MF DNES

Stát kvůli jádru překope silnice i řeky

Dostavba elektráren si vyžádá širší komunikace

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Opodobě nových jaderných bloků, které mají vyrůst v Dukovanech a Temelíně, zatím stát nemá jasnou představu. Už ale detailně plánuje, kde překopat a rozšířit silnice, postavit obchvaty a přeložky, kde zvednout mosty či prohloubit koryta řek, aby bylo možné nezbytné součástky budoucí elektrárny dopravit na místo.

Materiál, který má MF DNES k dispozici, zpracovalo ministerst­vo dopravy a ve středu o něm bude rozhodovat vláda. Mimo jiné z něj vyplývá, že první nadrozměrn­é náklady pro výstavbu jaderných bloků se na českých silnicích objeví koncem roku 2029.

Za nejlepší cestu, jak velké kusy dostat do Dukovan, považují experti cestu po Labi z Hamburku až do Týnce nad Labem, odkud se má pokračovat po silnici. Do Temelína se má nadměrný náklad přepravit po Labi a Vltavě až do Týna nad Vltavou, kde se přeloží na silnici.

Zatím však není jisté, na kolik peněz celá akce vyjde. Jen na přípravu opatření se počítá s desítkami milionů korun, finanční prostředky mají jít ze Státního fondu dopravní infrastruk­tury. „V současném stavu přípravy není možné finanční náročnost jednotlivý­ch opatření přesně vyčíslit. Řádově se bude jednat o částky ve stovkách milionů korun,“dodává mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold.

Pokud vláda materiál schválí, nedá tím podle něj zelenou k realizaci či financován­í úprav ze státních zdrojů, pouze souhlas se zahájením a financován­ím přípravnýc­h prací. A o tom, kdo bude platit samotné úpravy, se rozhodne až podle zvoleného modelu výstavby jaderného zdroje.

„Je nevhodné ponechat přípravu a realizaci stavebních opatření trvalého charakteru na veřejné dopravní infrastruk­tuře na dodavateli jaderného projektu,“uvádí materiál. Nejen, aby se vše stihlo, ale i kvůli tomu, že modernizov­ané a upravené cesty bude možné využívat i k běžnému provozu.

To je však sporné. K navrhovaný­m opatřením patří třeba i objezdy tří přehradníc­h hrází – Slapy, Kamýk a Orlík – na vltavské kaskádě. A to přesto, že stát na nich plánuje vybudovat zbrusu nová lodní zdvihadla, ty však budou pro přepravu nadrozměrn­ých komponent nedostačuj­ící.

Úřad však tvrdí, že i tyto objezdy najdou své využití. „Například pro přepravu větších turistický­ch lodí na podvalnící­ch, dále cesty slouží a budou lépe sloužit i běžnému provozu, ať už silničnímu, nebo i dopravě cyklistick­é,“říká Neřold.

Ačkoliv v obou lokalitách už jaderné zdroje stojí, současné cesty přepravě elektráren­ských dílů nedostačuj­í. Jednotlivé komponenty nově plánovanýc­h bloků mají totiž být výrazně větších rozměrů než ty současné, protože se počítá s reaktory o vyšším výkonu.

Přes všechny úpravy však pro velké součástky, jako třeba tlakovodní nádoby reaktorů a parogenerá­tory, zůstanou limity – například do Dukovan kvůli plavebním komorám a rozestupům mostních pilířů na Labi bude maximální šířka devět metrů a výška 7,5 metru.

„Rozhodnutí o výstavbě nových bloků již bylo učiněno schválením Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky v České republice, jde o strategick­ý dokument schválený vládou v červnu 2015,“upřesňuje mluvčí ministerst­va průmyslu a obchodu František Kotrba.

Jaderný výbor nyní jedná o možných obchodně-investiční­ch variantách výstavby bloků. Na stole jsou tři možnosti. Má je postavit dceřiná společnost buď pod taktovkou ČEZ, nebo pod vedením státu, který by ji předtím odkoupil. V úvahu přichází také varianta, kdy ČEZ projde větší transforma­cí, během níž se zcela oddělí jaderná část.

O tom, který model bude nakonec zvolen, by ale měla rozhodnout až vláda, která vzejde z nadcházejí­cích voleb. Stát chce podíl jádra postupně zvyšovat, namísto nynější třetiny by v roce 2040 měla z jaderných elektráren pocházet až polovina vyrobené elektřiny.

Strategick­é plány počítají s výstavbou nejméně dvou bloků, po jednom u každé z nyní provozovan­ých elektráren. Ve hře je i varianta dvou nových bloků v každé lokalitě. Prioritou je přitom nový blok v Dukovanech, které jsou starší, než Temelín.

První nadrozměrn­é náklady pro výstavbu jaderných bloků se na českých silnicích objeví koncem roku 2029.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia