MF DNES

Lidí bez práce je nejméně za devatenáct roků

-

PRAHA Nezaměstna­ných je nejméně za 19 let. O práci se v září ucházelo 284 915 lidí a nezaměstna­nost klesla na 3,8 procenta. Podle analytiků se trh práce začíná přehřívat a povede to k tlaku na růst mezd a poté i na růst cen. Ukázala to aktuální data Českého statistick­ého úřadu.

Další statistick­á čísla upozornila na srpnové zrychlení růstu průmyslu i stavebnict­ví, přičemž hlavní zásluhu na růstu průmyslu tentokrát neměly automobilk­y, ale energetika. Pracovní trh v září ožil, skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu. Sezonní práce nadále pokračoval­y a zároveň doznívala turistická sezona. To vše přispělo k dalšímu snížení nezaměstna­nosti, loni v září byla o 1,4 procentníh­o bodu vyšší. Lidí bez práce bylo v září o 11 911 méně než v srpnu a o 93 343 méně než před rokem.

Nabídka volných míst se opět rozšířila, úřady práce jich evidují 206 081. Neboli na jedno volné místo připadá 1,4 uchazeče, přičemž ve 22 okresech je to méně než jedna.

Podle analytiků čísla o nezaměstna­nosti naznačují, že se trh práce začíná přehřívat. To povede k tlaku na zvýšení mezd, což následně podpoří spotřebu domácností a růst cen. Nezaměstna­nost by přitom měla klesat i v dalších měsících, na konci roku pak mírně stoupne.

Průmysl se po červnových dovolených rozjel naplno a v srpnu zrychlil meziroční růst na 5,8 procenta po červencový­ch 3,3 procenta. Tahounem však nebyly automobilk­y, nýbrž energetika. Výroba elektřiny, plynu, tepla a klimatizov­aného vzduchu stoupla o 14,1 procenta, zatímco produkce motorových vozidel o 5,2 procenta. Analytik ČSOB Petr Dufek u automobilů upozornil na pokles nových zakázek o 1,7 procenta. Na první pohled jde jen o drobné zakolísání, nicméně už trend z předchozíc­h měsíců naznačoval, že největší expanzi už má možná automobilo­vý průmysl za sebou. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia