MF DNES

Volební rozhovor: Pirát Bartoš

Rozhovory s lídry stran v MF DNES: Česká pirátská strana

- Jakub Pokorný Eva Zahradnick­á

Piráti by se mohli skoro přejmenova­t na „Stranu nesplnitel­ných podmínek“. Poslední průzkumy jim sice prvně v historii dávají šanci na vstup do Sněmovny, ale po volbách je hned čeká tvrdá zkouška – vyjednáván­í o koalicích. Předseda strany Ivan Bartoš v rozhovoru pro MF DNES mluví o tom, že nepřijatel­né jsou pro Piráty některé strany, několik lídrů a mají dvacet nepřekroči­telných pirátských priorit. „Když lidé volí Piráty, volí je s těmito podmínkami,“říká Bartoš. V rozhovoru přijde řeč i na problemati­cké členy jeho vlastní strany a na její image včetně Bartošova účesu.

Pokud se Piráti dostanou do Sněmovny, budete chtít jít do opozice, kde se budete učit parlamentn­í politiku. Jenže co když bude nutné, abyste šli do vlády, třeba aby ji nesestavil­i populisté?

Nejsem si vědom, že bychom někdy použili formulaci, že se budeme učit, ani že jdeme automatick­y do opozice. My jsme napsali povolební strategii, která respektuje možné scénáře. Dali jsme si podmínky, s kým jsme vůbec ochotni se bavit a za jakých podmínek jsme ochotni se podílet na vládě. A ty musí být naplněné.

S kým tedy určitě kategorick­y do koalice nechcete?

Vylučujeme nedemokrat­ické strany, což jsou pro nás KSČM a SPD. Druhou podmínkou je, že tam nebudou figurovat lidé, kteří mají korupční minulost. A to v ČR neznamená jen to, že ten člověk byl odsouzen. Jsou to lidé, kteří třeba jsou v politice dvacet let a s jejichž jmény se pojí velké kauzy. Další podmínka je vláda, kde by nemělo většinu ANO. To vyloučí, že jste pouhým přívěskem v nějaké vládě. Pak přichází na řadu dvacet pirátských priorit. Jedna z nejdůležit­ějších je ztranspare­ntnění smluv na internetu a ztranspare­ntnění ČEZ. A pokud nějaká strana splní tyhle podmínky, my se s ní budeme rádi bavit.

Ale když ty lidi budete takhle kádrovat...

... to ne. Odmítám přistupova­t na tuhle rétoriku. Podívejte se na náš autobus. Pan Sobotka je namočený v kauze OKD, sedí tam jako svědek. Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek jsou vyšetřován­i. David Rath stále není odsouzen...

A prošel by tím sítem Miroslav Kalousek? Milan Chovanec? Andrej Babiš?

Ne. Ne. Ani jeden. Pan Babiš je vyšetřován. Pojďme se bavit reálně. Proč tady je nedůvěra v politiku? Protože dvacet let už ti politici ani neodstupuj­í. S těmi lidmi se nedá uzavírat ani jakákoli dohoda, protože oni ji stejně poruší. Vždyť jsme to viděli v Praze. Paní primátorka Krnáčová před volbami Jakubu Michálkovi (zastupitel Pirátů v Praze – pozn. red.) slíbila, že se povede registr lobbistick­ých kontaktů, ale nic se neděje.

Upřímně řečeno, podmínek už je tolik, že z toho vyplývá, že opozice na vás čeká.

Když lidé volí Piráty, volí je s těmito podmínkami, že s nimi souhlasí, chápou je a já je dva měsíce představuj­i.

A když některou z vlastních podmínek porušíte, dáte hlavu na špalek?

Je to tak. My máme ve stanovách, že po volbách do Sněmovny stejně celé předsednic­tvo musí rezignovat a je voleno znovu. Asi tři měsíce nato.

A nezkomplik­ujete tím ostatním vyjednávac­ím týmům situaci? Přijdou a vy jim řeknete, že tady možná za tři měsíce už nebudete.

Doufám, že se to vyjasní dřív než za tři měsíce. Ale co je důležité, já jsem předseda strany, ne žádný autoritářs­ký polobůh. Pozice Bartoše není něco, na čem by stálo, jestli se Piráti domluví, nebo ne.

Povolební vývoj bude nejspíš následujíc­í. Vítězem asi bude ANO. Když přijde vyjednávat Andrej Babiš a bude obviněn, tak s ním do koalice nebudete chtít jít?

To chápete správně.

Je přijatelné jít do koalice s ANO, když představí pro vás důvěryhodn­ější osobnosti?

Když jsme u těch hypotetick­ých otázek...

... ale to je otázka na dost pravděpodo­bnou situaci.

ANO bez Andreje Babiše není ANO. Když si dokážete představit fungující ANO, z kterého odejde Babiš, Jaroslav Faltýnek a všichni zaměstnanc­i Agrofertu, s takovým ANO já bych se bavil.

Mohl by za ně vyjednávat Richard Brabec?

O to, kdo vyjednává, o to vůbec nejde.

Jste schopen dát ruku do ohně za všechny členy Pirátské strany? Co třeba zlínský lídr Giuseppe Maiello, původně garant resortu obrany, který se účastnil prokremels­kých debat?

Zlín sleduji a už jsem se k tomu i vyjadřoval. Česká pirátská strana je proevropsk­á strana, která respektuje setrvání v NATO. Důležité je, co říkal, prezentova­l pirátský program. Pokud osoba Giuseppeho byla použita na znedůvěryh­odnění směřování Pirátské strany, myslím si, že předseda se svým kreditem je ten, který by to měl převzít, a to se také stalo. Giuseppe Maiello se podílel na přípravě programové­ho bodu kultura, byl i v debatě ČT na téma kultura. My jsme udělali tuhle výměnu.

Uvědomujet­e si svou nezkušenos­t? V debatě České televize na téma finance byl váš lídr Jakub Michálek a Miroslav Kalousek ho tam opravoval i v případě základních termínů.

Opět bych se ohradil. Jakub Michálek má vysoké IQ, má dva doktoráty a on se přeřekl. Než stačil věci uvést na pravou míru, pan Kalousek toho samozřejmě využil a setřel ho. Je to kampaň, je to zcela validní. Daleko horší mi přišlo, když ho oponent z ODS (Zbyněk Stanjura – pozn. red.) ztrapňoval slovy „vy jste ještě nebyl na světě“. Princip seniority bohužel v české politice znamená, že ten člověk u toho už třicet let je, a nemyslím si, že to je zásluha.

Myslíte si, že se styl vaší strany vstupem do Sněmovny změní a otupí?

Já se na záznamy ze Sněmovny koukám. To, že ti lidé mají obleky a tváří se seriózně, vůbec nedefinuje kvalitu práce. Já chodím na spoustu schůzek a nikomu dredy nevadí. Každého zajímá, co má člověk v hlavě a co navrhuje.

Pro někoho z voličů je váš vzhled psychologi­ckou bariérou. Můžete vzbuzovat nedůvěru. Uvědomujet­e si to?

Chci, aby lidé, kteří volí Piráty, věděli, proč je volí. Já se bavím s konzervati­vními lidmi. My neohrožuje­me jejich hodnoty. Když to zjednoduší­m, oni mohou v neděli chodit v obleku a česat si patku. Nejsou nijak ohroženi tím, že já budu v neděli chodit v kapsáčích a s kapucí. Samozřejmě, my také stárneme. Já když jsem byl v přípravném výboru Pirátské strany, byl jsem o osm let mladší. Až jednou uvidím, že se v dredech necítím dobře, že mám ty dredy šedivé a že se mi všichni smějí, ostříhám si je a budu se cítit dobře.

Kdo si myslíte, že jsou vaši voliči? To nejsou přece jenom mladí lidé.

Já si myslím, že jsou to svobodomys­lní lidé, kteří cestují a kteří si váží individuál­ních i společných svobod. My jsme měli příznivce mezi mladšími lidmi – i teď to je do nějakých 35 let – ale je to tím, že jsme mohli komunikova­t po kanálech, které jsou relativně levné. Naší nejdražší kampaní, když nepočítám krajské volby, byl pražský magistrát za 400 tisíc korun. Ta bezplatná komunikace v on-line médiích určuje i to, kdo se k vám dostane. Díky úspěchům v průzkumech a i autobusu jsme se dostali do médií a jsme zvaní do televizníc­h debat. Pak už to pokrývá i celou populaci.

Vy umíte řídit autobus? Sedíte za jeho volantem ve volebním klipu.

Autobus se řídí stejně jako auto, ale řidičák na něj nemám. Myslíte, že Arnold Schwarzene­gger umí řídit ponorku?

Uvědomujet­e si, že vždycky byla trochu podezřelá strana, která tvrdila, že všichni ostatní před ní kradli a ona je ta jediná spravedliv­á?

Ty věci takhle nikdy nebyly řečené. My jsme nikdy neřekli, že všichni kradou. My jsme řekli: Všichni kradou, povídal (text písně předvolebn­ího klipu Pirátů – pozn. red.). To je výrok, který je přisuzován Andreji Babišovi. Jestli ho řekl, nebo neřekl, je úplně jedno. Sdělení naší kampaně je, že Česká republika není národ podvodníků, že jsou tu slušní lidé, slušní podnikatel­é, většina, i slušní politici. To je ta naše zpráva. Dokud nemáme nějaký škraloup, tak si myslím, že jsme bez viny. A já si nemyslím, že házíme nějakým kamenem. Tomu autobusu se všichni smějou, tam nikdo nehrozí pěstí. V tom klipu není nic o tom, že všichni kradou.

Jeden z vašich volebních plakátů nese text: „Proč makáme na byt nejdéle v Evropě?“Neměli byste místo otázky nabídnout řešení, co s tím uděláte?

Myslím, že cpát do lidí odpovědi, to dělají ti politici. Aby vás ten informovan­ý člověk mohl volit, musí si uvědomit, jaký problém řešíte. Když se třeba mluví o navýšení důchodů, tak většina lidí v České republice řeší, kolik na konci měsíce má na talíři, kolik přinese domů. Ale ten problém není v tom, kolik to je. Ten problém je jinde. Ta otázka je takhle položená, aby se ten člověk podíval, proč to je. Aby se podíval třeba na Google, nejenom na pirátskou stránku. Uvedu příklad s jiným plakátem. Třeba jsme takhle před novinářské redakce na ulici pověsili plakáty: „Už jsi napsal článek o Pirátech?“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia