MF DNES

Poslanci se sejdou před volbami. Kvůli lithiu

- — Josef Kopecký

Mohli by vybudovat lepší zázemí ordinací, zaměstnat sekretářku, která by za lékaře vyřizovala nadměrné

Memorandem, které podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) s australsko­u firmou European Metals Holdings (EMH) kvůli možné těžbě lithia, by se podle šéfa ANO Andreje Babiše měla zabývat policie.

„Není mi jasné, proč právě s tou firmou, která vlastně nemá licenci. On to podepsal s EMH se sídlem v Austrálii, to povolení má přitom česká firma Geomet,“řekl v pondělí Babiš. Havlíček by podle něj měl odstoupit, pokud nevysvětlí, proč podepsal memorandum o těžbě lithia právě s australsko­u firmou. Jinak je šéf ANO připraven podat na něj i trestní oznámení. „Uděláme všechno pro to, aby lithium a další cenné kovy zůstaly v českých rukou,“uvedl Babiš.

Havlíček už o víkendu odmítl, že by memorandum znamenalo pro Česko hrozbu v případných mezinárodn­ích soudních sporech o ochraně investic. Memorandum je podle Havlíčka nezávazné ujednání, ze kterého pro stát nevyplývaj­í žádné závazky ani povinnosti. Geomet je dceřinou společnost­í těžařů z EMH.

Šéf ANO tvrdí, že vzhledem k dikci dokumentu hrozí podobná arbitráž, jakou stát vedl s firmou Diag Human kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. „Je potřeba, aby občané slyšeli o této další loupeži ČSSD,“prohlásil v pondělí Babiš.

Havlíčkův krok vyvolal vlnu kritiky a poslanci KSČM, k nimž se přidali někteří poslanci sociální demokracie, SPD i ANO, navrhují mimořádnou schůzi Sněmovny. Sejde se proto 16. října.

Sociální demokraté však chtějí kauzu lithium probrat už na středeční schůzi Senátu. „Vyvrátíme veškerá lživá obvinění hnutí ANO, veřejnost tak dostane možnost dozvědět se, kdo je skutečným viníkem,“uvedl úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec.

„Ani se neobtěžuje, aby si zjistil fakta. Kdyby se obtěžoval, tak by zjistil, že to byla v roce 2010 úplně

navýšenou platbu všichni praktičtí lékaři stejně.

Ano, a vysvětlím proč. V roce 2015 se zvedla cena lékařské práce v sazebníku. Ostatní lékaři v ambulancíc­h tedy dostali za stejný úkon více peněz. Kromě praktickýc­h lékařů. Ti jsou placeni kapitační platbou za všech 19 nejčastějš­ích výkonů. A protože se tato kapitační platba nezvýšila, zůstala u všech výkonů původní cena. Praktický lékař tedy dnes dostává za stejnou práci méně peněz než před dvěma lety. Ministerst­vo naše požadavky uznalo, že tyto peníze chybí. A slíbilo, že navýší platby postupně o 6 procent. Ten slib ministerst­vo nedodrželo. My jsme nechtěli žádné peníze navíc, jen to, co dostali ostatní lékaři.

Dnešní protesty jsou také namířené proti větší administra­tivě. Co vám konkrétně nejvíc vadí?

Musíme vyplňovat čím dál více hlášení pro různé státní úřady. Nově třeba vystavovat neschopenk­y lidem, kteří jsou na úřadu práce. Dále nám zavedli elektronic­ký recept a EET. Nemáme nic proti elektronic­kému receptu jako takovému, ale proti formě, jaká se chystá. Zhruba stovka praktickýc­h lékařů v různých oblastech v ČR už oznámila, že skončí. jiná vláda, v té době to byl ministr, který byl za ODS, který rozhodl, že se australský­m těžařům poskytne právo na prospekci právě v této věci,“řekl volební lídr sociálních demokratů Lubomír Zaorálek.

„Tohle povolení bylo v tichosti prodloužen­o ministrem Brabcem z ANO. Pan Babiš by si měl ujasnit, co dělají jeho ministři,“prohlásil. Za Havlíčka se postavil i předseda vlády Bohuslav Sobotka.

V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zásob lithia – většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovské­m lese. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou EMH vlastní.

 ??  ??
 ?? Foto: Daniel Beran, MAFRA ?? Šéf Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka.
Foto: Daniel Beran, MAFRA Šéf Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia