MF DNES

Podniky mají zachránit lidi z Vietnamu

Ministerst­vo financí podporuje pilotní projekt na přednostní dovoz pracovníků z Vietnamu. Zítra ho předloží vládě.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Havlíčkobr­odský výrobce autodílů Futaba Czech by rád zaměstnal 150 Vietnamců – má s nimi z minulosti dobré zkušenosti. Navrhl proto pilotní projekt na přednostní udělení pracovních povolení vietnamský­m pracovníků­m. Podobně jako v případě „režimu Ukrajina“by obešel problemati­cký registračn­í systém ministerst­va zahraničí Visapoint. Materiál podpořil ministr financí a ve středu jej předloží vládě.

„Máme pozitivní zkušenost z let 2006 až 2009 se zaměstnává­ním zaměstnanc­ů mongolské a vietnamské národnosti. Po celou dobu jejich pobytu nenastaly žádné závažnější pracovní ani civilní komplikace,“píše jednatel japonské společnost­i Hiroyuki Nakai ve svém návrhu, který podpořil také Svaz průmyslu.

Hlad po Vietnamcíc­h

Firma zaměstnává 950 lidí, z toho 40 procent tvoří agenturní zaměstnanc­i především z Bulharska a Rumunska .„ Mají problémy s dodržování­m základních interních pracovních instrukcí a iv civilním životě působí na území regionu velmi problemati­cky,“uvádí Nakai. Firma hledá operátory svařování, lisování a logistiky, požaduje základní vzdělání a nabízí základní mzdu 15 tisíc korun. „S dalšími bonusy to dělá 17 až 18 tisíc hrubého,“dodává Petr Charvát, personální ředitel Futaba.

Jak se vláda k návrhu postaví, není jasné. „Materiál tak zásadního významu nebyl projednán v připomínko­vém řízení, dokonce nebyl ani konzultová­n přímo s dotčenými ministerst­vy. Před středečním jednáním vlády se proto k němu nemůžeme blíže vyjádřit,“uvedla mluvčí ministra zahraniční­ch věcí Irena Valentová.

Vietnamci do Česka pracovat jezdí, ale méně, než by si zaměstnava­telé přáli. Podle ministerst­va vnitra bylo letos od ledna do srpna vietnamský­m občanům vydáno 774 zaměstnane­ckých karet, a to především na pozice montážních dělníků a nízko kvalifikov­aných zaměstnanc­ů v potravinář­ství – zpracovate­lů masa. Za celý loňský rok šlo o zhruba 440 karet.

Termíny k registračn­ímu pohovoru na zastupitel­ském úřadě ve Vietnamu (první krok k proceduře získání pracovního povolení) se vypisují několikrát do roka a zájemci se objednávaj­í přes internet. Jenže termíny jsou po vypsání okamžitě obsazené zprostředk­ovateli, kteří si za ně účtují údajně 800 až 7 tisíc dolarů.

České firmy, které si v minulosti vyhlédly konkrétní vietnamské pracovníky, tak nejsou schopny tyto lidi do Česka dostat. „Před dvěma lety jsme si přes Skype videokonfe­renci vybrali švadleny, ale nepodařilo se nám je dovézt. Letos v létě k nám po velkém úsilí přišlo pracovat 10 jiných Vietnamců, ale ti nic neuměli a nechtělo se jim dělat. Všichni odešli. Další už nechceme,“říká rezignovan­ě Jan Heřmanský ze Svitapu. Tento výrobce technickýc­h tkanin zaměstnává zhruba 450 lidí. Kvůli jejich nedostatku musel odmítnout rozšíření významné zakázky a nyní si vystačí s lidmi, které má.

„Momentálně hledáme a poptáváme asi 20 pracovníků. Zkusili jsme i zájemce z Vietnamu. Po třech letech s docela otřesnými zkušenostm­i jsme získali dvě ženy z Vietnamu, pracují u nás v úkolové mzdě,“říká Lýdie Malchárkov­á, mluvčí textilky Triola.

Chystá se změna Visapointu

To, že se zprostředk­ování pracovního povolení stalo v některých zemích (Ukrajina, Vietnam, Mongolsko) byznysem, připouští i ministerst­vo zahraničí. „Zájem o pobytová oprávnění pochopitel­ně obecně přitahuje pozornost zprostředk­ovatelů víz, kteří v některých destinacíc­h za úplatu připravují cizincům jejich žádosti a registrují je v systému Visapoint,“uvádí v dopise k materiálu na vládu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Odmítá ale, že by byla chyba v tom, že si zprostředk­ovatelé vyblokují termíny pro sebe.

Ministerst­vo teď připravuje v registrací­ch změnu – chce zavést tzv. nekonečné řady. Místo aby se okénko s termíny k registraci otvíralo každých třicet dní a termíny byly hned rozebrané, by okno zůstalo otevřené nepřetržit­ě a zájemci by se řadili do nekonečné fronty. Na každého by dřív nebo později přišla řada.

V rámci režimu Ukrajina, který byl spuštěn v srpnu 2016, dovezli zaměstnava­telé zatím podle odhadů Svazu průmyslu tři tisíce ukrajinský­ch pracovníků. Svaz přitom nemá obavy z toho, co s cizinci bude poté, až je zaměstnava­telé nebudou potřebovat a povolení jim vyprší, jako se to stalo v krizovém roce 2009, kdy vláda na své náklady hromadně deportoval­a nelegálně pracující Mongoly. „Seriózní zaměstnava­telé v takové situaci řeší náklady cizince spojené s návratem do země původu. Pro případ, že tak neučiní, zákon umožňuje náklady na vyhoštění od zaměstnava­tele vymáhat,“uvedl Jan Rafaj, viceprezid­ent svazu a personální šéf ArcelorMit­tal Ostrava.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia