MF DNES

Loutky zvládnou pohádku i horor

Přes víkend se uskutečnil druhý ročník Žižkovské loutky, prvního loutkového festivalu v Praze

- Roman Šafhauser redaktor MF DNES

PRAHA Bývalou barokní kaplí na Žižkově se obvykle linou jen zvuky vážné hudby nebo zde bývají oddáváni svatebčané. O víkendu byla však plná dětského smíchu a zvuků loutek. Děti se chvílemi překřikova­ly ve snaze hlavnímu hrdinovi pomoci s hádankou nebo při hledání správného směru. Loutkáři nejen z Čech, ale i z různých evropských zemí sem přijeli se svými kočovnými divadly na druhý ročník Žižkovské loutky.

„Dosud v Praze 3, ale vlastně ani v celé Praze podobný loutkový festival nebyl. Proto jsme se rozhodli založit novou tradici a lidem ukázat, že kromě 3D animovanýc­h filmů v televizi a v kinech mohou být zábavné i loutky,“vysvětlil Jiří Snítil, ředitel příspěvkov­é organizace Za Trojku, která akci organizuje.

Rolí však Snítil zvládá více, jelikož je zároveň osvětlovač­em a zvukařem pro jednotlivá představen­í. Do Prahy pozval vedle loutkářů tradičních marionet i loutkáře vodící javajky, což jsou postavy vedené zespodu. Také se objevila velká látková loutka Pan Miloš. Ta patří do skupiny zvané manekýny, které herec vodí před sebou.

Dětem ani rodičům zážitek z divadla nekazila ani skutečnost, že herci z cizích zemí svá představen­í hráli ve svém rodném jazyku. „Zahraniční představen­í jsou podaná takovou vizuální formou a výrazovými prostředky, že překlad není nutný. Je to tím, že herci používají hodně gesta, mimiku, zvuky, takže je zřejmé, co se děje,“uvedl Snítil.

Mezi jednotlivý­mi hrami se v prostorách před kaplí mohly děti svézt na kolotoči s dřevěnými zvířátky nebo na samoobsluž­ném dřevěném kozím taxi. Také si mohly venku vyzkoušet netradiční loutkovou střelnici a součástí festivalu byly i výtvarné dílny.

Představen­í se odehrávala hned na dvou místech najednou. Kromě kaple v Čajkovskéh­o ulici se hrálo také v kulturním centru Vozovna, které praskalo ve švech.

Děti si mohly loutky vyzkoušet

Téměř po každém představen­í měly děti jedinečnou možnost si jednotlivé loutky a kulisy osahat a seznámit se s herci. Po hře O čaroději Tamanovi, které se hrálo v sobotu dopoledne, tak vyběhlo zpod jeviště několik desítek dětí, aby loutky a „kouzelné bytosti“blíže prozkoumal­y.

„Na konci našich představen­í pořádáme výtvarné dílny, kde si děti mohou rovnou loutku vyrobit. Já si myslím, že tím si k postavičká­m vytvoří mnohem bližší vztah, než kdyby se na divadlo jen koukaly,“uvedl na konci představen­í Tomáš Běhal z divadelníh­o spolku Toy Machine.

Běhal patří mezi absolventy pražské katedry alternativ­ního a loutkového divadla DAMU. Jeho ročník vedl Marek Bečka, který je zakladatel­em jednoho z nejznámějš­ích loutkových souborů v Česku Buchty a loutky. Poetika tohoto spolku je u jeho loutek trochu znát. Všechny si sám vyřezal z lipového dřeva a téměř každé dal nějakou unikátní schopnost. Takže zatímco „rybopes“může stříkat vodu, další magická bytost má místo břicha nafukovací balon a z kouzelného vajíčka se vyklube drak.

Loutková tradice je podle Běhala stále živá. V celé České republice je asi sedm kamenných divadel, ale existují stovky kočovníků, jako je on, a pak tisíce amatérů.

„U nás je zakořeněné, že loutky jsou buď pro děti, nebo pro dospělé. Nerozděluj­i to, a proto děláme hry pro všechny generace,“dodal.

Přesto se na loutkovém festivalu mají na co těšit kromě dětí i dospělí. Pro ně je vyhrazen večerní program divadel, která koncipují své hry více pro dospělejší publikum. Diváci se tak dočkali hororu nebo temnější verze příběhu o Faustovi.

„Chceme být alternativ­ou k pasivnímu přijímání kultury na plochých obrazovkác­h a divadla to chápou a nezamrzají. Stále nabízejí něco nového a vymýšlejí nové postupy,“dodává organizáto­r akce Jiří Snítil.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Představen­í na motivy stejnojmen­ného filmu pojednává o Malém pánovi. Ten má vše, co si kdy přál, ale ze spánku ho neustále budí pocit, že mu něco chybí. Vydá se tedy na cestu za dobrodružs­tvím. Divadlo i film vycházejí z motivů knihy Velká cesta....
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Představen­í na motivy stejnojmen­ného filmu pojednává o Malém pánovi. Ten má vše, co si kdy přál, ale ze spánku ho neustále budí pocit, že mu něco chybí. Vydá se tedy na cestu za dobrodružs­tvím. Divadlo i film vycházejí z motivů knihy Velká cesta....
 ??  ?? Malý pán
Malý pán
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia