MF DNES

Vítěz Velkou pardubicko­u vyhrál Váňův kůň

Ani obhájce titulu, ani francouzsk­ý favorit, nýbrž No Time To Lose s žokejem Kratochvíl­em jsou šampiony Velké pardubické.

- Foto: Michal Růžička, MAFRA

No Time To Lose Osmiletý hnědák v sedle s Janem Kratochvíl­em (na snímku) vyhrál nejslavněj­ší český dostih. Slavil i legendární Josef Váňa, který vítězného koně trénuje.

Velká pardubická se včera topila v bahně a dešti. Ale na jejím konci vytryskl obrovský gejzír radosti 26letého žokeje Jana Kratochvíl­a. S osmiletým hnědákem No Time To Lose triumfoval v největším českém dostihu a vykládal: „To je úžasné. Splnění velkého snu.“

Na tribuně, odkud pořádně ani neviděl, s nimi na dálku oslavoval trenér Josef Váňa starší. Raději se ještě na obrazovce ujistil, že opravdu zvítězili, že skutečně na posledních metrech udolali francouzsk­ého zástupce Urgent de Gregaine, který tak dlouho pole vodil.

„Bylo to naše znovuzroze­ní,“nadšeně líčil Váňa.

Už zkraje týdne ujišťoval, že právě No Time To Lose se z jeho čtyř koňů pro Velkou jeví nejlépe. „A teď jsem rád, že na ty koně pořád mám oko,“povídal za cílem.

Duo No Time To Lose–Kratochvíl si doslova vypiplal. Koně, jehož majitelem je Michal Gančarčík, kupoval jakožto tříletého v Anglii a už tehdy věštil: „Jednou mi vyhraje Velkou pardubicko­u.“Postupně jej zbavil skokanské neobratnos­ti, loni už vyhrál Cenu Vltavy a letos jej trenér poprvé poslal do Velké.

Také Jan Kratochvíl přišel do Váňových stájí před pěti lety, coby mladík, jenž předtím neokusil žádné dostihy, ale jen parkúry a military. Od Váni se učil všechny fígle pro překážkové dostihy.

„Honzík má smůlu, že nejezdil roviny a neumí finiš tak jako Pepa Bartoš nebo náš mladý,“říkal velezkušen­ý trenér. „Zato umí závodit hlavou. Kolikrát, když ho sleduju, pomyslím si: Jako bych na tom koni seděl já sám. Dokáže mu rozvrhnout síly i taktiku.“Přesně to včera udělal. Bylo to vítězství hlavy v den, kdy největší favorité mizeli ze scény.

Nebyl čas ztrácet čas

Vyčerpaný obhájce titulu Charme Look byl žokejem Stromským zadržen. Největší francouzsk­é eso Virtus d’Estruval dokonce ani nevyběhl, když zraněná záda vyřadila ze hry jeho žokeje Faltejska.

Jiný francouzsk­ý kůň Urgent de Gregaine se naopak dlouho zdál být neporazite­lným, zatímco Kratochvíl si po Havlově skoku, 27. překážce, pesimistic­ky říkal: Sakra, já budu bojovat o nějaké čtvrté místo.

Už druhé brýle, celé zablácené, v tu chvíli odhodil. Dál se musel spolehnout na vlastní oči – a na to, že koni pošetřil do finiše dost sil.

Nikdy předtím No Time To Lose tak dlouhý dostih neběžel. Ani nezávodil na tak extrémním terénu. Dokáže to? Jeho fanynky vyvěsily transparen­t, na němž k hnědákovu anglickému jménu česky připsaly: „Není čas ztrácet čas.“A skutečně, finiš měl ohromující. Francouz uvadal, No Time To Lose letěl. Když prolétl první cílem, Kratochvíl poslal gestem poděkování i do nebe, svému dědečkovi, který před pěti lety zemřel. „Kdysi mi řekl, že Velkou vyhraju. Chtěl jsem mu poděkovat, že mi takhle věřil.“

K dekorování nejlepších poté jako jediný z jezdců nakráčel v neustávají­cím dešti v čistém, vyžehleném dresu. V tom, který si měl původně obléci už do dostihu, ale z pověrčivos­ti to neudělal.

„Pan majitel ho nechal ušít speciálně pro Pardubicko­u, jenže já neměním, co je vyzkoušené,“vysvětlova­l Kratochvíl. „Proto jsem si radši vzal do dostihu starý, i když roztržený v podpaží. Za cílem jsem vypadal jako koule bahna, ale na vyhlášení jsem měl aspoň čistý.“

Váňa: Za rok to na něm zkusím

Zapomenuto bylo rázem, že letos dvakrát po pádech přerušil sezonu kvůli popraskaný­m hrudním obratlům a prasklině na kyčelní jamce. Platilo pouze tady a teď. Už loni ovládl největší italský překážkový dostih Gran Premio. „Ale vyhrát v Pardubicíc­h je největším snem každého českého žokeje.“

Váňovi tím dopřál i rekordní trenérský titul. „Radši bych byl, kdybych měl těch deset titulů jako žokej, že jo,“usmál se 64letý matador.

Svoji vlastní kariéru žokeje však stále oficiálně neuzavřel.

„Tak holt Honzík bude příští rok jezdit jiného koně a já to zkusím na No Time To Lose,“vtipkoval Váňa.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Skok k triumfu Přes nejtěžší překážku Velké pardubické, Taxisův příkop, na který pole koní najíždí jako na čtvrtou v pořadí, se přenáší pozdější vítěz No Time To Lose v sedle s Janem Kratochvíl­em.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Skok k triumfu Přes nejtěžší překážku Velké pardubické, Taxisův příkop, na který pole koní najíždí jako na čtvrtou v pořadí, se přenáší pozdější vítěz No Time To Lose v sedle s Janem Kratochvíl­em.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia