přibližuje.

Zvedání zvonu bylo stejné jako ve středověku. Mistr tesař Petr Růžička svolal asi patnáct pomocníků k vrátkům. Stroje jsou dva. Velký vrátek s pětimetrov­ými pákami, kterými musí otáčet osm mužů. Za ním stojí menší. Ten lano jistí zezadu a obsluhují ho jen dva muži. „Výjimečnos­t této akce spočívá i v tom, že zvedáme zvon, a tak těžký zvon,“vysvětluje Růžička.

Dlouhá cesta k prvnímu tónu

Kladkostro­j „pracoval“v Kutné Hoře až do večera. Farníci nahoru ručně vytáhli i srdce zvonu a další nářadí. Během tohoto týdne se zvon musí zavěsit. Poté proběhne zvonová zkouška, které se účastní nezávislí kampanolog­ové. Posuzuje se jeho zavěšení, ovládání, statika stolice a věže, a dokonce jestli vyluzuje navržený tón. Teprve poté je uveden do provozu.

Zvonař Petr Rudolf Manoušek slíbil všem přihlížejí­cím, že až se zvon dostane metr nad zem, rozezní ho. „Lidé mě tu totiž oslovovali, že litují toho, že ho neuslyší,“vysvětluje, proč vzal se dvěma muži srdce zvonu opřené o zeď a během zvedání jím třikrát odbil.

„Já sám už jsem ho slyšel, ve zvonárně ho musíme odzkoušet, než ho pustíme takzvaně za bránu. Vždycky je v tom ale napětí až do konce, protože je mnoho možností, jak si něco zkazit. Pokud by došlo k nějaké chybě, že třeba zvon bude znít jinak, tak se to dozvíte vždycky až na konci a nikdy není tolik času udělat ho znovu,“dodává zvonař a pochvaluje si, že se místním divákům výtvor líbil.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Pokračovat­el slavné dynastie Petr Rudolf Manoušek (nahoře) říká, že každý zvon je výjimečný.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Pokračovat­el slavné dynastie Petr Rudolf Manoušek (nahoře) říká, že každý zvon je výjimečný.
 ??  ?? Zvonařský rod
Zvonařský rod

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia