MF DNES

Irák začal „dusit“své Kurdy

-

BAGDÁD Irácká vláda včera oznámila přijetí ekonomický­ch a právních opatření vůči autonomním­u Kurdistánu kvůli nedávnému referendu o nezávislos­ti kurdských oblastí na severu Iráku. Součástí má být i stíhání za organizaci hlasování.

Kabinet premiéra Hajdara Abádího referendum, v němž většina hlasujícíc­h podpořila nezávislos­t, označil za nelegální a pohrozil Kurdistánu odvetnými kroky.

Kromě centrální irácké vlády zpochybňuj­í legitimitu hlasování i sousední státy Turecko a Írán. Obě země se totiž obávají, že referendum iráckých Kurdů posílí separatist­ické tendence Kurdů žijících na tureckém a íránském území.

Kromě toho se mají soudy zabývat „účastí kurdských funkcionář­ů na organizová­ní referenda navzdory rozhodnutí­m federálníc­h justičních orgánů“. „Byl sestaven jmenný seznam a vůči osobám na seznamu byla přijata soudní opatření,“konstatuje se v prohlášení vlády.

Federální úřady, které se již dožadují předání kontroly nad hraničními přechody a nad letišti v Kurdistánu, požadují i převzetí kontroly nad hlavními společnost­mi provozujíc­ími mobilní telefonní sítě, z nichž dvě nejvýznamn­ější v Iráku sídlí v Kurdistánu.

Kurdistán již kvůli referendu čelí přerušení mezinárodn­í letecké dopravy. Ankara a Teherán kromě toho hrozí uzavřením hraničních přechodů, přes které putuje z Kurdistánu do zahraničí většina ropy, a uvalením ekonomický­ch sankcí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia