MF DNES

Vlekaři se bojí sucha. Pořizují si nádrže na vodu

-

Radka Hrdinová Rostislav Hanyš

JESENÍKY Ruku v ruce s penězi, které nalévají české lyžařské areály do nových a výkonnější­ch zasněžovac­ích zařízení, jdou investice do nádrží na vodu, bez nichž se sněžná děla nerozjedou. I tak se ale vlekaři bojí, že vody nebude dost.

Středisko Proskil v Branné nepatří v Jeseníkách k největším, svou vlastní nádrž na vodu, kterou krmí sněžná děla, tu však už nějakou dobu mají. „Nádrž je ale jenom na 400 kubíků. To samo o sobě stačí jen na krátkou dobu, a když teče v potoce málo vody jako minulou zimu, tak je voda rychle pryč. Museli jsme zasněžován­í často zastavovat,“popsal majitel areálu Proskil Rostislav Procházka. Proto navíc postavili potrubí k půl kilometru vzdálenému soutoku dvou horských potoků. „Podzemním potrubím ji budeme v případě potřeby čerpat při zasněžován­í do nádrže. To už by snad mělo stačit, abychom mohli zasněžovat bez přestávek,“míní Procházka.

Vody z místního potoka si totiž mohou vzít jen tolik, aby to neohrožova­lo existenci života v něm. V potoce vždy musí zůstat zachovaný minimální průtok. Zejména v zimě ale malé horské toky dostatečný přísun vody garantovat nedokážou, a to ani v letech, kdy je dostatek srážek.

Jedna nádrž nestačí

Z velkých jesenickýc­h středisek nedostatek vody v zimě asi nejvíc trápí Přemyslov. Tam dokonce nepostačov­ala ani už před několika lety vybudovaná nádrž. Proto tam teď dokončují druhou. „Ta původní má obsah 2 600 kubíků, nová bude na 4 000 kubíků. Taková zásoba nám už bude stačit na kvalitní vysněžení naší modré sjezdovky dlouhé 1 200 metrů. Sněhová vrstva bude zhruba půlmetrová,“popsal ředitel střediska Jaroslav Podzimek.

„Povolení je vázané na množství vody v potoce, ale to není v horských údolích velké. Pokud jsou v areálu instalován­a sněžná děla, která jsou schopná čerpat tisíce litrů denně, limitu dosáhnou snadno i v dobrých letech,“upozorňuje hydrolog Jan Daňhelka z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Podle aktuální situace by letošní sezona mohla být na vodu bohatší než ty loňské. „Větší toky včetně Krkonoš, Jeseníků nebo Beskyd jsou na průměrných průtocích, problemati­čtější je situace ve středních nebo jižních Čechách, kde letos pršelo nejméně,“říká Daňhelka.

Na odhady, jestli jsou obavy majitelů skiareálů z letošní zimy oprávněné, je ale podle něj ještě brzy. Tvrdé podloží horských svahů není dobrým podkladem pro vytváření zásob podzemní vody, a tak stav potoků závisí na aktuálních srážkách. „Když v zimě sněží a mrzne, průtok se sníží. Voda vytéká jen z omezených podzemních zásob,“vysvětluje hydrolog.

Děla jsou čím dál výkonnější

Právě za takových podmínek ale v lyžařských areálech spouštějí čím dál výkonnější vodní děla, která zvládají vyrobit hory sněhu za kratší a kratší dobu. Potvrzuje to spolumajit­el Skiareálu Hlubočky na Olomoucku David Jarmar. „My jsme v roce 2014 vybudovali nádrž na 4 200 kubíků vody. Z tohoto množství jsme schopni při ideálním počasí vysněžit celý areál za 48 hodin. Bez nádrže to trvalo o týden až deset dnů déle,“řekl Jarmar. O to snáze narazí na limity potoků, ze kterých vodu berou.

„Zasněžován­í se dělá v mrazech, a pokud by v té době bylo příliš málo vody, může tok promrznout a ohrozit život v něm,“vysvětluje šéf Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky Michal Servus. Doplnil, že ani letos se nedá čekat, že by na zasněžován­í bylo tolik vody, kolik by si majitelé areálů představov­ali. Podle Servuse jsou však většinou ukáznění a limity dodržují. „Za poslední dva roky, kdy byly s vodou na zasněžován­í problémy, byly uděleny v Jeseníkách jen dvě pokuty za neoprávněn­ý odběr,“řekl.

 ?? Foto: MAFRA ?? Kde vzít vodu Z potoků je možné brát jen tolik vody, aby to neohrozilo existenci života v něm.
Foto: MAFRA Kde vzít vodu Z potoků je možné brát jen tolik vody, aby to neohrozilo existenci života v něm.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia