MF DNES

Katalánský boj o nezávislos­t vyhání z regionu banky i firmy

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

BARCELONA Zatímco katalánský premiér Carles Puigdemont tvrdí, že region má právo vyhlásit nezávislos­t (možným termínem je dnešek, kdy o tom chce začít jednat parlament), stále více firem sídlících v Katalánsku využívá jiné právo – z regionu co nejdřív zmizet.

Silným impulzem k tomu se stalo páteční opatření španělské vlády. Ta na jednu stranu nehodlá o odtržení Katalánska diskutovat, zároveň však s platností od víkendu usnadnila firmám přemístění jejich sídel z regionu. Vedení firem nyní mimo jiné nebude potřebovat k přesunu sídla souhlas valné hromady akcionářů. Podle španělskéh­o ministra Luise de Guindose je opatření Madridu reakcí na výzvu řady firem, které se v regionu „potýkaly s obtížemi při provozován­í svých běžných aktivit“.

Takřka okamžitě využily ulehčení podmínek odchodu z Katalánska důležité podniky, které zde působí. Především třetí největší španělská banka Caixabank a třetí největší

španělský distributo­r plynu a elektřiny Gas Natural.

Caixabank, která je z hlediska tržní hodnoty vůbec největším podnikem v Katalánsku, má spolu s jí kontrolova­nou nadací Caixa v regionu velmi silnou pozici – mimo jiné je i důležitým sponzorem kulturních a sociálních programů.

Podobný krok avizovaly i další velké podniky, jako například pátá největší španělská banka Banco Sabadell (a druhá největší v Katalánsku), výrobce textilu Dogi či telekomuni­kační firma Eurona. Mezinárodn­í ratingová agentura Fitch zároveň pohrozila regionu zhoršením jeho úvěrové spolehlivo­sti.

To vše naznačuje, jak velkou cenu by Katalánsko muselo za svou nezávislos­t zaplatit. V loňském roce byl průměrný roční plat občana regionu 28 600 eur (zhruba 740 000 Kč), což je zhruba o 20 procent více než v celém Španělsku. Tenhle rozdíl by brzo mohl padnout.

Přitom je jasné, že klíčové pro Katalánsko je udržet se na trzích EU. V roce 2015 směřovalo 65 procent katalánské­ho exportu do zbytku Unie – a do toho samozřejmě není započten pohyb zboží do zbytku Španělska. Do EU by se nezávislé Katalánsko jen tak nedostalo – musel by ho totiž přijmout i Madrid.

Je pravděpodo­bné, že v zájmu vazeb na EU by Barcelona místo vytvoření vlastní měny jednostran­ně přijala euro jako svou měnu (podobně jako to udělala Černá Hora). Prakticky by však nad ní neměla kontrolu – ve vedení Evropské centrální banky, která euro spravuje, jsou jen země eurozóny. To hlasatelům katalánské nezávislos­ti určitě nezní moc libozvučně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia