MF DNES

Příliš snadná tečka. Ale body se hodí

Co Česku dá utkání proti San Marinu? Tři body za výhru 5:0

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Jen si představte, jak mohla být rozlučka se skupinou veselá. Kdyby čeští fotbalisté posbírali víc bodů v předchozíc­h zápasech, mohli si ten včerejší se San Marinem užít.

Zastřílet si, zaradovat se, potěšit a pobavit diváky. A taky nabrat sebevědomí před baráží o mistrovstv­í světa v Rusku, která by je čekala.

Jenže vidina postupu se už dávno ztratila v neprostupn­é mlze, a tak včerejší poslední kvalifikač­ní utkání, hrané v deštivé Plzni, netáhlo. Z prořídlých tribun byl slyšet každý výkřik, ale pětkrát se ozval i hlasitý potlesk: vždy, když Češi skórovali.

V první půli fandům překvapivě i zatrnulo: ve chvíli, kdy San Marino nebezpečně zaútočilo a gólman Koubek, který v reprezenta­ci prožil soutěžní premiéru, dokázal po střele Palazziho zabránit ostudě.

Tou by jistě inkasovaný gól byl. Vždyť hráči ze státečku schovaného uvnitř Itálie jich za jedenatřic­et let nastříleli jen třiadvacet, na žebříčku FIFA jsou 204. a za nimi už se krčí jen sedm totálních outsiderů.

Proti Česku se výkonnostn­í propast pochopitel­ně musela projevit. Když jste sledovali, jak hráči v bílých dresech bez jmenovek brání v deseti, možná vám naskočila otázka, která se řeší léta: Má cenu hrát zápasy proti neškodným trpaslíkům? Mají nějaký význam?

Pro San Marino a spol. jistě ano. Amatérský výběr, za který chytá programáto­r a vpředu se (většinou marně) snaží ohrozit branku soupeře barman, skladník a pár studentů, posbírá spoustu zážitků. Zblízka si čichne k úrovni, kterou by jinak mohl okukovat jen z televize. Ale co na to soupeři? „Někdo by se měl zamyslet nad tím, co taková utkání přinášejí,“stěžoval si loni německý útočník Thomas Müller. A Karl-Heinz Rummenigge, šéf Bayernu Mnichov, si přisadil: „San Marino nemá s profesioná­lním fotbalem nic společného.“

To sice nemá, zato však do puntíku naplňuje Coubertino­vské heslo, že není důležité zvítězit, ale zúčastnit se. Na jeho působení v kvalifikac­ích je cosi romantické­ho, až člověk musí obdivovat nadšení a zápal, se kterým hráči jdou do předem téměř jistě prohraného boje.

Jenže Česko si ze včerejšího měření sil nic nevezme. Divák může tleskat krásnému Dočkalovu centru, po kterém Krmenčík zvyšoval na 2:0, ale zároveň ho musí praštit do očí, že defenziva na vyšší než divizní úrovni by situaci v klidu ubránila.

Češi si zaběhali, zastříleli a občas žasli nad skvělými zákroky hostujícíh­o gólmana Simoncinih­o. Víc nic.

Reprezenta­ce přitom teď ze všeho nejvíc potřebuje těžké prověrky, ve kterých si ověří, na co má.

I proto je dobře, že díky včerejším třem bodům by měla místo třetí hrát v kvalitativ­ně silnější druhé skupině nově vzniklé Ligy národů.

S větším počtem těžších zápasů snad vzroste šance, že příště si Česko velký turnaj utéct nenechá.

 ?? Foto: L. Němec, MAFRA ?? Pět gólů na rozloučeno­u Reprezenta­ce si proti San Marinu zastřílela, trefil se i Kopic. Ale slavit není co, na šampionát se nejede.
Foto: L. Němec, MAFRA Pět gólů na rozloučeno­u Reprezenta­ce si proti San Marinu zastřílela, trefil se i Kopic. Ale slavit není co, na šampionát se nejede.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia