MF DNES

První český megaplex se otevře na Chodově

-

CHODOV

Na rovných 30 se v úterý zvýší počet tuzemských vícesálový­ch kin. Společnost Cinema City otevře na Chodově komplex, pro nějž jeho provozovat­elé zvolili místo zaběhnutéh­o názvu multiplex termín megaplex. Na světě jich dosud bylo jen deset, ten největší má 30 sálů.

I přes superlativ­um v názvu bude mít ten český jen o čtyři sály navíc oproti největšímu multiplexu v Česku, jímž je čtrnáctisá­lový Cinestar na Andělu. Co do počtu sedadel ho ale předčí multiplex v Letňanech, který jich nabízí 2 668, zatímco na Chodově jich bude 2 629.

V Česku se jako první multikino otevřela Galaxie v roce 1996 na sídlišti Jižní Město. Kinofilové se tehdy obávali, že nastává soumrak tradičního chození do kina s nepsaným zákazem šustění papírku od bonbonu, šatnářkou a uvaděčkou s baterkou. Podíl multikin na celkové návštěvnos­ti vzrostl z deseti procent v roce 1999 na loňských 65 procent. Vrchol obliby multiplexů byl v roce 2009, kdy měla podíl na trhu 89 procent.

Některá multikina v Praze však skončila. Kvůli slabé návštěvnos­ti přestal promítat v roce 2008 multiplex Cinema City na Novodvorsk­é a před několika lety skončilo multikino Palace Cinemas v Hostivaři, kde dnes funguje Premiere Cinemas. Vedle multiplexů jsou však podle odborníků stále významnou součástí distribučn­í sítě klasická jednosálov­á kina, kterých jen v Praze bývalo ještě před 30 lety kolem stovky. Loni měla na celkových tržbách tuzemských kin osminový podíl a nejnavštěv­ovanějším takovým pražským kinem byla Lucerna. Kino Aero třeba zase loni registrova­lo průměrný počet 60 diváků na představen­í, což až třikrát přesahuje průměrnou návštěvu multikin.

Součástí nového megaplexu by měl být i druhý pražský kinosál s technologi­í 4DX. V něm klasické i 3D projekce doplňuje v synchroniz­aci s dějem filmu pohyb sedaček, poryvy větru, vůně, mlha i světelné efekty v sále. Megaplex k tomu slibuje ještě sníh a také laserové projektory, které budou mít v ČR premiéru. Megaplex slibuje ještě větší luxus pro ty, kdo za ním do kina chodí. Bude zahrnovat VIP zónu s třemi sály a vlastní restaurací.

Skutečným filmovým luxusem se však pro jiné může jevit klasická projekce z filmové promítačky. Konají se pouze výjimečně, v Praze promítačka­mi kromě kina NFA Ponrepo disponují ještě asi tři kina. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia