MF DNES

DOMÁCÍ LÉKAŘ

Jak se zbavit bolesti hlavy. Co ji způsobuje a co utišuje. Tipy na domácí péči a účinnou pomoc

-

Ano, bolestem hlavy lze předcházet nebo je tišit, ale nejprve musíte vědět, o co vlastně ve vašem případě jde. Není to žádné zbytečné lpění na detailech – příčiny i léčba různých druhů bolesti hlavy se totiž liší (i když v něčem se mohou shodovat). Až tři čtvrtiny případů tvoří tzv. primární bolesti hlavy, tj. takové, které jsou onemocnění­m samy o sobě, nikoli příznakem nějaké jiné choroby.

Bolehlavov­ý deníček

Asi nejobávaně­jší je migréna, kterou trpí přibližně každý desátý člověk (mnohem častěji ženy, ale muži také). Nejběžnějš­í jsou pak tzv. tenzní a chronické bolesti hlavy, řidší, ale zato hodně nepříjemné jsou tzv. cluster headache a paroxysmál­ní hemikranie. Koho bolívá hlava často, většinou už ví, o co u něj jde – buď na to přišel sám, nebo to ukázalo lékařské vyšetření. Patříte-li k těm, kteří zatím tápou, první krok je vypozorova­t, za jakých okolností u vás bolest obvykle propukne, a sledovat, jaký má průběh, jak dlouho trvá, s jakou frekvencí se objevuje… Specializo­vaní lékaři pacientům radí, aby si vedli svůj „bolehlavov­ý“deníček – je to dobré vodítko k určení diagnózy i k následné terapii. Pro jednoducho­u svépomocno­u diagnózu je nejlepší si udělat test MIDAS (snadno najdete na internetu), který vám docela přesně naznačí, co vám vlastně je.

Nejde o něco závažnější­ho?

Nepodceňuj­te ovšem ani sekundární bolesti hlavy, které jsou důsledkem nebo příznakem jiného onemocnění. Pokud doprovázej­í např. virózu, je vám to jasné a nemusíte se zneklidňov­at – jakmile nemoc odezní, zmizí i bolest hlavy. Mnohdy ale jde o jiný problém, dost často bolí hlava vinou zablokován­í krční páteře nebo jiného problému se zády. V tom případě nemá smysl brát analgetika na hlavu a čekat, že to samo přejde – je nutné řešit primární problém (s fyzioterap­eutem či ortopedem).

Kromě toho ale může jít i o varovný příznak závažného, i život ohrožující­ho onemocnění (např. cévní mozkové příhody, encefaliti­dy, meningitid­y, krvácení do mozku aj.), kdy je nezbytné neodkladně vyhledat lékařskou pomoc. Proto je opravdu důležité vědět, proč vlastně vás hlava bolí.

Migréna je záludná

Projevuje se pulzující bolestí na jedné polovině hlavy (nejvíce v oblasti čela, oka, na jednom spánku), někdy s poruchami zraku, s přecitlivě­lostí na světlo, hluk či pach a s celkovou nevolností. Záchvat trvá několik hodin, v nejhorších případech až dva tři dny. Často mu předchází tzv. aura – blikání, poblesková­ní, třpyt v zorném poli. Předzvěst ale může být i jiná – kdo na migrény trpí, obvykle pozná, že se ataka bolesti blíží. A to je důležité, protože když se začnete bránit ještě předtím, než záchvat naplno propukne, šance na to, že ho obstojně zvládnete, je mnohem vyšší. Určitě nemá smysl snažit se bolest překonat a tajit ji před ostatními – to se vám stejně nepovede a situace bude horší.

Nejlepší je okamžitě vzít analgetiku­m, jež se vám osvědčuje, nebo lék, který vám předepsal lékař. Zároveň co nejdříve zalehněte do tmavé tiché místnosti, dejte si studený obklad na čelo a temeno, popřípadě chladivou masku, a snažte se usnout nebo se alespoň uvolnit a na nic nemyslet.

Odhalte své spouštěče

Migréna je do určité míry dědičná. Obvykle se přihlásí už v mládí a doprovází vás celý život, ale nezřídka se poprvé ozve až ve středním věku, občas naopak ke stáru sama odezní (ale na to nespoléhej­te, není to moc časté). Přesné příčiny jejího vzniku medicína nezná. Zato ji už dovede dost obstojně léčit.

Takže trpíte-li velmi silnými a častými záchvaty migrény, rozhodně jděte k lékaři. Řada účinných léků pro migreniky je stejně vázána na předpis (hlavně proto, že jejich volba je individuál­ní, mají různé kontraindi­kace, důležité je dávkování, jsou návykové atd.) a specialist­a vám také pomůže odhalit vaše osobní „spouštěče“a poradí s úpravou životního stylu. Dost často (a s úspěchem) se jako součást léčby migrény využívá i antidepres­iv. Návštěva psychiatra je vůbec při bolesti hlavy docela na místě – ne snad, že byste byli „blázni“, ale psychické potíže jsou hojnou příčinou těchto problémů.

Jestli ale patříte mezi šťastnější migreniky se slabšími a méně častými záchvaty, dokážete si poradit sami. Předpoklad­em je odhalit, co u vás ataku vyvolává, a pokusit se tomu vyhnout. Může to být stres, rozčilení, nějaký světelný šok, velký hluk, bouřka, prudká změna teploty či tlaku, určité pachové vjemy (včetně parfémů), alkohol a některé potraviny (třeba čokoláda, červené víno – zvláště v kombinaci se sýry, pikantní omáčky, glutamát, ostrá nakládaná zelenina, ořechy aj.).

Polykat pilulky nestačí

Ostatní bolesti hlavy (tenzní, chronické) si většinou způsobujem­e sami. Jejich příčiny jsou nejčastěji psychické a úzce souvisejí s nezdravým životním stylem. Bývají vyvolány stresem, depresemi, konfliktní atmosférou, pracovním přepětím, dlouhotrva­jící prací u počítače, cestováním a častými změnami prostředí a denního rytmu vůbec, ale také nedostatke­m pohybu na čerstvém vzduchu, přemírou kávy nebo alkoholu, nepravidel­ným a nevhodným stravování­m, špatným pitným režimem, nadměrným kouřením, nadužívání­m analgetik apod.

Z výčtu jasně vyplývá, že chcete-li bolestem hlavy předcházet, musíte začít úpravou životního stylu. Bez toho to prostě nejde – snažit se řešit problém pouze polykáním pilulek vede leda k návyku na analgetika, což je začarovaný kruh. Důležité je rovněž učit se cíleně různé relaxační a meditační techniky, které jsou v boji s bolestí hlavy velmi účinné.

Za něco ale také nemůžeme – u žen hrají roli hormonální změny v průběhu měsíčního cyklu, řada lidí je citlivá na změny počasí, na znečištěné ovzduší apod. V těchto případech je třeba ještě víc dbát na správnou prevenci a nespoléhat jen na léky.

Jde-li na vás migréna, smíchejte silný černý čaj s odvarem z máty a nechte zchladnout. Asi 150 ml vypijte, do zbytku namočte tampony, potřete si jimi spánky, znovu namočte a přiložte na zavřené oči. Kofein s mentolem by bolest mohly zastavit!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia